Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A bérletigazolvány alkonya?

Habár eddig nem népszerűsítették, már januártól nem kell bérletigazolvány a bérlethez, hogy Szegeden tömegközlekedjünk. Az elfogadható okmányok köre szűkös: jogosítvány például azért nem használható, mert állítólag túl kicsi.
A napokban egyes városi bérletárusítók lebeszélték a bérletigazolvány megvásárlásáról az utasokat, amit azzal magyaráztak: hamarosan megszűnik az évtizedek óta bevett „papírtok". Ezzel szemben azonban nem tűnik el a szegedi tömegközlekedésben használatos okmány – noha az utazáshoz ez év elejétől már felhasználható más fényképes igazolvány is.

Mint Hencz Ferenc, a Tisza Volán kereskedelmi és közszolgáltatási osztályvezetője elmondta, az önkormányzati rendelet alapján született intézkedésük segítségével a városban csak ideiglenesen tartózkodóknak kívántak könnyítéseket tenni. Így januártól útlevéllel és személyi igazolvánnyal is használhatók a teljes árú bérletek – ha arra előzőleg fölírják a használt okmány számát. Az osztályvezető hozzátette: habár fényképes okirat – amely ugyanazon személyi adatokat tartalmazza, mint az előbbi kétféle –, a jogosítványt mégsem fogadják el az ellenőrök és a buszsofőrök az „önigazoláshoz". Ezt azzal magyarázta, hogy túl kicsi a jogosítvány mérete – ami egyébként akár plasztik, akár a régi papír formájában ugyanakkora, mint a személyi igazolvány –, így a sofőröknek túl sokat kellene szöszölnie vele, hogy elolvassák, ez pedig növelné a menetidőt. Hangsúlyozta, hogy így is bővítették az utazási igazoláshoz felhasznált iratok körét.

A vezető elmondta azt is: ők továbbra is a száz forintba kerülő bérletigazolványok megvásárlását javasolják, ugyanis ezek használata jóval praktikusabb, mint különböző okmányainké, amelyek – ha a kotorászás közben netán elvesznek – nehezebben pótolhatók.
Az SZKT tájékoztatása szerint náluk is használatban maradnak a bérletigazolványok, de a személyi igazolvány és az útlevél is elfogadható a trolikon és villamosokon – érvényes bérlettel együtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlat nyílik a bankokban

Az utóbbi években hazánkban is terjed az üdvözlendő gyakorlat, hogy a bankok ügyféltereiben,… Tovább olvasom