Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A bőrdaganat és az UV fény

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont által létrehozott konzorcium 307 millió 524 ezer forint támogatással valósította meg közös, a Társadalmi Megújulás Operatív Program által is támogatott programját.
A 2009 júliusában kezdődő és 2011. szeptember végére befejeződő nemzetközi fotobiológiai interdiszciplináris kutatás a környezeti tényezők és a genomikai faktorok kapcsolatát vizsgálta, miközben új diagnosztikus és terápiás eljárásokat is eredményezett.

Nagy Ferenc, a TÁMOP projekt szakmai irányítója, az MTA SZBK Növénybiológiai Intézet csoportvezetője fontosnak tartja az első UV-B-specifikus fotoreceptor azonosítását, működésének részleges molekuláris leírását, valamint annak igazolását, hogy a növények biológiai órája fontos szerepet játszik az UV-B sugárzás által kiváltott élettani válaszok intenzitásának szabályozásában. A kutató bízik abban, hogy ezek az eredmények hozzájárulnak majd a közeljövőben a növények stressz elleni védekezésének és a karcinogenezis folyamatainak részletes feltérképezéséhez.

Kemény Lajos, a TÁMOP projekt koordinátora, az SZTE Dermatológia és Allergológiai Klinika professzora bejelentette: sikerült olyan algoritmusokat fejleszteniük, amelyek képesek a daganatokról készült digitális képek analízisére, és így jelentősen segíthetik a pigmentált bőrdaganatok korai felismerését. Kimutatták, hogy az újszülöttek sárgaság miatt alkalmazott kékfény-kezelése fokozza az anyajegyek kialakulásának esélyét. Az UV fototerápia káros mellékhatásának mérséklésére és a terápia hatékonyságának fokozására új, helyileg alkalmazható készítményeket fejlesztettek ki, a gyulladásos bőrbetegségek kezelésére új, LED-technológián alapuló fényterápiás eljárást dolgoztak ki.

A projekt révén sikerült olyan új genetikai elemeket azonosítani, amelyek védik a sejteket az UV sugárzás mutagén hatásától – mondta Haracska Lajos, az MTA SZBK Genetika Intézet csoportvezetője. A program eredménye: mintegy 20 tudományos közlemény, új diagnosztikai és terápiás eljárások, 2 szabadalmi eljárás és több tudományos konferencia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 lehetőség a sportközpontban

A képzésen kívül mit kínálnak még hallgatóiknak a különböző felsőoktatási intézmények? A felvételiről gondolkodó fiatalok szemszögéből néztük meg, mit nyújt a sportban a szegedi egyetem. Tovább olvasom