Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A csocsóasztal királynői

Több számban is megnyerte az idei világbajnokságot két Szegeden élő csocsós lány, akik évek óta fiúkat megszégyenítően halmozzák a trófeákat. A srácok eleinte bizalmatlanok voltak velük, ma viszont már a kegyeiket keresik: ehhez csak meg kellett verni őket.
Koncz Petra (balra) és Dombi Anna, a két szegedi világklasszis. Fotó: Frank Yvette
Egy gyakorlott szegedi csocsós szerint itthon a játékkal komolyan foglalkozóknak legföljebb a tizede tartozik a gyengébb nemhez. Szeged ilyen szempontból szerencsés, ugyanis két világklasszis csocsós lány is él itt, akik évek óta egyik versenyt nyerik a másik után.

Zsák a foltját

Az IH kávézójában két nagyon helyes, csinos, mosolygós lány vár: az ember sose gondolná róluk, hogy életük egyik legfontosabb terepe a csocsóasztal. Dombi Anna, az idei Bécs környéki világbajnokság női egyénijének győztese, és állandó női párja, Koncz Petra, akivel közösen a női párosban is diadalmaskodtak.

A mindössze huszonegy éves Panka a JATE-klubban keveredett először az asztali foci közelébe, ahol már néhány meccs után ájuldoztak a srácok: mennyire tehetséges! Sok gyakorlás után elkezdett versenyeezni, ahol két és fél éve „összeboronálták" a szolnoki származású Petrával: azóta szinte verhetetlen párost alkotnak, majd minden világversenyen dobogóra kerülnek. Panka inkább hátvéd-kapus, míg Petra a csatár poszton szeret játszani. A fiúk persze nem előlegezték meg a bizalmat csak úgy: sokadik közös versenyükön úgynevezett nyílt párosban „végig kellett őket verni" ahhoz, hogy más szemmel nézzenek rájuk. Azóta – ahogy Petra fogalmaz – harcolnak értük a srácok: velük ugyanis igencsak megnő a győzelmi esély a vegyes párosban, minthogy a huszonhárom éves szolnoki lány a jelenlegi világranglista-vezető ebben a számban.
Gyakorlás – egy ötvenesből

Mint Panka mondja, a nők játékstílusa egész más, mint a férfiaké – de ez rájuk nemigen áll, ugyanis annyiszor mérkőztek már srácokkal mindenféle fölállásban, hogy rengeteg „férfielemet" átvettek. Tanulni is az erősebbik nemtől szoktak – a többi lánynak inkább ők jelentik a „tananyagot". Sorolni is kezdik a trükköket – snake, pin, optica, húzás –, miközben lázasan magyarázzák, mik is ezek. Eleinte előfordult, hogy akár tíz órát is gyakoroltak különféle „perselyes" asztalokon, ma már kevesebb is elég a szinten tartáshoz. – Volt, hogy egész este nem mozdultunk el az asztal mellől, mert mindig jött valaki, aki kihívta a győztest. Mivel ezek legtöbbször mi voltunk, így egy-két ötvenesből éjszakákat csocsóztunk át – meséli nevetve Petra, aki kanadai nyári utazása alkalmával „mellékesen" begyűjtötte az ottani országos bajnokság női egyéni számáért járó trófeát is.

Csocsó az olimpiáig

Amikor a nyaranta megrendezett ausztriai vb-ről kérdezem őket, áradozni kezdenek: egy héten át, délelőttől éjszakáig tart a verseny, amin nagyjából ezren indulnak és hetvenöt asztalon folyik a játék. Sok magyar srác nevez, de hölgyeinket mindössze hatan képviselik. Ilyenkor találkoznak a külföldi ismerősökkel, barátokkal, így naponta csak két-három órát alszanak, a többit csocsóval és trécseléssel töltik. Energiát a győzni akarás ad nekik – ami azonban nem mindig elég. – Az idei női páros döntőjében majdnem elaludtunk, annyira untuk. Olyan lassan játszott az ellenfél, hogy két óráig tartott a meccs – adnak hangot kritikájuknak. Minden költséget a versenyzők állnak az evéstől a szálláson át a nevezési díjig – ami Panka és Petra estében többnyire megtérül az elnyert pénzdíjból, amihez legutóbb egy nagy kupát is kaptak.

– Addig biztosan versenyezni szeretnénk, amíg a csocsó olimpiai sportággá válik: úgy tudjuk, erre 2016-ban van esély – mondják a csocsós jövőt firtató kérdésre. Csocsóznak, ha a barátokkal találkoznak és akkor is, ha gondjaik vannak. Magyarázatként végül bevallják, hogy a csocsózás igazán veszélyes sport: nem lehet abbahagyni, erős függőséget okoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendelő adóssága és lyukas zsákja

Közel hatvanmillió forinttal csökkentette fél év alatt a szegedi rendelőintézet adósságállományát az… Tovább olvasom