Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

A búvárkodás is belefér az utasbiztosításba

Akár extrém sportokból fakadó sérüléseket, ügyvédi illetéket vagy óvadékot is fedezhet az utasbiztosítás. Minél olcsóbb típust választunk, annál kevesebb kártérítésre számíthatunk.
„Reméljük, utazása jól sikerül és nem történik semmi baj. De sajnos erre nincs garancia..." – hirdeti egy utasbiztosítással foglalkozó cég prospektusa. Mielőtt utazunk, érdemes tehát fontolóra venni, milyen biztosítást választunk. Az alapszabály: minél kevesebbet fizetünk, annál kevesebbet követelhetünk később.

Vizinné Stephan Zsuzsa, a Neckermann Utazási Iroda vezetője szerint az utazók többsége a biztonságérzet növelése érdekében köt biztosítást, ezért az olcsóbb típusok a kedveltebbek. A szegedi irodákban három biztosító ajánlatai közül választhatunk. Kategóriától függően napi 310, illetve 440 forinttól akár 650 vagy 700 forintig is fizethet az utazó. Ezért a pénzért az utasbiztosítások már nemcsak a poggyászkárt vagy az egészségügyi ellátást finanszírozzák, hanem – árfekvéstől függően – kiterjedhetnek az orvoshoz szállítás, a fogászati kezelés, az elveszett okmányok pótlásának költségére is.

Egyes típusok az idegenben bajba keveredett ügyfél óvadékát, perköltségét is fedezik. A búvárkodás, jetski, sziklamászás, vagy vadvízi evezés rajongói kiegészítő biztosítást köthetnek a veszélyes sportokból fakadó sérülésekre. A KM Tours vezetője, Kelemenné Kresák Magdolna tapasztalatai szerint ezzel a lehetőséggel az utazók mintegy tíz százaléka él. Elmondta, elvétve fordul elő biztosítási csalás, még a visszatérítési igény is ritka.

Az EU-tagállamok a saját állampolgáraikkal azonos feltételek mellett nyújtanak sürgősségi ellátást a magyar turistáknak is – 2004 májusa óta. Ehhez a a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál igényelhető E 111-es nyomtatványt kell felmutatni, amelyről Schleining Ibolya igazgató elmondta, csak az adott ország egészségbiztosítása által finanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál érvényes. Mivel nem fedezi a poggyászkárt és más kiadásokat, ajánlott mellé utasbiztosítást is kötni. A nyári hónapokban csaknem annyian keresik a nyomtatványokat, mint az első félévben összesen: júniusban 1172, július közepéig pedig 891 ügyfél töltötte ki ezeket az okmányokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmán marad a kirakodóvásár

Kiskundorozsmán marad a híres kirakodóvásár – erről tegnap állapodott meg Botka László a… Tovább olvasom