Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A csantavéri rajztanár üzenetei

Szeged - Olyan határon túli vagy emigrációban alkotó művészek felfedezését is feladatának tekinti a REÖK, akiket nem ismer a hazai közönség. A csantavéri Markulik József vasárnapig látható retrospektív tárlata egy progresszív képzőművészt mutat be.
Markulik József 32 éven át a csantavéri általános iskola rajztanára volt, művészetpedagógiai munkája mellett szabadidejében alkotott. Nem túl nagy, de annál izgalmasabb életművet hozott létre, amelyet most markulikART címmel retrospektív jellegű kiállítás mutat be a REÖK-ben. A tárlat a sokoldalú képzőművész különböző korszakaiba nyújt betekintést; a mértanias, enformel, konstruktivista alkotások, a szórópisztollyal és fröcskölt technikával készült nonfiguratív sorozatok, a grafikák, a talált tárgyak és a térplasztikák a hagyaték eklektikusságát tükrözik.

Markulik tárlata a REÖK-ben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A 70-es, 80-as években olyan konceptuális, progresszív művészetet hozott létre, amely roppant érdekes. Kapcsolódott a Galántai György-féle balatonboglári kápolnatárlatokhoz és az újvidéki Forum Könyvkiadó köréhez is, ugyanakkor vidéki magányában mások voltak a lehetőségei, mint a nagyobb képzőművészeti centrumokban alkotóké. A művész fiától, Markulik Balázstól hallottam a hagyatékról, néhány videót is eljuttatott hozzám, amelyek izgalmas műveket mutattak be. Igyekeztem az anyagból egy keresztmetszetet adni. Ezt a kollekciót még sohasem állították ki Magyarországon, csak a szabadkai múzeumban rendeztek belőle tárlatot. A REÖK évek óta igyekszik olyan életműveket is bemutatni, amelyek a határon túlról vagy az emigrációból kapcsolódnak a magyar művészethez. Integrálnunk kell ezeket az életműveket a magyar művészettörténetbe. Markulik József művei feltétlenül megérdemlik a figyelmet – hangsúlyozza Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti vezetője, aki az intézmény fontos feladatának tartja, hogy a hasonló életműveket újra felfedezze, és eljuttassa a közönséghez.

A REÖK mintegy ötven plasztikát, readymade-nek aposztrofálható munkát, valamint festményt és grafikát mutat most be. A múlt héten könyvbemutatót is tartottak a galériában: a Torzóban maradt életmű című kötet 15 évvel az alkotó halála után jelent meg. Markulik József naplótöredékeit, verseit tartalmazza – ma is megfontolandó gondolatait, üzeneteit művészetről és életről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14+16 év az embervadászoknak

Jogerősen 14, illetve 16 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a két kecskeméti férfit, aki vadászpuskával sebesítette meg két haragosát. Tovább olvasom