Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

A család szerepét a barátok veszik át

Minden embernek van egy olyan barátja, aki kiválóan szervez, egy másik mindig kéznél van, ha tanács kell, egy harmadik pedig pénzt ad kölcsön. És ez pontosan úgy működik, ahogyan egy családnak is működnie kellene.
Kutatók arra mutattak rá: a baráti kötelékek lassan átveszik a család szerepét és feladatait, az egyedülálló emberek a barátaikból alakítják ki azt, amire a lelkük mélyén vágynak: a családot.

Az egyre idősebb korban kötött házasságok, a vállalt gyermekek kis létszáma, valamint a válás mind erősíti azt, hogy az emberek családjuk helyett inkább a barátaikra koncentrálnak. Sokkal több időt töltenek velük, mint a rokonaikkal – mutat rá egy amerikai tanulmány. A megkérdezettek 67 százaléka azt gondolja, hogy a legjobb barátja ugyan olyan státust tölt be, mint családtagjai. Sőt mi több: a legtöbben úgy vélik, barátaikra jobban számíthatnak, mint rokonaikra.

Egy másik tanulmány során 45 év alattiakat kérdeztek meg, és kiderült: életünk egyre nagyobb területén számítunk barátaink támogatására rokonaink helyett. Háromból egy megkérdezett a barátjától kér segítséget, ha beteg, és a válaszadók 42 százaléka mondta azt, hogy a barátaitól tanulta meg az együttlét örömét, s tőlük tanult számos olyan dolgot, amely a munkája során hasznosítható.

A tanulmány szerint néhány barátnőnk anyaként viselkedik, másokat gyermekünknek érzünk.
A tanulmány szerint néhány barátnőnk anyaként viselkedik, másokat gyermekünknek érzünk.

A legtöbben úgy érzik, hogy igaz a mondás: A rokonaidat kapod, a barátaidat viszont te magad választhatod meg. Régebben a nagy, többgenerációs családok esetében, ahol akár 8-10 ember élt egy fedél alatt, természetes volt, hogy a családtagok egymástól kértek és kaptak támogatást. Ma azonban a barátok veszik át ezt a feladatot. Néhány barátnőnk anyaként viselkedik, másokat gyermekünknek érzünk, és mindig van egy, akihez baj esetén bármikor fordulhatunk – mutat rá a tanulmány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pénteki TV magazinnal navigációs eszközt nyerhet januárban

Aki januárban újságárusnál vásárolja meg a pénteki Délmagyarországot vagy a Délvilágot, az a lapban… Tovább olvasom