Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A Csillag Band muzsikusai

Augusztus huszadika jeles nap lesz a szegedi börtön zenekara, a Csillag Band életében. A háromtagú együttes ekkor mutatja meg magát először a többi fogva tartott előtt. A banda énekes-gitárosa, Patály a Dankó Pista fesztiválon a Gera Fivérek közé is beszállt egy kis örömzenélésre.
A börtönfesztiválon, azaz a Dankó Pistáról elnevezett, a Csillagban idén már negyedszer megszervezett kulturális rendezvénysorozaton lapunk lakodalmas zenei versenyének győztese, a Gera Fivérek is szerepelt. A nosztalgia zenekar a fogva tartottaknak főleg érzelmekre ható számokat adott elő. Az elítéltek közül a harminchét fokos hőség ellenére sokan táncra perdültek, sőt a Csillag Band énekes-gitárosa, Patály dalra is fakadt az alkalmi színpadon.

Az olasz deportáltak kara

A börtönmuzsikának egyébként is komoly hagyományai vannak: több mint száz éve olasz deportáltak énekeltek a várbörtönben a szegedi közönségnek. A Csillagnak is hosszú évtizedek óta van zenekara. A néhány hónappal ezelőtt verbuválódott Csillag Band elődje, a Kaptár még a kilencvenes évek elején alakult. A vezetőjük tavaly szabadult, így új névvel és új tagokkal jött létre a csapat. Az egyelőre háromtagú banda tagjai hetente kétszer gyakorolnak. Az augusztus huszadiki fellépésükre készülnek, amikor is bemutatkoznak fogva tartott társaik előtt.

„Álmomban is gitározom"

Depresszió ellen

A Dankó Pista fesztivál rendezvényei remek lehetőséget adnak arra, hogy a fogva tartottak művészeti csoportjai megmutathassák magukat. – A kulturális tevékenységnek különösen fontos szerepe van az elítéltek nevelésében. Sokan mély depresszióba esnek, amikor a börtön falai közé kerülnek. Számukra a zenélés vagy akár a kézművesség sokat segíthet – tudtuk meg Bozó Beától, a Csillagbörtön sajtóreferensétől.  
A trió énekes-gitárosa, Patály gyerekkora óta zenél, de soha nem járt tanárhoz, mint mondta, a nagyobbaktól leste el a fogásokat. – Akkor tudok igazán énekelni, amikor történik velem valami. Legyen az jó vagy rossz – beszélt az érzelmek fontosságáról a férfi, aki kifejezetten szívesen énekel érzelgős dalokat.

Heti két alkalommal jönnek össze a társaival gyakorolni, hangszert csak ilyenkor vehetnek a kezükbe. – Sokszor álmomban is gitározom, sok dal születik meg így a fejemben. Ezekből a saját szerzeményekből is játszunk majd a koncerten – árulta el.

A zene összeköt

A zenekar dobosának, Zoltánnak szintén a gitár a kedvenc hangszere, de mandolinon is játszik. A nevelőtiszt javaslatára, meghallgatás után került a zenekarba. – Egyre inkább kezdünk összeszokni. Elég egymásra néznünk, és máris tudjuk, hogy milyen ütem következik, milyen ritmusban játsszunk – állította.

Attila szintén zenészcsaládból származik. Mindegyik testvére, a nagypapái és azok unokái is muzsikusok. Attila a börtön falain kívül is zenélt: lakodalmakon, keresztelőkön és bárokban játszott. – Idebenn sorstársak vagyunk, és a zene is összeköt bennünket. Nehezen tudom megszokni a bezártságot, de gitárral a kezemben jobban megy – vallotta be a férfi, aki néhány hónap múlva szabadul.

Már meg is van a terve, mihez kezd: a szegedi evangélikus zenekarban fog játszani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félszázan fordítanak hátat a rendőrségnek a megyében

Csongrád megyében egy híján félszáz rutinos rendőr készül nyugdíjba, már valamennyien felmentésüket… Tovább olvasom