Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A bohém professzor érdekli a szobrászt

Szeged - Amint meglátta a Dugonics teret, tudta, hogy Szent-Györgyi Albert-szobrát a rektori lépcsőjére állítja – árulta el a pályázat mátészalkai győztese. Alig két hónapja van a megvalósításra.
Aláírta szerződését az önkormányzattal a mátészalkai Bíró Lajos, hogy bruttó 6,5 millió forintért elkészíti Szent-Györgyi Albert Dugonics téri szobrát. Az 54 éves szobrász még egy terepszemlét tartott, lemérte a rektori hivatal előtti lépcsőt, ahová az alkotása kerül. A város alig két hónap múlva, a Nobel-díjas tudós születésének 120. évfordulójára, szeptember 16-án avatja fel a szobrot.

– Finn feleségemmel, Sirpa Ihanusszal együtt a budapesti képzőművészeti főiskolán tanultunk, mindketten szobrászok vagyunk, kicsit Budapesten élünk, de leginkább Mátészalkán, és ott van a műhelyünk is – árulta el magáról a művész. Azért pályázott, mert Szent-Györgyi Albert, a bohém mentalitású tudós személyisége nagyon érdekli, másrészt ő is Rotary-klubtag, mint a kutató volt. Prózai választ adott arra, miért is állította Szent-Györgyit a rektori hivatal lépcsőjére. Amikor eljött helyszíni szemlét tartani, mindjárt ez volt az első gondolata. A pályázat ugyan azt írta elő, hogy igazodni kell a közeli parktükörben álló két és fél méteres József Attilához, és a rektori bejárat másik oldalán lévő parktükörbe kell állítani a szobrot. De annak a parktükörnek domború a felülete, egy álló figura megdőlne rajta. Ráadásul nem találta méltó háttérnek a mögötte lévő trafóházszerű építményt és a biciklitárolót. Ha meg az egyetemi épületet fotózza valaki, mindjárt kapcsolódik hozzá az egykori rektor alakja, mellé lehet állni, vele együtt fényképezkedni.

A pipát tartó Szent-Györgyi így áll majd a rektori lépcsőjén – mutatja Bíró Lajos szobrász. Fotó: DM/DV
A pipát tartó Szent-Györgyi így áll majd a rektori lépcsőjén – mutatja Bíró Lajos szobrász. Fotó: DM/DV

– Nehogy kizárjanak a pályázatból, két talapzattal adtam be a pályaművemet, egyet a kiírás szerint és egyet, ahogy én szeretném. Az utóbbi nyert. Kevés a pénzkeret, egy mellszobor ára, és az idő is sürget, de ha egészség lesz, és a jóisten is úgy akarja, meg lehet csinálni. Az a szerencsénk, hogy saját öntőműhelyünk van, és olyan a technológiánk, amivel spórolni tudunk. Nem mindig a pénzt kell nézni, ez nekem presztízsszobrom lesz. A pipát tartó egész alakos Szent-Györgyi 185-190 centi magas lesz, és bronzból készül – tette hozzá Bíró Lajos. Nem panaszkodik, sok munkájuk van. Debreceni, hajdúnánási és amerikai megrendelésre is dolgoznak.

Noha országszerte 93 köztéri alkotása van már a szobrászművésznek, megyénkben egyedül egy, az ópusztaszeri Báthory István erdélyi fejedelem portréja látható. Négy éve indult a Széchenyi téri IV. Béla lovas szobrára kiírt pályázatra is, akkor Tóth Béla és fia mögött második díjat nyert. Azt mondja, nagyon jó szobrásznak tartja a csongrádi alkotót, sokat tanult tőle.

Olvasóink írták

 • 19. macs 2013. július 22. 10:36
  „18. okoskata,
  nekem valamiért "az Apa, a fia meg a szamár" című mese jutott eszembe. Tudod, az a mese, ami arról szól, hogy ha a fiú ül a szamáron, ha az apa, ha viszik a szamarat, mindig akad valaki, akinek kiváltják a rosszallását. Így van ez az ízléssel is, tehát építhetsz bármit, állíthatsz szobrot, akármit, mindig lesz valaki, akinek nem fog tetszeni.
  Van aki úgy gondolja, hogy a szobornak magas talpazaton kell állni, van aki azt gondolja, nem szentségtörés, ha az emberek közé állítják. Színes a világ.”
 • 18. okoskata 2013. július 22. 06:37
  „Kedves achilleus, felesleges minden erőlködés, nem értik a lényeget - és a városképben gondolkodó ízlést.
  Egyetértek azzal, hogy ´gyűjtőhely´ lett a Dugonics tér és az Árpád tér.

