Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

A Bertalan híd alatt a helyzet változatlan - galériával

A Bertalan híd alatt a helyzet változatlan - galériával
Szeged - A földhivatali nyilvántartás szerint az államé a Bertalan híd alatti terület, így állami feladat lenne az ott kialakult helyzet megoldása, a hulladék eltakarítása.
Két hete számoltunk be róla, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a Bertalan híd szegedi lába alatt (2016. február 29.: Ingyenparkoló és hajléktalantanya a Bertalan híd alatt). Az autósok parkolónak használják a területet, ahol hajléktalanok élnek, az egyik pillér mellett pedig egy szemétdomb éktelenkedik. Ez utóbbi a hajléktalanpár karácsonykor elégett holmijainak maradványából áll. Hogy ki és mikor rendezi a területet – amelynek szomszédságában luxusirodaház és felső kategóriás penthouse lesz –, arra nem kaptunk választ.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. közölte, a szeméttel kapcsolatban nem ők, hanem a híd kezelője, a Magyar Közút Zrt. az illetékes. Az állami cég szerint ugyanakkor, mivel közterületről van szó, az önkormányzati cégnek kell elvinnie a szemetet. A környezetgazdálkodás ezután a városüzemeltetési iroda közreműködését kérte az ügyben.

– A közhiteles földhivatali nyilvántartás szerint ennek a közel egyhektáros területnek a tulajdonosa az állam, a kezelője pedig a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) – mondta el Kósa János, a városüzemeltetési iroda osztályvezetője.
 
A Bertalan híd alatt a helyzet változatlan. Fotó: Schmidt Andrea
A KKK egy helyi rendeletre hivatkozik, amely szerint az önkormányzatnak kell elszállítania a közterületen összegyűlt hulladékot. Azt viszont nem veszik figyelembe, hogy ez csak a város tulajdonában lévő helyi közutakra vonatkozik – ez pedig nem az. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabály előírja, hogy elsősorban a hulladék tulajdonosa, másodsorban a terület tulajdonosa és csak harmadsorban az önkormányzat kötelessége a hulladék elszállítása – mondta el az osztályvezető.

Mivel a hajléktalanoktól életszerűtlen elvárni, hogy elvigyék a szemétkupacot, és tulajdonosként történő azonosításuk is lehetetlen, a terület tulajdonosának, illetve kezelőjének, a KKK-nak kellene lépnie az ügyben. Azaz nekik kellene elszállítaniuk a szemetet.

Mivel az önkormányzat szerint az államnál pattog a labda, megkerestük a KKK-t is, de pénteken nem találtunk olyat, aki válaszolt volna kérdéseinkre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminckét éve ítélkezik a bűnösök felett Gyurisné Komlóssy Éva

Harminckét éve ítélkezik a bűnösök felett Gyurisné Komlóssy Éva
Nehezen tudtuk túltenni magunkat az egyik olyan ügyön, amiben egy kisgyerek halt meg. Tovább olvasom