Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A bíróságon folytatódik a tiszai tragédia

Szeged - A Tisza folyón történt öt évvel ezelőtti tragikus kimenetelű, tizenöt koszovói halálát követelő embercsempész-akció után állt a Szegedi Járásbíróság elé egy szlovák és egy szerb férfi.
Egy nemzetközi embercsempészbanda tagja volt az albán nemzetiségű, szlovák állampolgár T. Krizsan, akit a szerb T. Nandorral együtt bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel gyanúsít a Szegedi Járási Ügyészség.

 Folytatás februárban

T. Nandor jelenleg jogerős börtönbüntetését tölti, T. Krizsan előzetes letartóztatásban van, a tiszai tragédia előtt korábban Kiskunhalas és Szeged térségében segített határsértőknek eljutni Nyugat-Európába, Ausztriában két év szabadságvesztést szabtak ki rá emiatt. Magyarországon is állt már mindkét férfi embercsempészés miatt bíróság előtt, így a vádlottakkal mint különös visszaesőkkel szemben emelt vádat az ügyészség. A tárgyalás iratismertetéssel és tanúk meghallgatásával folytatódik jövő februárban.

A vádlottak – ahogy többször megírtuk – 2009. október 14-én a gyanú szerint tizennyolc koszovói albánnak nyújtottak segítséget a tiltott határátlépéshez, illetve ahhoz, hogy ezután őket továbbszállítsák Nyugat-Európába.

A bűnszervezet tagjai az albánokat a Tiszán át motorcsónakkal akarták átjuttatni Magyarországra, de a csónak túlterheltsége, a rossz időjárási viszonyok és a folyó erős hullámzása miatt a jármű húsz perccel az indulása után felborult: tizenöten fulladtak bele a folyóba, csak egy férfi és két kiskorú gyermeke élte túl a balesetet. A rendőröket az egyik röszkei nyilvános telefonfülkéből értesítette az apa, a gyerekeket teljesen kihűlt állapotban találták meg a töltésoldalban.

A Szerbiában is folytatott nyomozásban 11 ember ellen indult eljárás, akik a migránsok Koszovótól a magyar határig történő szállításában, valamint elszállásolásában működtek közre. Koszovóban 8 embert ítéltek el, akik a nyugat-európai országokba illegálisan eljutni szándékozók kiutazását előkészítették. A magyar rendőrök által elfogott T. Nandor és T. Krizsan a határsértőket a gyanú szerint a Tisza magyar oldalán várta és szállította volna tovább.

A keddi tárgyaláson ügyvédje kérdésére T. Krizsan úgy válaszolt, hogy utoljára 2009 júliusában nyújtott segítséget migránsoknak átjutni Magyarországon. Elmondása szerint közvetlenül egy Szabadka mellett élő férfival volt kapcsolatban, aki egy koszovói férfitól kapott utasításokat. A migránsokat először Koszovóból Szabadkára szállították, majd onnan csempészték át a magyar zöldhatáron, ahonnan a végső úti cél rendszerint Bécs volt.

T. Krizsan azt vallotta, hogy a tiszai tragédia előtt néhány nappal valóban telefonált szabadkai ismerőse, hogy újfent érkeznek koszovóiak a zöldhatárhoz, akiket neki kellene majd továbbvinnie, ám állítása szerint október 13-án azt közölte vele a szabadkai férfi, hogy mégsem lesz semmi az ügyből. Mobiltelefonos cellainformációk szerint – amit a bíró ismertetett – ugyanakkor kiderült, hogy T. Krizsan és a koszovói szervező között a tragédia napján 14 beszélgetés zajlott le.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pötyi néni 75 éve kezdett tanítani

A szegedi önkormányzat adatai szerint nagyon ritka, hogy egy pedagógusnak 75 éves jubileumára díszdiplomát adjanak át. Regéczy Leóné Dőry Janka ilyen kivételes asszony. Tovább olvasom