Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A csöpp balerina kedvére táncolhat

Már háromévesen balettozni akart Biró Petra, aki a szegedi „kis Ságváriban" eltöltött négy év alatt Hegedűs Zsuzsa növendékeként barátkozott a táncművészettel. A kislány ősztől a budapesti balettintézet háromszáz növendékének egyikeként kedvére táncolhat.
Petra mozdulatait Hegedűs Zsuzsanna tanárnő korrigálja. Fotó: Karnok Csaba
Nyolc balettcipőt szaggatott el az elmúlt négy évben Biró Petra, aki a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolája tanévzáróján táncolva-röpködve-hajladozva búcsúzott, mert ősztől a fővárosi balettintézet első éves növedékeként folytatja tanulmányait.
– „Bajettozni szeretnék, Mama!" – mondta billegve, szoknyácskáját fölcsippentve. Mozdulatai finomak, törékenyek voltak. A kezét, az ujjacskáit úgy tartotta, mint egy csöpp balerina – emlékezett a táncoló, hároméves Petrusra édesanyja, dr. Csernay Edina. – Talán ugyancsak orvos édesapám operaimádata, vagy a bécsi filharmonikusoknál korai haláláig elsőhegedűsként játszó nagybátyám klasszikus zene iránti tehetsége az, ami ikergyermekeim közül a lányomat a tánc, a komolyzene világa felé vonzotta.

A babasarok mellett gyakorlórúd, szemben hatalmas tükör – ez Petra otthoni próbaterme. A – nem mellesleg jeles tanuló – kisiskolás ugyanis nem elégedett meg a heti ötszöri különórával, a spiccek monoton ismétlésével, a rüszt erősítésével, otthon is gyakorolni akart. Az áttetszően vékony, huszonegynéhány kilós lánykát próba közben is öröm nézni: miközben külső lábélére, kisujja szabályos tartására koncentrál, újból és újból ismétli az öt alappozíciót, nyújt, emel, ugrik, hajlik.

– Nem tudom megmagyarázni, miért, talán a zene, talán Morricone miatt szeretek táncolni – mondja szégyellősen Petra. Akkor ered meg a nyelve, mikor balettmesterének a felvételi vizsga részleteiről beszél. Plié, fondu, port de bras (karvezetés) – repkednek a szakszavak. Nem csoda, hogy otthonosan mozog a balett világában a kis balerina, akinek szólójára legalább tíz koreográfia épült Hegedűs Zsuzsa balettmester repertoárjából.

– Lélekkel is táncol, miközben a próbán rendre javítja mozdulatait. Ritka az ennyire tudatos, fegyelmezett és szorgalmas gyerektáncos – ismeri el Hegedűs Zsuzsa, aki már végigjárta a Szegedtől az operaházi tagságig vezető küzdelmes utat. Így aztán amikor az utóbbi tíz év sok száz szegedi tanítványa között rábukkant Petrára, kötelességének érezte elmondani: Petra testileg és lelkileg is táncosnak született.


Növendékek

Kilenc- és tízéves korban kerülnek a Táncművészeti Főiskolára a növendékek. Dózsa Imre, a balettintézet igazgatója világhálón meglelt televíziós nyilatkozta szerint háromfordulós a felvétel: a testi adottság, a képesség, a zenei érzék alapján szelektálva próbálják a tehetséget megtalálni. Az eddigi iskola, a „kis Ságvári" – élén az igazgatóval, Sipos Ibolyával – támogatta Petra tehetségének kibontakozását, de útjára bocsátja. Létezik erre minta. Hiszen Hegedűs Zsuzsa tanítványai közül legutóbb Tóth Eszter járta végig a budapesti művészeti főiskolát, s lett a tánc az élete. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazoltan maradtak távol

Kalmár Ferenc MKDSZ-es önkormányzati képviselő maradt a legtöbbször távol a szegedi közgyűlés… Tovább olvasom