  A legnagyobb baj/gond ennek a cikknek a tartalmával, hogy : mosakodás és magyarázkodás miatt íródott, amiért NEM a kiírásnak megfelelő helyre kerül majd a szobor.”
 • 17. NP1 2013. július 22. 05:50
  „12. misztral 2013.07.21. 15:22

  Kb. 2 hete el kellett töltenem a téren több mint egy órát, volt alkalmam bámészkodni.
  A füvön egyetemisták tanultak, beszélgettek, napoztak, a kitelepült kocsmában ittuk a sört, a szökőkút padsorai tele voltak nézőkkel mert a színpadon éppen zajlott a Néptáncfesztivál megnyitója, egy lelkes apuka biciklizni tanította csemetéjét szóval a város lakói egyszerűen használták a teret....

  Ha megnézed a századelő fotóit erről a térről teljesen mást látsz. Akkor a tér egyszerűen installációja volt a Dugonics szobornak és az egyetemi épületnek amin semmi mást nem lehetett tenni, mint sétálni és elmélkedni az író nagyságáról valamint az Etelka magvas gondolatairól.

  Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az elmúlt 40-50 évben a városi közterek funkciója, használati módja drasztikusan megváltozott. Lassan kezd eltűnni belőlük (szerintem helyesen) a promenád- illetve reprezentációs jelleg. Ennek egyik -sokaknak nem tetsző- jele a parktükröket körbevevő alacsony korlátok megszüntetése is.”
 • 16. Atlasz 2013. július 21. 20:11
  „Mégis csak más, mint Varga Imre - egyébként kiváló -, lépcsőn leballagó Leninje volt Mohácson.
  A <moderálva> tele van Trianonnal meg Moháccsal! Nekünk Szent-Györgyi kell!”
 • 15. vmagdi 2013. július 21. 18:56
  „misztral egyezik az izlesunk, szornyu a magas talapzatra allitott szemmagassag folotti, minden termeszetesseget nelkulozo szobrok, pld ilyet csinaltak a Szechenyi teren, bar maradtak volna a viragok, a pez-cukor "szobor", de meg a Bozsinek is sokat levon az elvezeti ertekebol hogy magasra tettek”
 • 14. vmagdi 2013. július 21. 18:52
  „lattam a tobbi palyazatot is, szerintem ez a legjobb.

