Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A bizottság Gyüdi Sándort javasolja színigazgatónak

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára pályázó négy jelölt közül a szerdai meghallgatás után nagy fölénnyel Gyüdi Sándor kapta a legtöbb igen szavazatot a kulturális bizottság tagjaitól, így várhatóan őt választja meg direktornak pénteken a közgyűlés.
A szegedi önkormányzat kulturális bizottsága szerdán a városházán nyílt ülésen hallgatta meg a színház főigazgatói posztjára pályázó négy jelöltet. Névsor szerint haladva elsőként Gyüdi Sándor, a szimfonikusok igazgató-karnagya egészítette ki tíz percben a pályázatában leírtakat. Azt hangsúlyozta: húsz év óta különböző pozíciókban ugyanazt csinálja Szegeden, így jól ismerhetik tevékenységét, tehát arról kell döntenie a testületnek, alkalmasnak tartja-e vezetőként és szakemberként is a feladatra. Hasznosnak mondta, ha egy művészeti intézmény élén olyan ember áll, aki szerencsésen egyesíti magában a menedzser és a művész erényeit. Kinevezése esetén vezető munkatársait a kötelezően kiírandó pályázattal választaná meg, csak a lehetőségek pontos ismeretében hirdetne műsortervet.

Herczeg Tamás, Gyüdi Sándor, Maczelka Noémi és Korcsmáros György.
Fotó: Segesvári Csaba

Herczeg Tamás, a szabadtéri igazgatóhelyettese a pályázatában is vázolt népszínházi koncepcióját, színházpedagógiai elképzeléseit ajánlotta a testület figyelmébe, valamint azzal érvelt, hogy erős csapatával – Kesselyák Gergellyel, Béres Attilával – végrehajthatná a szerinte szükséges „karizmatikus művészi megújulást". Korcsmáros György színész-rendező, a győri teátrum korábbi direktora 23 éves színházvezetői tapasztalatát emelte ki: „nagyképűen azt mondom: megtanultam, hogyan kell egy több tagozatú színházat vezetni". A negyedik pályázó, Maczelka Noémi zongoraművész, tanszékvezető főiskolai tanár alig két-három percet használt fel a rendelkezésre álló tízből; úgy fogalmazott: olyan vezetőre van szüksége a színháznak, aki szolgálatnak tekinti a feladatot. A bizottság tagjai láthatóan meglepődtek, amikor az főigazgatói poszthoz méltó, tisztességes bér megállapítását javasolta.

Az egy óra alatt lezajló meghallgatás után a jelöltek – minthogy erre biztatást nem kaptak – nem várták meg a bizottság döntését, távoztak a városházáról.

A bizottsági voksok

 kulturális bizottság a meghallgatás után zárt ajtók mögött folytatta ülését, és – információink szerint némi vita után – egyenként szavazott a jelöltekről. A voksolás eredményét Kormos Tibor, a testület elnöke ismertette a sajtó képviselőivel: Gyüdi Sándor: 6 igen, 2 tartózkodás; Herczeg Tamás: 1 igen, 6 tartózkodás, 1 nem; Korcsmáros György: 1 igen, 7 tartózkodás; Maczelka Noémi: 3 tartózkodás, 5 nem. Az eredményt így terjesztik a közgyűlés elé, amely pénteken várhatóan Gyüdi Sándort választja főigazgatóvá.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Kállay György 2008. február 15. 11:46
  „Remélem Gyüdi Sándor lesz a befutó. Előre is Gratulálok és a továbbiakban is sok sikert kívánok néki.”
 • 32. Ful 2008. február 14. 20:28
  „Nem mai történet, akkori szereplőkkel (egytől-egyig felismerhetőek - azoknak akik akkor éltek), de oly jellemző erre a poros városra, hogy ijesztő...”
 • 31. Mese 2008. február 14. 20:18
  „köszönöm,hogy leírtad,nekem csak az írót dobta ki a gogle.”
 • 30. Ful 2008. február 14. 18:47
  „Temesi Ferenc: Por
  Magvető Kiadó 1986.”
 • 29. Mese 2008. február 14. 18:29
  „Most szégyellem magam keményen ^^" Olyan buta vagyok,én még sosem hallottam ezt a kifejezést”
 • 28. Ful 2008. február 14. 18:08
  „Ha nem tudod mi PORLÓD, nem tudsz semmit Szegedről!”
 • 27. Mese 2008. február 14. 16:54
  „párom a színházban dolgozik,ő mesélt egy-smást...”
 • 26. kamarti 2008. február 14. 15:59
  „Mese: "nálunk?" Gondolom, ez nem királyi többes... Megmagyaráznád?”
 • 25. Mese 2008. február 14. 15:48
  „Ful: azt írtad,Gyüdinek hiába van szakértelme,meg fogják neki mondani kikkel kell együtt dolgoznia,stb.. Miért,másnak nem mondanák meg? Mást nem irányítanának??”
 • 24. Mese 2008. február 14. 15:40
  „Ennek a pályázat visszavonásnak most mi értelme volt? Sajnáljuk,vagy mi?Felnött ember,nem egy kisgyerek,mégis úgy viselkedik,mint aki "nem tud veszteni". Az elképzeléséről nem is szólva,ami igencsak kiverte a biztosítékot nálunk.

