Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A Betyárok terén lovagoltak Szentmihályon

Vidám hangulatú megyei amatőr fogathajtó versenyt rendeztek a hét végén Szentmihályon. Az eseményen ünnepélyesen átkeresztelték a Rendezvény teret Betyárok terére.
Lovak és lovasaik az ügyességi versenyre indulnak. Fotó: Gyenes Kálmán
– Neee, Rambó! – regulázta lovát szombaton a szentmihályi fogathajtó verseny előtt az egyik résztvevő. A fehér paripa szamarakat meghazudtoló csökönyösséggel vetette meg lábát, és esze ágában sem volt beállni a fogat elé. Nem volt kedve versenyezni. A lovak többsége azonban már befogva várakozott a sorára, hogy a füves területen berendezett akadálypályán megkezdhesse gyakorlatát. A lovak azt sem bánták, hogy a programfüzetben meghirdetett kezdési időpont helyett közel kétórás csúszásban voltak a szervezők.

A fogathajtást megelőzően ügyességi versenyt tekinthettek meg az érdeklődők, akiket nem a lovaglási technika, hanem az állatok szépsége nyűgözött le. – Milyen izmos! – hallottunk elismerő szavakat az éppen elsuhanó négylábúakról. A környék legvígabb legényei eközben – az ingujjra vetkőzött, hetvenes éveikben járó férfiak – a tűző nap elől egy árnyas fa alá húzódva vidám éneklésbe kezdtek. „Mennél jobban, részegebben járok, annál jobban szeretnek a lányok" – nótáztak nagy koccintások közepette. Már javában tartott a fogathajtó verseny, amikor a közönségre nomád magyarok egy csoportja támadt. Mégsem okoztak nagy riadalmat, mert kiderült: a Sasíjászok hagyományőrző csoportja érkezett honfoglalás kori íjászbemutatót tartani. A műsor után a nézők is kipróbálhatták eleink fegyvereit: dárdát hajíthattak és célba lőhettek.

Gulicska Éva egy oklevéllel és egy tollaslabdaszettel a kezében rohant népes családja felé, akik a pálya szélén kempingszékeken, napernyő alatt élvezték az egész napos versenyt. A kislány a gyerekeknek megrendezett ügyességi verseny egyik számában, a zsákbafutásban diadalmaskodott, ugyanis a szervezők a legkisebbek szórakoztatásáról sem feledkeztek meg. – Nem ülnék fel egyik fogatra se. Úgy elvinne, hogy csak na! Pedig hajtottam már életemben – dicsérte a fogatosok bátorságát Almási László. A férfi szerint sok az idős hajtó, ezért szerinte egyre ritkábban lehet majd látni hasonló rendezvényeket. Miután a verseny véget ért, és a szakértő zsűri a pályán teljesített feladatokat összegezte, csikósbemutató kezdődött. A délután leglátványosabb produkcióját, ahol a csikós úgy ültette, fektette a lovát, mint egy jó házőrzőt, nagy tapssal jutalmazta a közönség.

Szombaton ünnepélyesen átkeresztelték a Rendezvény teret Betyárok terére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-díjas város lett Szeged

Európa-díjat kapott Szeged. Ez a legmagasabb elismerés, amit az Európa Tanács adományozhat egy… Tovább olvasom