  Ha valami nem franko , az a nagyaruhaz elotti betonteknő, az valami fortelem”
 • 13. Koszta 2013. július 21. 15:28
  „A Somogyi Könyvtár épülete is elég nagy vitát váltott ki anno...
  Mára megszokott.
  Ennél szerintem e szobor kisebb volumenű városképi elem.
  "Egységes arculat"? A város arculata egységes? Ha nem akkor mihez igazodjon a tereinek az arculata?
  Ki döntse el, hogy mely korszak legyen preferálva? Milyen stílus?
  Szeged egyetemi város. Egy egyetemen mindig újabb és ujabb generációk váltják egymást, egy darabig együtt élve...
  Ezen generációs változások jegyei fellelhetőek Szegeden... Színes, vegyes a kép. Mind az épületek stílusában, mind a tereink hangulatában... Régiek mellett újszerűek állnak. Mindenki talál(hat) magának valót, kedvéhez, ízléséhez igazodót. Miért kellene az egész városnak csak egy valakihez igazodni, csak egy valakinek a kedvére tenni? Monopolkapitalista monománia, avagy kommunista diktatúra? Ugyanazon filozófia... Egykutya... Szerencsére azonban se egyiktől, se másiktól nem lett Szegednek "egy kaptafa arculata"... Én remélem, hogy nem is lesz... Mert a monotónia unalmas volna.
  11. achilleus
  Természetesen a Pieta mellé, a bazilikába nem teszünk barbie szobrot... de a Szt. Péter Bazilika előtti szép teret meg kordonkerítések csúfítják folyamatosan... Szerintem azok se illenek a tér hangulatába, de biztosan van oka, hogy terelik velük az embereket... Alumínium kordon kerítés egy történelmi téren... Csúnya... Mégis együtt él vele a Vatican és a Pieta... Ennél azért sokkal ízlésesebb a Dugonics tér és szebb lesz Szent-Györgyi szobra...
  Mert ami a konkrét szobrot illeti: a Rektori Hivatal lépcsőjén "épp kilépő" Szent-Györgyi nagyon is a "helyén" van. Egy hajdan gyakran ismétlődő esemény pillanatképszerű megragadása. Munka után ki, a városba... Tudós és épület egymással szerves egységet alkot... Ha az épület nem idegen a tértől, akkor a lépcsőjén álló néhai híressége sem lesz az. Sőt, nagyon is egységet alkotnak.
  Hogy a többi tér-alkotó-elem hogyan viszonyul a térhez, az ettől független kérédés. És egyszerre úgyse fogja be az egész teret sem tekintet, sem kamera. Így az egész tér látványa több és más mint ezen "szoborvita"...
  Ami pedig a "trianonistákat" illeti: Honnét veszik, hogy az országzászló "trianoni"?
  Trianon ugyanis egy másik országban van... az országzászló ellenben hazai... Ha a régi, a "trianoni határon" (azaz a trianon előtti határon) állna, akkor lehetne trianoni, de így...
  Definíciója szerint: "Köztéren magas rúdra felhúzott, a nemzet identitását és egységét jelképező nemzeti lobogó."
  http://www.kislexikon.hu/orszagzaszlo.html
  Az országzászló állítás egy hagyomány volt és "van"... Ráadásul nem csak nálunk... Más országokban is létezik...
  Amerikában pedig szinte minden házon, épületen, hídon, autón...stb lobog egy nemzeti lobogó...
  És?
  Náluk ez normális, nálunk meg a töredéke nem?
  Valaki kettősen mércézik, folymatosan, betegesen...
  Szóval "a nemzet identitását és egységét jelképez-ve" szerintem egyezzünk meg abban, hogy Szent-Györgyinek a Rektori Hivatal lépcsőjén igenis "van helye"!
  Az országzászló és a tér többi elemének pedig ezen egységbe (épület és szobor) keverése nem más mint a szezon és a fazon vegyítése... Méltatlan Szent-Györgyihez és Szegedhez...
  Legyünk büszkék Szent-Györgyire és örüljünk, hogy méltón lesz "nálunk helye"... Együtt lesz Ő és a szeretett egyeteme..." Gazdagabbak" leszünk általa és vele.”
 • 12. misztral 2013. július 21. 15:22
  „11. achilleus
  Na, most már elmegyek, és ilyen szemmel is megnézem a Dugonics teret. Őszintén szólva, amióta rendbehozták, még nem volt alkalmam tüzetesen megnézni: amikor egyszer-egyszer keresztülmentem rajta, csak azt érzékeltem, hogy szépen rendbe tették, de koncepciót nem kerestem benne, és nem is nagyon tudnám felsorolni, hogy mi minden van ott.
  Szép dolog az, amikor egy teret szentelünk valamilyen híres embernek vagy eszmének. Viszont olyan terekre is szükség van, ahol üldögélni, játszani, találkozni, "csak úgy lenni" lehet. Úgy gondolom, hogy a Dugonics tér valami ilyesmi szeretne lenni padjaival, csobogóival, dombjaival és mélyedéseivel.
  Annak, hogy Szent-Györgyi Albert szobrot kap Szeged egyik fontos pontján, kimondottan örülök. Mint ahogy annak is, hogy ez a szobor nem egy talapzaton fog állni, ahová megilletődötten kell felbámulnom. Én is akkor nevelkedtem, amikor a nagy embereket elérhetetlen távolságba helyezték tőlünk (és itt nemcsak a magas talapzatokon álló szobrokra gondolok)- mai eszemmel sajnálom, hogy ez így volt, úgy gondolom, hogy sokkal jobb olyan emberekként nézni rájuk, akiket tehetségük és munkájuk tett tiszteletünkre méltóvá.
  Egy egyetem már csak olyan, hogy tudósok járnak ki-be az ajtaján, az utókor tiszteletét annál természetesebben nem nagyon lehetne kifejezni, mint hogy egyetemének lépcsőjén állítunk szobrot Nobel-díjasunknak. Ezek persze szubjektív gondolatok, és nem tudom, hogy van-e valami közük a közösségi terek tervezésének szempontjaihoz.”
 • 11. achilleus 2013. július 21. 13:27
  „10. misztral 2013.07.21. 12:59
  Látod, éppen ez a másik probléma: gegparti, "tér" koncepció nélkül. Vajon miért "tér" a neve annak a közterületnek, ami szélesebb, mint egy utca? A magyar nyelv nagyon kifejező, nem square (négyzet), mint az angolban, hanem "tér" (mint az pl. az euklidesz, az angolban sohasem space a házakkal körülvett "tér"), miközben átvitt értelemben jelenti olyasmit is mint ezekben a Petőfi idézetben. "Sors nyiss nekem tért". Újabban tökéletesen hiányzik a "tér egészében való gondolkodás. Nincs nagyforma, mütyürök vannak, atomizálva. Mellesleg egy tér szellemiségét akár egy tehénszoborcsoport is meghatározhatja egységesen és koherensen, nagyléptékben, az a tér attól még lehet koherens. De a tehenes teret is el lehet "rontani", ha nem megfelelő dolgokat ömlesztünk mellé a legkisebb koncepció nélkül. Lehetséges, hogy ez a térberendezés tényleg jobban kifejezi a mai ember lelkivilágát, a Barbie-baba tényleg ismertebb, mint a Pieta, de olyat még nem láttam hogy a pietakat körbepakolják barbikkal, mert úgy "otthonosabb". Nippkorszak.”
 • 10. misztral 2013. július 21. 12:59
  „De jó, nekem nagyon tetszik az ötlet!”
 • 9. achilleus 2013. július 21. 12:57
  „5. billan 2013.07.20. 22:41
  Tőlem minden magyar Nobel-díjas akár a golyóján is ülhetne! (Mert ülhetne azon is a Dugonics téren.) Esetleg a cicájával, kutyusával, pipájával vagy éppen kinek mi volt a hobbija vagy mániája. Sajnálatos, hogy nem sikerült felfogni ésszel a mondandóm lényegét. Még több nippet a kredencbe!”
 • 8. macs 2013. július 21. 12:30
  „5. billan,
  kösz, hogy betetted! Néhány kivételével, nagyon tetszenek.”
 • 7. tol 2013. július 21. 07:41
  „és hol máshol lenne a helye Szeged egyik legnagyobb alakjának? Nagyon heles ötlet!”
 • 6. Logaritmus 2013. július 21. 00:04
  „3: még szerencse, hogy nem egy festményben élünk, hanem egy folyton formálódó városban. A trianoni giccs zászlórúd remélem szemétdombra kerül, de előtte a jobbikos banda kifizeti a 10 milliós számlát, amibe az a kődarab és vasrúd került a városnak!”
 • 5. billan 2013. július 20. 22:41
  „1. achilleus 2013.07.20. 13:46