  Ful: PORLÓD???”
 • 23. kamarti 2008. február 14. 14:19
  „Ful: hát sztem meg ennek a lépésnek - a sértődöttség és a támogatottság demonstrálásán kívül - nem sok értelme van. A támogatást megköszönhette volna (és gratulálhatott volna a nyertesnek) akkor is, ha nem őt választják végül - az péel elegáns.
  Így tényleg semmi más nem jön le, minthogy valaki, aki azt képzeli, csak ő lehet, és senki más, megsértődik, esetleg csak nem bírja a feszültséget stb.- egyik sem valami nagy vezetői (emberi) erény...
  szóval ehhez neki épp úgy lehet gratulálni, mint Porlód apraja-nagyjának a hozzáálláshoz...”
 • 22. Ful 2008. február 14. 13:58
  „Ahogy a támogatottságát elnézem, tényleg jól járt Szeged (PORLÓD).
  Ilyen tökéletlen város nincs mégegy. Remélem a Szabadtérivel és a Reökkel folytatja, amit elkezdett és soha többé nem áll szóba a színházzal illetve annak holdudvarával!

  Pályázat visszavonás
  Herczeg Tamás hivatalos közleménye

  Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális Bizottsága tegnap este úgy döntött, hogy a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára pályázótársam kinevezését javasolja a közgyűlésnek. Tiszteletben tartva a bizottság tagjainak felkészültségét és komoly, megfontolt döntését, a kellő támogatottság hiányában: pályázatomat ezennel visszavonom.

  Köszönöm mindazoknak, akik a pályázati eljárás során mellém álltak, külön a pályamunkámat támogató szakmai szervezeteknek, így a:

  Szegedi Kortárs Balett- Pataki András igazgató, Szeged-Mezzo Operafesztivál - Havas Ágnes Armel Kft. igazgató, Szegedi Szabadtéri Játékok- Bátyai Edina igazgató, Nemzeti Színház - Alföldi Róbert kinevezett vezérigazgató, Budapesti Operettszínház - Kerényi Miklós Gábor igazgató, Színház és Filmművészeti Egyetem - Gálffi László osztályvezető tanár, Színművészeti Egyetem, Marosvásárhely- Béres András rektor, Budapesti Fesztiválközpont - Zimányi Zsófia igazgató, Pentaton Ügynökség - Lőrinczi György igazgató, Művészetek Palotája -Kiss Imre vezérigazgató, Avignoni Opera - Raymond Duffaut művészei vezető. Marosvásárhelyi Nemzeti Színház - Krám György igazgató, Szabadkai Népszínház Magyar Társulat - Mezei Zoltán igazgató, Aradi Kamaraszínház - Tapasztó Ernő művészeti vezető, Kolozsvári Magyar Opera - Simon Gábor igazgató, Szerb Nemzeti Színház - Berislav Skenderovié operaigazgató - támogatását.


