Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A biztonságos téli új gumi negyvenezernél kezdődik

A nyári gumit le, a télit fel – most inaszakadtáig dolgozik az összes gumis a rutin műveleten. Pedig nem történt semmi rendkívüli, csak beköszöntött a tél. A legolcsóbb, még megbízható minőségűnek számító négy téli abroncs ára szereléssel együtt megközelíti a 40 ezer forintot.
Kerekenként ezer forint körül kell szánni a csere munkadíjára. Fotó: Frank Yvette
Az autósok több helyen órákat várnak, hogy a szerelők feltegyék kocsijukra a téli gumikat. A speciális abroncsokat már plusz 7 Celsius-fok alatt ajánlják a szakemberek, ami éjszakai hőmérsékletet jelent. Erről Szabó Zoltán, a Marso Kft. cégvezetője világosított fel, mivel abban a tévhitben éltem, hogy a váltáshoz a nappali maximumnak kell hét fok alá esnie. Kiderült az is, a plusz húsz fokok sem ártanak a téli köpenynek. A Marso kereskedésben és szervizben több napra előre megtelt a naptár, csak előjegyzés alapján foglalkoznak az ügyfelekkel. A cégvezető szerint nem lehet a „szezont" széthúzni, mivel az emberek minden évben az utolsó pillanatig várnak.

A választék az egész városban óriási, hiszen valamennyi létező márkában az összes méretben és valamennyi gépkocsitípusra forgalmaznak téli abroncsot. Táblázatunkban egy kis és egy nagy autó – egy Suzuki Swift és egy Skoda Octavia – gumiabroncs árait próbáltuk összehasonlítani. A megbízhatónak nevezhető és viszonylag mérsékelt árúnak számító Matadornál vannak olcsóbb, no name gumik is, főleg a diszkontokban, de ezekkel nem kívántunk foglalkozni. A két legkeresettebb méretű téli gumi darabja tehát számításaink szerint Szeged gumiszervizeiben jelenleg 11-16 ezer forintba kerül. De ehhez még hozzá kell adni a munkadíj árát: mire négy gumi helyet cserél, megszabadulunk átlagosan négyszer 800-1300 forinttól (alufelninél 1600 forintba is belekerülhet a csere darabonként).

A nagyobb szervizekben a csere együtt jár a kerekek lemosásával és a futómű-beállításával is, a kis gumis műhelyek azonban ezt a plusz szolgáltatást nem vállalják. Azért sem, mert ilyenkor az ügyfelek egymás sarkát tapossák. Ezt tegnap a Kossuth Lajos sugárúti gumisnál mi magunk is tapasztaltuk, ahol a járdán várakoztak az autók. Kasper Gábor leghátul állt a sorban, ő egy Trabanton cserélt gumit. Azt mondta, kocsiján szinte már csak a gumik érnek pénzt, de áldoz az abroncsokra, mert különben az amúgy sem túl biztonságos kisautó a csúszós úton jégtáncot járna.
Megtudtuk: a legtöbb helyen „abroncshotelt" is működtetnek, persze nem ingyen. A nyári gumik téli álmot alszanak áprilisig, amikor majd újra értük jön a gazda. A kisebb műhelyek csak a tárolást vállalják, míg a nagy szervizek ápolásban részesítik az abroncsokat, a szolgáltatás a szilikonozástól a légnyomás ellenőrzéséig terjed.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Requiem Gregor Józsefért

Zsúfolásig megtelt tegnap este a szegedi dóm, ahol a pénteken eltemetett Gregor József tiszteletére… Tovább olvasom