  http://www.crookedbrains.net/2008/04/interesting-statues-from-around-world.html

  Nézz és szörnyülködj!
  ... és költözz Észak-Koreába. Ott nincsenek ilyenek...”
 • 4. szabójóska 2013. július 20. 21:30
  „Tetszik. Ahogyan boldogan pipázva,mosolyogva hagyja itt a rektori hivatalt: De ki látta ezt? Ábránd? Egy ausztrál bennszülött szobrász milyen tervet adott volna be. Ma amikor folyton rá hívatkozunk akkor az a lényeg milyen vidáman megy el? Agyrém. És hányan mentek el okkal.Kevés a lépcső.”
 • 3. achilleus 2013. július 20. 14:27
  „2. Commander-V2 2013.07.20. 14:06
  Megjegyzem, azok sem férnének bele. Megszámoltad már mennyi minden van például a Dugonics téren? Újabban akármikor megyek arra, mindig találok valami újabb kütyüt, legutóbb egy kockaszerű térképet, a (zenélő) szökőkúttól és József Attila között félúton, kicsit megtörve a félárbócra eresztett Trianon Országzászló és az épület vonalában. (Még jó, hogy újabban van valami kimérőhely is, továbbá valami mélyedés, szétszórtan padokkal és laposra lapított koronájú fákkal. Legalább azok legyenek laposak, ha már a tér hullámzik.) Csak megkérdem, szerinted a Dugonics-térek úgy 100 évvel ezelőtt hány szobor volt? Azt hiszem egy, a Dugonicsé, a tér pedig úgy volt kiképezve, hogy a hangsúly (a parkosítással miegyebekkel) erre az egy szoborra irányuljon, miközben harmonizál az épületekkel is. Most lassan keresni kell a lankák között, hol is van Dugonics szobra. Ugyanígy jelentéktelenedett el a Huszártiszti Emlékmű is a térbe belezsúfolt mütyüröktől. (Persze, ízlések és pofonok, de miért kell a saját ízléshez idomítani egy korábban megtervezett teret? Vajon kinek jutna eszébe Munkácsyba belefesteni és Cezanne-osítani azzal a felkiáltással, hogy nem korszerű? Ezt egy térrel minden további nélkül meg lehet tenni.)”
 • 2. Commander-V2 2013. július 20. 14:06
  „1. achilleus: ha rajtad múlna, egy 1:1 arányúnál egy fejjel nagyobb Orbán Viktor lovas szobor, vagy Bohács szobor még beleférne a Belvárosba, ugye? :D”
 • 1. achilleus 2013. július 20. 13:46
  „A petshop térrendezés újabb diadala. Mennyi ezmegaz van már a Dugonics + Árpád téren? lassan minden belvárosi szegedi tér (és utca) úgy néz ki, mint egy játékbolt, telezsúfolva mindenféle izével, amelyek önmagukban nem rosszak, de egy beleömlesztve egy térbe kezd babaszobává válni a közterület. (Tőlem lehetnek olyanok is, de lassan MIND! ilyen lesz.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyert az ifjúsági ház

Leader-pályázaton támogatást nyert az önkormányzat 20 milliós projektje. Tovább olvasom