Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

A buszjelzések titka

A buszjáratok számából az induló-, s sokszor a célállomás is kitalálható. De hová lett a 12-es, ha van 11-es és 13-as járat, és miért van Szegeden 2-es autóbusz, amikor minden más járat két számjegyű? A betűk jelentése sem mindig egyértelmű: az F fürdőt és füvészkertet is jelöl.
Fotó: Frank Yvette
Miért van Szegeden 21Y-os autóbusz, ha nincs 21-es? Hová mennek az F-es járatok? Mit jelent az A és a C betűjelzés? Miért van 90-es busz, ha nincs 89-es? A szegedi közlekedés eme kérdéseit a Tisza Volán forgalomfejlesztési főmunkatársának, Engedi Józsefnek tettük fel.

Az indulóhely száma

– A két számjegy első száma alapvetően az indulás helyét határozza meg, a másodikból következtetni lehet, hogy hová tart a járat, de utalhat arra is, melyik körúton közlekedik – magyarázta Engedi József.

A 10-es járatok a korábban kialakított számozási rend alapján Tarjánból, a Víztorony térről, a 20-asok Petőfitelepről, a 30-asok eredetileg a Szent György térről, ma már a Honvéd, illetve a Dugonics térről, az 50-esek a nagyállomásról, a 60-asok a Bartók térről, a 70-esek a Mars térről, a 80-asok Makkosházról, a 90-esek a Lugas utcából indulnak. A 40-esek már megszűntek, utoljára a 46-os. Ezek a járatok egykor Újszegedet kötötték össze a város más részeivel, így az iparteleppel, illetve a belvárossal.

A célállomás és a kivételek

Ha a második számjegy nulla, általában a belvárosba, vagy a belvároson át közlekedik a jármű. Persze vannak kivételek is, például a 90-esek. Az eddigiek alapján tehát például a 10-es busz azért 10-es, mert Tarjánból indul és a belvárosi Honvéd tér a végállomása.

Ahogy a jármű egyre messzebbre merészkedik, úgy nő a járat száma. A 11-es a nagykörúton jár, a 13-as elvisz a harmadik körútig. A 12-es a tavalyi hálózatracionalizálás során megszűnt, de a Volán nem nevezi át 13-as buszát 12-essé, ez ugyanis félreértésekhez vezetne az utasok körében. A megszűnt járatok számát egyébként legalább két évig „pihentetik", csak azután veheti fel újra ugyanazt a jelzést egy másik busz.

Az egyszerűség kedvéért maradt a 21Y jelzés is akkor, amikor a 21 megszűnt.

A betűrejtvény megoldása

Az Y-nal az elágazó vonalakat jelölik, így például a Szőregre tartók utazhatnak 60 és 60Y-os járattal is, a kezdő és végállomás ebben az esetben ugyanaz, az útvonal egy-egy szakasza más.
Az A jelzés betétjáratot jelent: a jármű azonos nyomvonalon halad, de rövidebben. A 83-as a Vadkerti térig, a 83A-s csak a nagyállomásig jár. Az E éjszakai járatot, a C céljáratot jelent. Az F már nem ilyen egyértelmű: van F, mint főtér (90F), F mint fürdő (7F), és volt F mint füvészkert (84F).

A H a hamvasztót jelenti, annak ellenére, hogy a 90H már csak az Ikarusig közlekedik. Lehetne tehát 90I – mint Ikarus – vagy 90Y is, hiszen elágazik a 90-es vonalához képest.

A Tisza Volán minden járata kétszámjegyű, kivéve egyetlen buszt, a 2-est. Ezt a járatot korábban az SZKT – a tíz alatti számok birtokosa – üzemeltette, a Volán pedig nem változtatta meg a jelölést.
A cél az, hogy lehetőleg logikus és követhető legyen a számozás – hangsúlyozta Engedi József. De természetesen az is szempont ma már, hogy a számok és betűk a buszokban felszerelt elektronikus kijelzőn is megjeleníthetők legyenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés a laborban, perel a szakszervezet

Kilencvenhat álláshelyet szüntettek meg február óta a tetemes adósságot felhalmozott szegedi… Tovább olvasom