Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

A BKV-sztrájktól függ, lesz-e újabb munkabeszüntetés Szegeden

Szeged - Szegeden is sztrájkoltak csütörtök hajnali 4-től négy órán keresztül a vasutasok. Ezzel csatlakoztak a BKV-dolgozók munkabeszüntetéséhez.

Veréb Olga, a VDSZSZ helyi területi képviselője csütörtök délelőtt azt mondta a delmagyar.hu-nak: nem tudni, lesz-e folytatása a szolidaritási sztrájknak. A BKV-sztrájk alakulásától függ, hogy pénteken vagy pár nappal később lesz-e újabb munkabeszüntetés a szegedi nagyállomáson.
 
Délutánra helyre állhat a menetrend Szegeden

Befejeződött csütörtökön 8 órakor a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) hajnal 4 órakor megkezdett országos vasutas szolidaritási sztrájkja.

Szegeden is sztrájkoltak négy órán keresztül a vasutasok, főleg a jegyvizsgálók. Több vonat is késve indult el az állomásról.

Csütörtök reggel 5.20 helyet 5.40-kor indult el Szegedről a Békéscsabára tartó vonat, mert a jegyvizsgáló nem vette fel a munkát. Őt egy orosházi vasutassal pótolták, így tudott elindulni a szerelvény 20 perc késéssel.

Az 5.47-kor Budapestre induló vonat csak 6.20-kor hagyta el a pályaudvart. Szegeden főként a jegyvizsgálók sztrájkolnak, 10-ből 7-en nem vették fel a munkát.

A Kiskunfélegyháza felöl érkező vonatok átlagosan 10 perc késéssel érkeznek meg Szegedre.

Szolidaritási vasutassztrájk Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A 6.45-kor induló intercity 7.10-kor gördült ki a szegedi pályaudvarról.

A szabadkai, nemzetközi szerelvény 6.50 helyett csak 8 óra után indult el.

A Békéscsabára induló vonatok átlagosan 40 percet késnek.

A 7.45-kor induló intercity személyzete közül ketten nem vették fel a munkát, egyikük azóta munkába állt, társát helyettesítik majd, így ez a szerelvény is elindul, de azt még nem lehet tudni, mekkora késéssel.

A gépészek is csatlakoztak: kékszalaggal jelezték, hogy ők is támogatták a sztrájkot.

A menetrend várhatóan délutánra áll helyre. 

Az aktuális vasúti közlekedésről a www.mav-start.hu oldalon folyamatosan frissített információkat közöl a vasúttársaság. Ezen kívül a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatot megerősítik, az érdeklődők a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon kérhetnek információt.

Korábban írtuk:

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke sajtótájékoztatón jelentette be szerdán, hogy szolidaritást vállalnak a BKV-nál sztrájkoló munkavállalókkal, ezért csütörtök hajnali 4 órától reggel 8 óráig országos szolidaritási sztrájkot hirdettek.

A sztrájk az egész vasúti hálózatra vonatkozik, de a gyakorlatban a budapesti „fejpályaudvarokra" koncentrálnak, mivel azok vannak kapcsolatban a BKV-hálózattal.

Szerda délután nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szervezete és a MÁV képviselői között a csütörtökön hajnal 4 órakor kezdődő és reggel 8 óráig tartó, a VDSZSZ által meghirdetetett szolidaritási sztrájk idejére - közölte a MÁV Zrt. a tárgyalás követően.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a megállapodás hiánya miatt kiszámíthatatlan lesz a vonatközlekedés több területen, köztük a BKV sztrájkjában érintett fővárosi agglomerációban. A vonatközlekedésekben késésekre, útvonal-rövidülésre, vonatkimaradásokra kell számítani, a sztrájkot követően várhatóan a kora délután állhat helyre a menetrendszerű közlekedés.

Felhívtuk telefonon a MÁV kommunikációs irodáját, ahol közölték: mindent megtesznek a zavartalan közlekedés érdekében. Szegedről várhatóan időben elindulnak a vonatok, a Szeged felé közlekedőkkel lehet probléma. Pontos információt azonban csak csütörtökön adhatnak.

