Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A beteget és a kasszát is kímélik

Egy új műszer segítségével fájdalom nélkül, öt perc alatt tudják elvégezni az orvosok a méhűrvizsgálatot, amelyet eddig csak altatásban lehetett. A beavatkozást egy monitoron a vizsgált nő is nyomon követheti. Az országban egyedül a szegedi nőgyógyászati klinikán alkalmazzák az ehhez szükséges eszközt.
A korábban altatásban végzett műveletre már csak pár percet kell szánni. Fotó: Schmidt Andrea
Számos oka lehet a meddőségnek. Ha már kizárható, hogy nem a férfi nemzőképességén múlik, a nő számára hosszas vizsgálatok következnek – kiderítendő a fogamzásképtelenség okát. A beavatkozások többsége kifejezetten fájdalmas, ezek közül néhányat pedig nem is lehet ambulánsan elvégezni. Ebbe a körbe tartozott sokáig a méhűr vizsgálata is. Egy új műszernek köszönhetően azonban ehhez Szegeden már nem szükséges az altatás, következésképpen „megspórolható" az utána következő kötelező bent fekvés.

– Ezt a beavatkozást azért végezzük el, hogy kiderüljön: van-e a méh belsejében valamilyen idegen anyag – például hurokdarab –, amely meggátolja a pete beágyazódását – magyarázta Németh Gábor docens. – Ugyanakkor a vizsgálat során azt is meg tudjuk állapítani, ha jóindulatú daganat, polip, vagy úgynevezett sövény alakult ki. Ezeket egyúttal el is távolítjuk.

Ahhoz, hogy a kamerával felszerelt műszert hat centi mélyre, a méhbe tudják juttatni az orvosok, eddig előzetesen ki kellett tágítani a méhnyakat. Ez meglehetősen fájdalmas művelet, ezért a nőket előtte elaltatták. Szegeden néhány hónapja egy új eszközt használnak erre a célra, az úgynevezett versascope-ot, mely az eddiginél jóval vékonyabb, így tágítás – és ezáltal fájdalom – nélkül fel tudják juttatni a helyére.

A műszer segítségével, melyet az országban egyedül a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján alkalmaznak, a méhűr feltérképezése mindössze 4-5 percig tart, melyet a feje fölé helyezett monitoron a vizsgált nő is nyomon követhet. Ha a meddőség okát ezzel a vizsgálattal megtalálják az orvosok, az ezt okozó rendellenességet az eszközre helyezhető csípő-és vágóvégekkel azonnal meg tudják szüntetni. Néhány órás pihenés után a páciens hazamehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ponthatárok a szegedi egyetem nappali tagozatain

A felsőoktatási intézmények kedden meghatározták az idei felvételi ponthatárokat, amelyeket aznap… Tovább olvasom