Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

A boldog házasság titkai - kiállítás a Somogyiban

Szeged - Az illemtankönyvek, házassági tanácsadók és társalgási könyvek elmagyarázták a fiataloknak, hogy mi a helyes viselkedés az udvarlás ideje alatt, hogyan kell megkérni a kiválasztott hölgy kezét, hogyan zajlik az eljegyzés és milyen a tisztességes házasélet.
Tudják, milyen a tökéletes feleség? Hogy milyen az ideális asszony lelki tükre? Mit jelent, ha a félig zárt legyezővel megérintjük a jobb fülünket? Vagy ha a kesztyűs kezet titokban az ajkainkhoz emeljük? A Somogyi-könyvtár csütörtökön megnyílt kiállításán bemutatott, 18–19. századi könyvekből és tárgyi emlékekből minden titokra fény derül. A szív alakú fehér párnán csillogó jegygyűrűk, egy menyasszonyi csokor, legyezők és csipkekesztyűk varázsolnak meghitt hangulatot az idén hetedik alkalommal megrendezett kiállításon, ami a házasság hetére készült.

Illemtankönyvek és házassági tanácsadók a Somogyi-könyvtár kiállításán. Fotó: Kuklis István
Illemtankönyvek és házassági tanácsadók a Somogyi-könyvtár kiállításán. Fotó: Kuklis István

Az illemtankönyvek, házassági tanácsadók és társalgási könyvek elmagyarázták a fiataloknak, hogy mi a helyes viselkedés az udvarlás ideje alatt, hogyan kell megkérni a kiválasztott hölgy kezét, hogyan zajlik az eljegyzés és milyen a tisztességes házasélet. A könyveket elsősorban férfiak írták, és főként arról szólnak, hogy hogyan viselkedjenek a nők a házasság előtt és után. De Szabó Magda műveiből sok mindenkinek ismerősen csenghet például Kalocsa Róza neve, aki női szerzőként többek között arról adott tanácsot a fiataloknak, hogy mi az asszony teendője, hogy boldog otthont teremtsen – vezettek körbe bennünket Horniczky Anikó és Papp Andrea, a kiállítás szerkesztői. A tárlatot dr. Balogh Elemér jogász, egyetemi tanár nyitotta meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy vödörben hagyták az elpusztult macskát

Komoly büntetést érdemelne olvasónk szerint az, aki egy műanyag festékesvödörben hagyta elpusztult macskáját a SZEOL-pályánál. Tovább olvasom