Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

A csúcstartónak 435 napot kell szívkatéterezésre várnia

Szeged - A várólisták létében nem, csak a várakozási idők hosszában van változás a szegedi klinikai központban. A szürke hályogban szenvedők örülhetnek, a csípőprotézisre vágyóknak viszont a korábbinál majd négyszer többet kell várniuk.
Átlagos esetben továbbra is hosszú hónapokat kell várniuk a betegeknek a legtöbb műtétre és egyéb beavatkozásra a szegedi klinikai központban – derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet legfrissebb, összesített adatsorából.

Januárhoz képest nagyon megnyúlt az ortopédiai klinikán végzett térd- és csípőprotézis-beültetések várakozási ideje. Míg év elején „csak" 110-120 napot kellett várni térdprotézisműtétre, addig a felügyelet legutóbbi adatai szerint átlagosan 224 nap alatt lehet elvégezni valakin a beavatkozást. A csípőprotézis-beültetésre még többet, a januári két hónap helyett átlagosan 227 napot kell várni. Tegnap viszont a klinikai központ internetes listáján találtunk olyat, aki 8 és fél hónapra kapott időpontot a beavatkozásra.

Meglepő, de a felügyelet adatai szerint „csak" 203 napot kell várni diagnosztikus vagy terápiás szívkatéterezésre, ami 25 nappal kevesebb a korábbinál. Ez a várólista a leghosszabb a szegedi klinikai központban, tegnap például találtunk rajta olyat, akit tavaly július végén vettek fel a listára – és elvileg csak 14 és fél hónap múlva végzik el rajta a beavatkozást. Természetesen ha valakinek túl sokat romlik az állapota a várakozás alatt, előre kerül minden várólistán.

Sok műtétre 200 napnál is többet kell várni. Illusztráció: Frank Yvette
Sok műtétre 200 napnál is többet kell várni.
Illusztráció: Frank Yvette

A szürkehályog-műtétre váróknak viszont jó hír, hogy a januári fél év helyett most már átlagosan 86 nap alatt kés alá kerül a beteg. Bodosi Mihály, a klinikai központ várólista-bizottságának vezetője szerint ennek oka, hogy az ilyen műtétekben az OEP-finanszírozott helyett egyre többen választják a magánellátást, ahol gyorsabban sorra kerülnek. A professzor hozzátette, nyáron várhatóan megnyúlnak a listák, ez azonban sok esetben csak látszólagos. A szakorvosok szabadságolása mellett ugyanis jellemző, hogy a szülők gyakran csak az iskolaidő után jelentkeznek a gyerek halasztható műtéteinek – például mandula- vagy orrsövényműtét – elvégzésére.

Változás a levegőben

Az új szakminiszter, Székely Tamás is szeretne rövidíteni a várólisták hosszán, ehhez kétféle intézkedést tervez. Az egyik szerint, ha egy kórházban rövidebb a várakozási idő az országos átlagnál, akkor el kell látnia a területén kívülről érkező betegeket is. A másik szerint, ha valaki 90 vagy annál több napja van a várólistán, igénybe veheti más szolgáltató ellátását is.

