Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A bizottság csak nézett, mint a moziban

Szeged - Átvenné júliustól öt évre egy szegedi cég a Belvárosi mozi üzemeltetését. Az önkormányzat meglepődött, a mozit vezető IH pedig azt mondta: bár a kft. megkereste őket, nem tervezik átadni a Belvárosit. A kft. ügyvezetője úgy fogalmazott: elképzelésük segítő szándékú.
A Belvárosi mozi üzemeltetésének kiszervezéséről szóló együttműködési megállapodás-tervezetet és bizottsági határozati javaslatot kaptak a kulturális bizottság tagjai a grémium legutóbbi ülése előtt. E szerint egy szegedi kft. idén júliustól 5 évre átvenné a mozi üzemeltetését. A szakirodát és a városvezetést meglepte a dolog, velük senki nem egyeztetett. Erre azért lett volna szükség, mert a mozit üzemeltető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. városi tulajdonú cég.

A bizottsági tagoknak szánt papírokat a városháza portáján, a képviselők fakkjában hagyták. A bizottság végül nem vette napirendre a több szempontból is figyelemre méltó tervezetet: az Upmark Kft. egyrészt hosszú előzetes egyeztetésre hivatkozik, de nem nevesíti, hogy kivel, másrészt a kft. pénzt kér a mozi üzemeltetéséért és használatáért az önkormányzattól. Évi 60 millió forintot plusz áfát – ennyi most az IH üzleti terve szerint a mozi üzemeltetésének éves költsége, és 30 millió forint a mozi saját bevétele. A kft. tervei szerint az eddigi hét nap helyett csak hetente öt napon vetítenének filmeket, a többin „formabontó színházi előadásokat, rock és unplugged zenei rendezvényeket, filmes rendezvényeket, kortárs kiállításokat, gyerekprogramokat, DJ party-kat, művészeti workshop-okat, irodalmi kamaraesteket, art fesztiválokat, gasztronómiai rendezvényeket" tartanának. Mindezt azzal indokolják, hogy a magyar mozik látogatottsága csökken, ezért csak a profil szélesítésével lehet életben tartani a Belvárosit.

Kávézó a mozinál. Előre ittak? Fotó: Karnok Csaba
Kávézó a mozinál. Előre ittak?
Fotó: Karnok Csaba

A kulturális bizottság nem is jogosult dönteni a kérdésben, 50 millió forintos kötelezettségvállalás fölött ugyanis ez már közgyűlési hatáskör. A következő, június 22-i közgyűlésre azonban egyelőre senki nem adott be mozis témájú előterjesztést. Lehet, hogy nem is fog – a tulajdonos és az üzemeltető is állítja: nincs szándék az üzemeltetés kiszervezésére.

– Ha valóban felmerült ez a bérbeadás, az a város vagyonát elherdáló szerződéskötés lenne, amihez a város nem járul hozzá – mondta Solymos László alpolgármester. – Érkezett hozzám ilyen irányú megkeresés a cég részéről, de nem tervezem a mozi üzemeltetésbe adását. Nem is tehetném a tulajdonos önkormányzat jóváhagyása nélkül. A mozi fontos feladatot lát el, a vidék legnagyobb artmozija, és az ott dolgozó szakmai csapat remekül végzi munkáját – reagált megkeresésünkre Sódar István, az IH igazgatója.
A kft.-től ezután azt kérdeztük, kivel tárgyaltak, meddig jutottak. A kész megállapodás-tervezet és bizottsági határozati javaslat ugyanis arra utal, hogy közel a szerződéskötés.

– Láttuk, hogy sok moziépületet milyen megoldások mentettek meg a bezárástól vagy a már bezárt épületeket milyen elgondolásokkal élesztettek újjá. „Több ilyen jellegű hely véleményét kikérve alakítottuk ki elképzelésünket, melyet egyeztettünk elismert művészeti és rendezvényszervező tapasztalatokkal bíró, Szegedet jól ismerő szaktekintélyekkel. Ezen információk birtokában kerestük fel az Ifjúsági Ház vezetőjét és a vele és kollégáival folytatott – véleményünk szerint pozitív – hangvételű megbeszélésen ismertettük elképzelésünket, melyet követően bemutatták a Belvárosi mozit és megválaszolták az általunk az üzemeltetéssel kapcsolatban feltett kérdéseket" – válaszolt írásban a cég ügyvezetője, Szörényi Judit. Közölte: tervezetüket azzal a céllal juttatták el a kulturális bizottságnak, hogy amennyiben azt támogathatónak vélik – akár az általuk javasolt, akár átdolgozott formában –, továbbítsák a megfelelő fórumhoz.