Veréb Olga, a VDSZSZ helyi területi képviselője ugyanakkor szerda este azt mondta a delmagyar.hu-nak, mivel országos szolidaritási sztrájkot hirdetett meg a szakszervezet, ezért az akciónak Szegeden is lesznek résztvevői. Hozzátette: azt még nem tudni, kik csatlakoznak a sztrájkhoz hajnali 4-kor a szegedi nagyállomáson. A vonatok teljes személyzettel indulhatnak el, ezért már az is megzavarhatja a közlekedést, ha egy ember nem veszi fel a munkát. Éppen ezért kiszámíthatalan, hogy melyik vonat indul el Szegedről, és melyik nem.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. flexsnake 2010. január 15. 00:52
  „68. ja de a bkv elveszti a környező településeket mert azokon most volánbuszok járnak. Hála a sztrájknak a bkv mint olyan megszűnik és helyette egy olcsó volánszolgáltatás lesz :)”
 • 67. SP 2010. január 14. 21:12
  „http://www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/megeri_napi_50_milliot_sporol_a_bkv_a_sztrajkkal_34048
  A sztrájk a munkások érdekében történik?
  Megéri?
  Napi 50 milliót spórol a BKV a sztrájkkal”
 • 66. achilleus 2010. január 14. 20:21
  „Hát ez elképesztő, egy újabb gázolás:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/megint_gazolt_az_ic_kesnek_a_vonatok_a_szegedi_vonalon/2136094/”
 • 65. Nagy11 2010. január 14. 17:11
  „Én egyszerű és szerencsétlen utas vagyok, aki sokad magával szeretne eljutni jó pénzért egyik helyről a másikra, orvoshoz, vizsgázni, munkahelyre, családhoz, stb. Nem hiszem, bármelyikünknek is lenne ráhatása itt, hogy mit is vegyenek be a BKV Kollektív Szerződésébe. Akkor kérdem én, miért velünk tolnak ki, szórakoznak velünk állandóan a vasutasok? Baromság ez a szöveg Gaskó részéről, ha meglátom már ideges leszek. A TV mutatta múltkor, milyen szuper autóval jár, nem vonattal, mint azok, aki utazását gátolja.
  Amennyiben sztrájkolni akarnak, akkor sztrájkoljon mind és ne kapjanak fizetést sem, ha nem dolgoznak. Így könnyű, hogy 100 közül néhány nem áll munkába, bénítja a közlekedést, senki nem dolgozik, de a fizetés jár nekik, az utasok meg menjenek gyalog ha el akarnak jutni valahová. De a jegy árát azért dobjuk be a vasúthoz!”
 • 64. achilleus 2010. január 14. 16:57
  „62. hozzászólás igazságkereső 2010.01.14. 16:01
  Mint kiderült, nem történt SEMMI!!!!
  http://www.fn.hu/belfold/20100114/atrocitas_erte_kocsis_istvant/
  "A helyszínen azonban kiderült, hogy csak sajtótájékoztatót tartott a BKV-vezér, így hiábavalónak bizonyult az akció - tette hozzá. A jelenlegi felfokozott helyzetben mindenki érzékenyebben reagál az eseményekre - magyarázta a történteket az fn.hu-nak Tafferner Éva."

  Gyanús!!! Egy rendőrségi szóvivő nem hibázhat ekkorát! Táncsaknem meg volt beszélve egy "atrocitás", de azután közbejött valami???”
 • 63. teddyke 2010. január 14. 16:50
  „Mindenkinek annyi a bére amit ki tud harcolni.Amennyiben sokaljátok a jármüvezetök bérét (ami bruttó),jelentkezzetek biztos van felvétel.”
 • 62. igazságkereső 2010. január 14. 16:01
  „Atrocitás érte Kocsis István BKV vezérigazgatót, írja legfrissebb hírében a Magyar Nemzet.Ezen ne mis csodálkozom, azon annál inkább, hogy eddig ez nem történt meg, mert ilyen érzéketlen alakot még a Föld nem hordott a hátán.Csodálkozom azon is, hogy az Őt kinevező főhatóság még mindig nem hívta vissza állásából, hiszen látható és érzékelhető hozzá nem értése, de ezt már Ő maga is többször bizonyította! Paksi Atomerőmű, MVM és most a BKV! Vagy lehet, hogy ezen cégek sikeres tönkretételére kapta a megbízást, mert nagyon úgy nét ki, hogy még mindig a helyén van és egy jottányit sem halad előre a BKV ügye és a dolgozók megélhetési lehetősége!!”
 • 61. N.P. 2010. január 14. 14:04
  „Baromira unom már ezt a "miért nem vagyunk szolidárisak" mert az igaz magyar az most sztrájkolna a mocskos kormány ellen!!! Ezek politikai lózungok.
  1, A dolgozók nagyobbik része a versenyszférában-mezőgazdaságban dolgozik, kisvállalkozó, szolgáltató stb-..... és itt a sztrájk feltételei egyszerűen nem adottak!
  2, A rendészeti, egészségügyi dolgozóknak a törvény tiltja.
  3, A pedagógusnak a sztrájk alatt a gyermekek felügyeletéről gondoskodnia kell és az órákat később be kell pótolnia!
  4, A társadalom számszerű többsége -tanuló, nyugdíjas, munkanélküli, hajléktalan stb.- számára az egész értelmetlen..
  A sztrájk mint fegyver, mint az érdekérvényesítés eszköze sajnos csak kevés csoportnak adatott meg, és ők -mint minden ember- elsősorban a SAJÁT érdekeikért sztrájkolnak.”
 • 60. achilleus 2010. január 14. 13:10
  „59. hozzászólás szatyi 2010.01.14. 13:02
  Ha el akarták volna lopni, akkor már ellopták volna.
  ------ Így majd a síneket is felszedik. (Arra már utasítást sem kell adni.)
  És az állami vagyonnak nincs gazdája? Majd az ügyészség eldönti, kinek mihez van köze.”
 • 59. szatyi 2010. január 14. 13:02
  „-achilleus-
  Szerinted mi köze egy megyei közgyűlési elnöknek ahhoz,hogy egy cég vezetője milyen utasítást ad a beosztottjainak? Így legalább nem lopják szét a "honfitársaink"!”
 • 58. Szusi 2010. január 14. 12:30
  „57. achilleus 2010.01.14. 12:26
  Nálad a pont!”
 • 57. achilleus 2010. január 14. 12:26
  „Visszafordíthatatlan rombolásban viszont jeleskednek a MÁV-fejesek! Börtönbe velük a közvagyon rongálása, elherdálása miatt:
  2010-01-14 12:15
  Feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés fideszes elnöke egy kiszivárgott MÁV-os belső utasítás miatt. A Völner Pál birtokába került dokumentum szerint a vasúttársaság utasítást adott arra, hogy január 31-ig szereljenek le minden jelzőberendezést azon a két tucat vonalon, ahol december óta szünetel a személyszállítás. (...)”
 • 56. Szusi 2010. január 14. 11:38
  „49. Csirén 2010.01.14. 10:26
  Emlékszem arra a szrájkra. Gaskó nem kapta meg amit akart de a mozdonyvezetők igen. :-)”
 • 55. Szusi 2010. január 14. 11:34
  „39. Garfield 2010.01.14. 08:54
  Menj már végig a Cegléd-Budapest vonalon Nézd már meg, hogy néznek ki a felújított állomások. Az esőbeállókon az üveg szét van törve. Tele van grafittizve. De mondhatnám Szolnokot vagy Szajolt. Biztos a vasutasok b...ták szét. Kíváncsi volnék ha vatting új kocsikat hoznának ide egy holnap múlva hogy néznének ki. Járjon az ilyen lovaskocsival. Tisztelet a kivételnek.”
 • 54. achilleus 2010. január 14. 11:23
  „48. hozzászólás Garfield 2010.01.14. 10:11
  "Hol írtam én azt, hogy a vezetők makulátlanok??? Sehol, ezt te gondolod hozzá.
  Én azt mondom, hogy NEM a vezetők miatt olyan a szolgáltatás, amilyen, hanem az azt ténylegesen megvalósító kedves munkavállalók miatt."