Olvasóink írták

 • 13. CSJ 2008. június 17. 14:04
  „A volumenkorlát bevezetése azt eredményezte, hogy megnőtt a várolista. A beteg ha megéri akkor sorra kerül. Ha nem, akkor nincs szerencséje. Felháborító, hogy a beteg ilyen kiszolgáltatott helyzetben van. Gyakorlatilag ott az orvos, ott az eszköz, és finanszírozási problémák miatt kell várni a betegnek, mert volumenkorlát miatt csak X vizsgálatot finanszíroz havonta az OEP. Persze ha a betegnek van pénze, az más, térítéses alapon van időpont vizsgálatra.”
 • 12. egyszeru polgar 2008. június 17. 12:47
  „Kedves Amza
  Remelem jo egeszsegnek orvend csaladjanak minden tagja, s szukseg eseten pedig ossze tudjak szedni a szukseges osszeget!!!! Azt hiszem, a felso vezetes is ilyen szuklatoszoguen nezi az ugyet mint On.
  Ha jol tudom, a korhazak mar evek ota nagyon is meg vannak szoritva a betegellatast illetoen. Itt a kiirhato gyogyszerek mennyisegere , minosegere gondolok, a kezelheto betegek szamara stb. A betegeket sulytja az ellatas hianyossaga, a vele jaro halapenz terheivel egyutt. Vannak orvos barataim, nover a lanyom /Magyarorszagon/, eleg sokat hallok belso dolgokrol. Edesapam 12 eve volt sulyos beteg, mar akkor is ledobbentem bizonyos dolgokon. Mint irtam, egy eve az Edesanyam eseteben tapasztaltam hajmereszto dolgokat.
  A gazdalkodas minoseget allami szinten es nem korhazi szinten kell feszegetni. Hatalmas penzek kerulnek kifizetesre feleslegesen. Aztan az adohivatalis a kisnyuszikat szigoruan vizsgalja, hogy a nagyokrol eltereljek a figyelmet. Hol van a gazdasagi rendorseg???
  Az orvostarsadalom sem makulatlan. Bizony megfelelo fizetes jarjon nekik is, es a halap[enzt elfogadokat szigoruan kellene buntetni. Addig azomban, mig ilyen az ellatas, minden csalad az utoso filleret is odaadja, ha a hozzatartojanak egeszsegerol van szo.”
 • 11. Amza 2008. június 17. 12:06
  „Kedves ciróka! Hadjuk már ezt a demaógiát,hogy a berendezést el kell adni,hogy a villanyt ki tudják fizetni.POnt Ön irja ,Infrastruktura,orvos van,pénz nincs.Érdekes.Azt minden kórház elismeri,hogy az eü megszoritásoknak köszönhetően többletbevételre tettek szert,no akkor hol a pénz?Költői Kérdés.
  Szarul müködik a kórház gazdaságvezetése.Minden Önkormányzatnak,mint a tulajdonosi jogkört gyakorlónak kutya kötelessége,lenne ellenőriznie,átvilágitania a kórházak gazdasági helyzetét,és mindjárt felszinre kerülne,hogy hol a pénz.”
 • 10. beteg 2008. június 17. 10:49
  „BETEGTÁRSAIM HA VAN 100- 200 EZER FORINTOD NEM KEVESEB AKKOR NINCS VÁROLISTA ÉS EZT MI RONTOTTUK IGY EL, IRJ A NINCS IGAZAM”
 • 9. jóakaró 2008. június 17. 10:36
  „kell a pénz a segílykére, ezért nem jut azok gyógyítására, akik a segílykét összeadják a keservesen megkeresett fizetésükből. Dolgozzanak csak, amíg beledöglik.
  Kéremszépen, nem lehetne, hogy az döglene meg ellátatlanul, aki nem hajlandó dolgozni, pedig tudna ? Aki meg fizeti a TB-t, azt vegyék előre a várólistán.”
 • 8. ciroka 2008. június 17. 10:15
  „az kivanom erintsek kedves szemelyet annak, aki normalisnak tartja az atalakulasi nehezsegeetk. Az egeszsegugy sokszor elet -halal kerdese, nincs helye az atgondolatlansagnak.
  A legdurvabb, hogy van orvos, van infrastruktura (meg mig el nem adjak, hogy a vilagitast ki tudjak fizetni) van gyogyszer, csak malmozniuk kell a szemelyzetnek, mert az oep eldontotte havi x szamu ember kaphat ellatast fugetlenul attol hanyan betegszenek meg. Ezt pedig nem az oep dontotte el magatol, hanem politikai akarat, jo lenne hinni, hogy csak a csurcsany alattvalok hullanak mint a legyek.”
 • 7. egyszeru polgar 2008. június 17. 09:12
  „Termeszetesnek tartom, hogy vannak nehezsegek az atalakulas folyamataban. Az evtizedek alatt bevaskosodott szisztemat , szemleletmodot nem konnyu atformalni. Azert megis az a velemenyem, atgondolatlanul es nem a megfelelo sorrendben jottek az egyes intezkedesek. Es annyit, hogy ha az Anyunak nem adjuk a termeszetes keszitmenyeket az elejetol kezdve, nem lett volna elegendo a legenyhebb merteku sugarkezeles, hiszen 7 honap alatt a rakos sejtek hihetetlenul megszaporodnak. Itt nem joindulatu daganatrtol, rakrol volt szo.