  Szeged, 2008. február 14.
  Herczeg Tamás

  Kapcsolódó anyagok:


  - szegedinemzeti.szinhaz.hu
  - Párhuzamos történetek /Jászay Tamás írása/
  - Nézői nyilatkozat - Írja alá Ön is!”
 • 21. Ful 2008. február 14. 13:52
  „A pályázatok nyilvánosságát köszönjétek Hercegnek. Ha ő nem lép, maradt volna a "csalódnék, ha Gyüdi Sándor nem pályázna" - Botka-szöveg és csak a képviselőkolvashatnák a pályázatok egy-egy példányát a titkárságon...”
 • 20. Szita Kötő 2008. február 14. 13:51
  „http://www.szinhaz.hu/index.php?id=1272&cid=30930

  herczeg tamás visszalépett....”
 • 19. kamarti 2008. február 14. 13:46
  „Mese: ha ez jó hír, minden pályázatot elolvastam, és nem csak GYS anyaga nem győzött meg (bár itt tulképpen nem is a pályázatokról volt szó sztem + ha jól emlékszem, valamiféle összeférhetetlenségi dolog is felmerült vele kapcsolatban, bár ez elég gyorsan "kifújt"

  másrészt meg, gondolom, szabad a véleménynyilvánítás, péel azért is hozzáférhetőek a pályázatok, és azért ír ezt-azt az újság. vagy nem?”
 • 18. Ful 2008. február 14. 13:45
  „Nem is az a baj, hogy hozza az embereit, hiszen ő felel a munkatársaiért, ergo válassza ki őket.
  Az a gond, hogy Gyüdi kényszerpályán mozog és ki van szolgáltatva. Hiába van szakértelme, támogatottsága, stb a színházon belül; meg fogják neki mondani, kikkel kötelező együttdolgoznia. Na ez ami veszélyes - neki és az egész színháznak.
  Nem irígylem az elkövetkező időszakért. Ő tartja a hátát olyanokért, akikkel nem is akart együtt dolgozni.”
 • 17. Mese 2008. február 14. 13:32
  „karmati: várjuk meg,hogyan fog menni neki,aztán mehet mehet a véleménynyilvánítás. De itt olyan sokan,előre tudják,ki milyen igazgató lenne/lessz,tök jó! :) Szerintem akárki nyerne,hozná az embereit,ez mindenhol így van,nem? Szerintem várjuk ki milyen lessz a dolog-bár akinek nem szimpatikus Gyüdi,úgyis mindig találni fog valamit,amin fennakadhat. Érdekes,hogy csak vele kapcsolatban van kifogása mindenkinek...”
 • 16. kamarti 2008. február 14. 13:15
  „NZ: persze, nem szép rosszul írni valaki nevét. de talán mégsem ennyi a megfontolandó ZT gondolatmenetéből...

  Mese: azt hiszem, többen is aggódnak amiatt, mennyire lesz valójában szabad keze az általam is tisztelt Gyüdi Sándornak
  ás hát ez a "megpályáztatom, de Juronicsra számítok"-dolog is kissé neccesnek (és lejátszottnak) tűnik...

  szóval sok itt a kérdés, mgis eléggé az az érzése az embernek, hogy mi, nézők, tök fölöslegesen tépjük a szánkat...

  és abszolút egyet értek azokkal, akik háborognak a sok "tartózkodáson".”
 • 15. Ful 2008. február 14. 12:57
  „Azt, hogy ki kap lehetőséget, még nem tudjuk, hiszen csak egy pályázó mondott neveket. Megjegyzem Gyüdiét is említette.”
 • 14. Mese 2008. február 14. 12:39
  „korrekt-elírtam véletlen...”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is népszerűek Szegeden a lacikonyhák

Szeged - Zsírtól enyhén nedves papírtálca, vastagon szelt fehér kenyér, begörbített ujjak – nem mennek ki a divatból Szegeden a lacikonyhák. Tovább olvasom