– Elképzelésünk segítő szándékú, konszenzuskereső – hangsúlyozta az ügyvezető, aki arról is beszélt, szerettek volna pályázaton indulni a koncepciójukkal és a moziépületen felújításokat végezni, ezért lenne számukra praktikus már júliustól átvenni az üzemeltetést. De más határidővel is érdekli őket a dolog. A megállapodás-tervezet szerint 100 millió forintos beruházást követően – melyet a kft. pályázati vagy egyéb forrásból biztosít – automatikusan meghosszabbodna a szerződés 2 évvel, illetve további 50 millió forintos beruházás után újabb egy évvel. A városvezetés ezt a kitételt is kifogásolhatónak találja a tervezetben.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. nanemaaa 2012. június 15. 11:09
  „Csak-csak kiderült, hogy miért is zárta be tavaly Sódar a mozit.
  Ezt az Upmark Kft-t korábban nem ezüst csónak kft-nek hívták?
  Szerintem ilyen jó üzleti érzékkel ("ha elég sok pénzt adsz, akkor elfogadom ajándékba a drága belvárosi ingatlant") hajazzák a Közgépet.”
 • 23. Ganxta 2012. június 15. 10:08
  „8. helsinkirokker 2012.06.14. 08:38 Ott a pont.

  Tömegközlekedési beruházások kb. 50 000 000 000 Forint. (Több ettől, csak lusta vagyok utánakeresni)

  A fenti összeg 10%-a 5 000 000 000 Forint. Több mint most a lottóötös, vazze. Magyar pénzben kifejezve (á la Frei Tamás) ötezermillió azaz ötmilliárd forint.

  Ja a Mr. 20% meg ennek a kétszerese.”
 • 22. Ganxta 2012. június 15. 10:01
  „21. baba60 2012.06.14. 18:39

  Tetszett volna másképp szavazni és akkor nem lett volna töredékszavazat. Vagy jobban mozgósítani a tízdekaparizeres nyugdíjasokat. Akkor vörösre lehetne festeni a Tiszát.
  Így meg a fagyi visszanyal...”
 • 21. baba60 2012. június 14. 18:39
  „Mi volna, ha SÓDAR púdrozás helyett dolgozna, azért a picike fizetéséért. A Keresztúra jobbikos d....ót pedig jól fenékbe kellene billenteni. Gusztustalan egy ember. Senki sem választotta be, csak töredékszavazatokból jutott be a közgyűlésbe, és mégis ő fúja a passzátszelet. Na, de innen lehet jó nagy pofára esni.”
 • 20. badass 2012. június 14. 14:53
  „18. macs: de, értettem én. pont azt próbáltam írni, hogy ez az épület lehet, hogy elműködne 0 Ft önkormányzati támogatással. Vagy másképp fogalmazva: lenne esetleg bérlő, aki 0 Ft bérleti díj fejében megpróbálná üzemeltetni. Továbbra sem tiszta viszont, hogy a Casablanca és a Grand Café kinek, mit fizet.”
 • 19. Logaritmus 2012. június 14. 14:22
  „Ez az egész átlátszó. Sódar miket hord össze?”
 • 18. macs 2012. június 14. 13:39
  „16. badass,
  nem olaj van az épület alatt. :-)
  Gondolj bele, a kft. kap 60 mFt-ot a költségekre és az övé a bevétel, 30 mFt. Vagyis a mozi üzemeltetése neki nullszaldós, és van rajta 30 mFt haszon. Ügyes, nagyon ügyes!

  Más, az ötlet jónak tűnik. Talán az IH vezetője is elgondolkodhatna azon, hogy a profil szélesítése révén növelhető lenne a bevétel. Bár, addig, amíg a Várostól simán kitoporzékolhatják a hiányzó pénteket, nem érdekeltek a piaci szemléletű gazdálkodásban. :-)”
 • 17. jozko 2012. június 14. 12:09
  „Olyan kft-vel, de semmilyen más vállalkozással sem szabad tárgyalni, amelyiknek a vezetője "segítő szándékú" !
  Korrekt nyereséges üzlet a tárgyaló feleknek - az lehet tárgyalási alap!
  Jótékonykodni nem így kell!

  Ez esetben Sódar túl gyávának tűnik ahhoz, hogy a városnak is jövedelmező, korrekt ajánlattal álljon elő - inkább "szégyelli" a dolgot, mint qrvák a liliomot...

  Nem az én tisztem itt ítélkezni.
  Sok városi vezető és befolyásos ember jár ugyanabba a templomba, ahol egy istent imádnak : a pénzt!”
 • 16. badass 2012. június 14. 11:38
  „Mi van az épület alatt, talán olaj, hogy ennyire kéne valakiknek? A moziban működik két vendéglátó egység. Nyilván, hogy a kultúráról semmiképp se szól az egész, hanem ezek bérleti díjáról, esetleg üzemeltetéséről. Érdemes lenne némi számolgatást végezni, ha ismernénk a szerződéseket, üzemeltetési költségeket, nem kizárt, hogy nullszaldósra ki lehetne hozni, azaz a városnak nem kerülne semmibe, a bérlő meg még mindig jól járna, ha ügyesen szervez programokat. Persze ennél sokkal jobb az ingyér´ hatvan milla/év. Remélem, a közgyűlés napirendre se veszi ezt a nettó lenyúlást.”
 • 15. KamuNeni 2012. június 14. 11:02
  „Hatha 100 millio ket ev es 50 miilio egy ev. Honnan arulnak ki azt a penzt plusz meg az operacios koltsegek plusz meg a hasznuk. En se mennek bele.

