Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

A bevásárlókocsi még mindig a legjobb betegszállító

Egy éve gyűjtés indult, hogy a szegedi klinikákon lecserélhessék a 18 éve betegszállításra használt fém bevásárlókocsikat. Egy cég felajánlást is tett, hogy ad két transzportrendszert a gyermekklinikának. Az intézményekben azonban még mindig a régi, csináld magad eszközöket használják. Magyarázat nincs.
Még mindig bevásárlókocsiban tologatják a gyerekeket a szegedi klinikákon – számolt be róla olvasónk, aki a napokban a szemészeti klinikán örökítette meg a 18 éve használt szállítóeszközt. Mint azt annak idején megírtuk (2015. február 25.: Bevásárlókocsival szállítják a beteg gyerekeket a klinikán), egy altatóorvos ötlete alapján infúziós állvánnyal, oxigénpalackkal, kézi lélegeztető és kézi váladékszívó eszközzel felszerelt és matraccal kibélelt fém bevásárlókocsit használnak arra, hogy a kicsiket egyik helyről a másikra vigyék. 

Tavaly februárban egy szülő fotója járta be az országot a Facebooknak köszönhetően erről a módszerről, ezután az intézmény több felajánlást is kapott. Egyrészt közösségi gyűjtés indult, hogy a több millió forintos beteghordó ágyat megvegyék a gyermekklinikának, másrészt egy vállalkozó felajánlotta, hogy a transzportrendszert legyártja és ajándékba adja az intézménynek. 

Szerettük volna most megtudni, mi az oka annak, hogy az egy évvel ezelőtti, országos hírré vált helyzet még mindig nem oldódott meg. Felhívtuk Torda Tibor ügyvezetőt, aki annak idején felajánlotta, hogy cége, a hatvani Tech-Medical Kft. segít a probléma megoldásában, és aki a gyűjtésből összejött pénzt is átvette, hogy legyártsa a klinikának a szükséges eszközöket. 
 
A bevásárlókocsi kényszermegoldás, de legalább biztonságos Fotó: Karnok Csaba
A bevásárlókocsi kényszermegoldás, de legalább biztonságos Fotó: Karnok Csaba


Először arról érdeklődtünk, a gyűjtés eredményeként 493 ezer forintból elkészített és már hónapokkal ezelőtt leszállított termékeket, amelyek hibásnak bizonyultak, kijavították-e már. Erről is beszámoltunk: a rácsos ágyak használhatatlannak bizonyultak, ezért egy részüket visszaküldték a cégnek, a többit a gyermekklinika erkélyére tették ki. (2015. október 10.: Biztonságos lesz a szállítás a gyermekklinikán) A cégvezető ezekről most csak annyit mondott: ezek ágyak, nem az a transzportrendszer, amely kiválthatta volna a bevásárlókocsikat. 

Ezek után feltettük tehát a kérdést: a transzportrendszer – amelyet decemberre ígértek – megérkezett-e már a gyermekklinikára. „Az egyik transzportkocsit megkapták, és még fejlesztés alatt van egy másik" – mondta Torda Tibor. Arra a kérdésünkre, hogy ezek szerint átadták – a sajtót ugyanis erről nem értesítették –, csak annyit mondott: „Úgy érti, ahogy akarja", majd még hozzátette: nem akar többet ezzel a témával foglalkozni.

Az ügyben tehát csak egy dolog tűnik biztosnak: továbbra is a fém bevásárlókocsik bizonyulnak a legjobb megoldásnak a gyerekek szállítására a Szegedi Tudományegyetem klinikáin. Más kérdés, hogy a nyilvánosság erejével indított összefogás célja az lett volna, hogy modernizálhassák a beteg gyerekek gyógyításának körülményeit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mécsest gyújtottak ,,a magyar kultúra gyásznapján"

Mécsest gyújtottak ,,a magyar kultúra gyásznapján
A könyvtárosokat, levéltárosokat, muzeológusokat, állat- és növénykerti dolgozókat képviselő szervezet flashmobján megjelent 50-60 résztvevő mécseseket gyújtott. Tovább olvasom