Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A cseresznye savanykás és kevés

Szeged - Egy évvel ezelőtt azért nem volt cseresznye a piacon, mert elfagyott, 1000 forint körüli áron mértek egy kilót. Idén van termés bőven, de az eső miatt nem szedik. Az árak barátságosak: 390 forintról indulnak.
390 és 590 forint körüli árakon kínálják a kofák a cseresznyét a Mars téri piacon, azt a keveset és savanykásat, ami van nekik. Idén ugyanis hiába termett bőségesen, az eső és a levegő magas páratartalma betett a májusi gyümölcsnek. A ládákban a „végét" árulják az őstermelők és a vállalkozók. Eperből viszont kiadós a termés még mindig: a 600–800 forintos kilónkénti ár és a tetemes mennyiség oka, hogy a hűvösebb idő miatt kitolódott a szezon, a fóliás már lement, most a szabadföldit szedik.

Kevés a cseresznye a Mars téri piacon is. Fotó: Frank Yvette
Kevés a cseresznye a Mars téri piacon is.
Fotó: Frank Yvette

– 1200 forintról indultunk 3 héttel ezelőtt, most már csak 390 az ára – mondta egy zákányszéki termelő, aki bevallása szerint saját fájáról szedi a cseresznyét. – Várjuk a germersdorfi ropogóst.

9-esre végződő árak

A piacon a multikat utánozzák a kofák a 8-asra, 9-esre végződő árakkal: a paprika kilója például 598 forintba, a kígyóuborka darabja 298 forintba kerül. Az eper kilója 599 forinttól indul. Szinte felüdülés olyan árakat látni, mint például az, hogy egy fej saláta ára 100, egy kiló vöröshagyma és egy csomó sárgarépa ára 200 forint.

– Vállalkozó vagyok, veszem a cseresznyét – mondta egy férfi –, de már nincs utánpótlás: azt mondják az embereim, nem állnak neki szedésnek, mert a termés vagy elrohadt, vagy szétpattant a fán. Majd a hónap közepére lesz „rendes" cseresznyém is, akkor jöjjön!

Idén pedig minden jól alakulhatott volna, mert nem fagytak meg a gyümölcsfák. Tavaly először februárban, majd húsvét körül pusztítottak azok a fagyok, amelyek végzetesnek bizonyultak nemcsak a cseresznyére, meggyre, hanem még a barackra is. Az országban odalett a termés 60–70 százaléka. Egy éve a szegedi Mars téren nem ment 700 forint alá egy kiló májusi cseresznye ára, a ropogóst 1000 forintért adták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 napra lezárják a Mikszáth Kálmán utcát

A Szegedi Vízmű Zrt. csatornahálózatot javít, valamint viziközműveket cserél hétfőtől 10 napig a Mikszáth Kálmán utcának a Török utca – Mars tér közötti szakaszán. Tovább olvasom