  Lehet lovagolni a szavakon! De a vezetők miatt is!! A kiadott munkának biztosítani kell a feltételeit (tárgyit és személyit), hiába adja utasításba a vezető, hogy "legyenek tiszták a vonatok", ha odaállít 1-2 embert teljes szerelvényre, egy vödör vízzel! Amúgy pedig feladata lenne az ellenőrzés is. Igenis felelősek, sőt döntő felelősséget viselnek a működésért, ezt érdekes módon, csak akkor tudják, amikor a milliós fizetésüket erre hivatkozva felmarkolják.”
 • 53. szatyi 2010. január 14. 10:59
  „-alibaba-
  Az egészségügyiesekkel már volt szolidaritási sztrájkja a Gaskónak. Igaz, annak se volt eredménye, csak a káosz lett nagyobb. Tudom, mert akkor még aktív voltam. (le is hülyéztük - rendesen)”
 • 52. lidocain 2010. január 14. 10:44
  „mindenkinek igaza van aki azt mondja,hogy ez a sztrájk nem jó így. sem a módja,sem a célja. mert igy nem ér semmit.
  mindenkinek sztrájkolni kellett volna nem most,hanem már két évvel ezelőtt,egyszerre a volán,a bkv,a máv a malév,az összes közalkamazott és mindenki aki csak tud a postás is. egy cél érdekében: hogy ez a tetves hazaáruló rabló kormány mondjon le és irjanak ki új választásokat.
  mert ez igy tényleg nagyon kamu szagú és csak arra jó,hogy az utasokat a (z amugy jogosan) sztrájkolók ellen hergeljék.”
 • 51. hazaipalya 2010. január 14. 10:27
  „ne a zöld szalagocskával tüntessetek ...az olyan ovis.”
 • 50. hazaipalya 2010. január 14. 10:26
  „egeszsegügyi dolgozok!most tegyétek le a munkat,itt az alkalom.”
 • 49. Csirén 2010. január 14. 10:26
  „20.-as szusi.
  De, igen, ennek ellenére minden iskola fogadta az iskolába érkező gyereket, csoportos foglalkozásokat szerveztek, kaptak ebédet, ill ellátást, és az eredeti iskolai napirend szerint engedték Őket haza.
  Itt más a helyzet. a bunkó szakszervezeti vezetők RÖHÖGVE nyilatkoznak, hogy elérték a céljukat, a zavarkeltést. Egyébként pedig mindegyik szakszervezeti vezetőnbek kizárólag a saját zsebe diktál, nagy ívben sz.rik az országra, és az itt élőkre.

  Más: Ne felejtsd el, hogy a FIDESZ alatt is szervezett Gaskó vasutassztrájkot, és akkor sem teljesítették a kívánságait, így abbahagyta.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a kisvonatos baleset 18 éves áldozata

Hétfő este elhunyt az a 18 éves lány, akit tavaly június 11-én gázolt el a városnéző kisvonat Újszegeden a zebránál. Éppen ezért súlyosabb büntetést szabhat ki a bíróság. Tovább olvasom