  Az mellett meg a varos fizessennekik. Lenne egy csomo disco meg nagy bulik amoziban es utanna elhagynak mikor a szerzodesbenirtakat kellen teljesiteni.

  Kamu az egesz.”
 • 14. dömdödöm 2012. június 14. 10:02
  „" a kft pénzt kér a mozi használatáért..." abszurdum nem? ami nem az övé annak a használatáért is pénzt kér...a kis vicces”
 • 13. Együgyű 2012. június 14. 09:46
  „,,A bizottság csak nézett, mint a moziban"
  Köztudott, hogy a kft.-k segítő szándékúak.,,A kft. ügyvezetője úgy fogalmazott: elképzelésük segítő szándékú."
  " A kft. formátum nem profit érdekelt? De az is túlzás egy kicsit, ahogy Sódar István , az IH igazgatója reagált a hír hallatán. ,,A mozi fontos feladatot lát el, a vidék legnagyobb artmozija, és az ott dolgozó szakmai csapat remekül végzi munkáját" Egyszerűen lefordítva. Mintha önmagát fényezné?
  Mennyi prémiumot szavaztat meg magának ezek után az ez évi izzadságos munkájáért? Esetleg követelni fog?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és vakon követőiknek!
  OFF.”
 • 12. harcsabajusz 2012. június 14. 09:20
  „Tavaly az épület veszélyességére hivatkozva, most más ürügyekkel kívánja megszerezni a mozit a sódar és társai káefté... Nemcsak a lóláb, de az egész ló kilóg...

  Amúgy a városi vagyon elherdálása nélkül is lehet többféle programot szervezni a moziban. Az épület szép, belül tágas, nagy tere van, előtte terasz. Az IH káefté miért nem ügyködik azon hogy a jelenlegi formában jobban kihasználódjon?”
 • 11. nickolett 2012. június 14. 09:18
  „Az ajánlat tehát a következő. A mozi üzemeltetése évi 60 millió + áfa. Ezt legyen szíves a kft-nek leperkálni a város. A kft. meg a mozi 30 milliós saját bevételét lenyeli ezen felül.
  Én ezt nem segítő szándéknak hívnám...”
 • 10. Ebgondolat 2012. június 14. 09:14
  „Valószínűleg a tavalyi mozibezárásnak is hasonló célja lett volna, de az (hála a polgármesternek) nem jött be. Most finomabb módszerekkel próbálkoznak...”
 • 9. kutasz 2012. június 14. 08:47
  „Nem mondtam egy szóval sem, hogy rajongok a "másik" oldalért. Az egyik 19 a másik egy híján 20.”
 • 8. helsinkirokker 2012. június 14. 08:38
  „2. kutasz "Kérdem Én meddig tűri a város és annak vezetése és a polgárok ezt a nyílt "mutyit".

  Öcsém, a 2-es és 3-as villamos bizniszre milyen jelzőt használnál?! Tekintve hogy 10 a harmadikon a szorzó a "mutyi" méretét illetően. Abból neked is jutott, az azért nem zavar?”
 • 7. kutasz 2012. június 14. 08:36
  „Jelenleg is a JOBBIK-on keresztül vannak bent a bizottságokban. Továbbá Ők indították a képviselőjüket az Önkormányzati választásokon, mint a belváros egyik jelöltjét.”
 • 6. Qllancs 2012. június 14. 08:08
  „T. 2.
  Ne legyél felháborodva ! a mostani vezetés a példa. Ők is ezt teszik már jóóó idelye. Már alig van ellopni való vagyon , ezért próbálkozik még ez a kis párt is a maradék koncon osztozkodni.
  Az ország 99 % át már szétlopták .”
 • 5. bodnar.gabben 2012. június 14. 08:00
  „"Nem tervezem a mozi üzemeltetésbe adását, ezt nem is tehetném a tulajdonos önkormányzat jóváhagyása nélkül. A mozi fontos feladatot lát el, a vidék legnagyobb art mozija, és az ott dolgozó szakmai csapat remekül végzi munkáját" - nyilatkozta az ügyvezető (Sódar István)
  Nincs is probléma. Se a város, se az ügyvezető nem kívánja átadni a mozit, akkor mi a probléma?????”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét rózsaünnepre készülnek a szőregiek

Június 22–24. között rendezik a XIV. Szőregi Rózsaünnepet, lesz Fásy Mulató is. Tovább olvasom