  A szakemberek parharcarol csak annyit, hogy harc nelkul a mai tarsadalmi helyzetben semmit nem lehet elerni. Ok nem tragarkodnak, csupan esz-ervekkel probaljak egymast es a nagy tabort meggyozni. Igy kene ezt politikusainknak is tenni.”
 • 6. egyszeru polgar 2008. június 17. 09:00
  „Kedves Amza. Az Egyesult kiralysagban es a nyugati orszagokban mas egeszsegugyi rendszer epult ki. Akik fizetnek ugymond TB-t, magan korhazakba es rendelokbe jarnak, ahol par nap alatt sor kerul a szukseges beavatkozasokra. Az allami ellatasert viszont minimalis osszeget kell fizetni, nem vonjak le a fizetes jelentos reszet TB cimen.
  Nekem is magn biztositasom van, s mikor 3 evvel ezelott kiderult, hogy atteteles rakom volt, a 4. napon mar mutottek is. A kovetkezo 3. heten mar kezdtek a kemoterapiat, hogy a meg mukodo mikro nagysagu sejtek ne fejlodjenek nagyobbra. Sajnos Edesanyam 2 evre ra, szinten rakos lett Magyarorszagon. Azt mondtak neki 70 evesen mar nem kell szuresre mennie. Szerencsere O maga eszrevette a jelentos meretu csomot a bal mellen. Na, 3 honap mulva meg is operaltak. A sugarkezelest pedig majd az operaciot koveto 4. honapban kezdtek el. Ez ido alatt bizony a megmaradt mikro sejtek novekedhettek es szaporodhattak volna. Sajat tapasztalataim alapjan azonban mindjart a mutet utan sajat koltsegen elkezdtunk nehany alternativ terapiat. Szerencsere most mar O is jol van.”
 • 5. Amza 2008. június 17. 08:49
  „Kedves egyszerü Polgár!Azért azt ne felejtse el a Pécsi Szivcentrum kapcsán,bár tudjuk,hogy vannak problémák,de Dr. Papp Lajos professzor úr már úgy érzem,hogy egy kicsit provokativ is,az Ő politikai identitását ugye ismerjük.Nem régen láttam a Hir tv-én a Z Ő,és a Dr. Foster Tamás Szegedi professzor által leadott közös nyilatkozatukat,amibena szegedi prof.egy percig sem tagadta,hogy nincsenek probléámák,de országos szinten nem olyan sötét a helyzet mint ahogy azt Dr. Papp Lajos lefesti.”
 • 4. egyszeru polgar 2008. június 17. 08:37
  „Hat akkor megsem en vagyok az eltevedt??
  A pecsi szivkorhazzal kapcsolatos cikkhez irt hozzaszolasomert paran igen csunya hangnemben marasztaltak el. Ezek szerint nem en tevedtem, hanem ok. Szoval akkor a korhazak gazdalkodasaval van a hiba es abban a nehany lelkiismeretes orvosban, akik a betegek erdekeben hangot emelnek az illetekesekkel szemben?
  Vagy inkabb azokbanabban, akinek "vaj van a fejen" es nem akarjak belatni, bizony fejetlenseg uralkodik az egeszsegugyben. Nem igazan lettek atgondolva a reform lepesek. Nem vitatom , szukseg van REFORMOKRA, de nem tonkretetelre.”
 • 3. Amza 2008. június 17. 08:33
  „Helyén kell kezelni ezeket a dolgokat is,mer 4-évvel ezelőtt sem volt rövidebb a váró lista,a boka mütétemre 4-hónapot kellett várnom,csak a médiák akkor ezeket a dolgokat nem fujták fel.A nagy labor vizsgálatomat meg 1-hete csinálták 4-napot kelelett várnom,ugyhogy a médiák részéről sokszor csusztatások is vannak a dolgok mögött,nem állitja senki,hogy kirivó esetek nincsenek,de ha összehasonlitom,hogy az Eggyesült Királyságban,ahol nincs paraszolvencia meg egyébb,6-10-hónapokat kell várni az ellátásra.Hihetetlen de igaz,mert én magam tapasztaltam meg sajnos.Ugy mi még ne szóljunk semmit.”
 • 2. Bozsik Erzsébet 2008. június 17. 07:37
  „Egy egyszerű nagylabor vizsgálat (vérvétel) az SZTK-ban másfél hónap, magán rendelőben (persze jó pénzért) 3 nap! Még fizetnem is kell azért ami 30 év munkaviszony után egyébként járna, ha nem akarok másfél hónapot várnom! Ágikának is másfél hónap?”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. június 17. 06:19
  „Ágika öröksége él még mindig: "Mindent csakis a betegek érdekében!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszámíthatóságot kérnek

Szeged - Az egészségügyi ellátás, illetve a dolgozók jövőjének kiszámíthatóságát kérte számon a… Tovább olvasom