Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

A Deák Ferenc utca szégyene a palota

Szeged - Tartós tégladíszekkel épült több mint egy évszázada Szeged belvárosában a Deák és a Vár utca sarkán álló Beregi-ház. A cifra palota díszei mállanak, deszkatető védi az arra járókat. Az ingatlankezelő jövőre felújítaná.
Lakó- és üzletháznak épült 1903-ban a Deák Ferenc utca 22. szám alatti palota. Lechner Ödön nyomdokain a tervező Kótay Pál szecessziós hagymakupolás sarokházat tervezett a megbízó Beregi Péternek. A magyaros hangulatú épület alá pincéket, sőt óvóhelyet, a földszintjére üzleteket rendeztek be. Az emeleteken elegáns lakosztályokat alakítottak ki, cselédszobával, irodával. A tetőtérbe mosókonyha és vasalóhelyiség került. Küllemét sárga keramittéglával és piros téglaszalagokkal gazdagították, az indázó virágmotívumok pirogránitból készültek. Az bizonyult tartósnak – de „csak" száz évre. Mert évek óta – mintha mindig is az épületet csúfító állványárkádra emlékeznénk – deszkatető éktelenkedik a belvárosi palota két utcafrontján.

Mintha mindig ott lett volna az a csúnya állványtető. Fotó: Karnok Csaba
Mintha mindig ott lett volna az a csúnya állványtető.
Fotó: Karnok Csaba

Életveszélyesen „hámlik" a homlokzat, a gyalogosok védelme emiatt – az IKV Zrt. adatai szerint – 2006 januárjában vált szükségessé. Érdeklődésünkre az ingatlankezelő elnök-vezérigazgatója, Németh István elmondta: a ház önkormányzati tulajdon. Nyolc lakást és 29 kicsi irodahelyiséget adnak bérbe benne. – Ötven éve nem volt teljes felújítás, csupán állagmegóvó karbantartást végeztek. Emiatt a külcsín lepusztultabb, mint a házbelső, ami egyébként műszakilag és statikailag rendben van – tette hozzá Németh.

A műemlék házban a műemléki leltár elkészültével értékesítésre hirdetik meg a lakásokat, az irodák maradnak a városnál. A műemléki hatóság írja elő azt is, hogy társasházzá alakítható-e a ház. Ez azért nem mindegy, mert ez határozza majd meg, hogy a tulajdonosokat milyen arányban terheli a felújítás költsége. A renoválás – az IKV becslése szerint – több tízmillió forintba kerül, és jövőre esedékes.

Olvasóink írták

 • 3. L&M 2008. május 14. 16:57
  „Ugyanmár, most miért vagytok felakadva?
  Az ikv most vesz új bútorokat, meg hááát az átalakítás is sok pénzbe kerül.
  Undorító, hogy új városvezetés= új vezetőség, dehát hajlani kell a kéznek.”
 • 2. lugas6 2008. május 13. 16:33
  „Már bocsánat, de ennek a háznak a homlokzatát nem kellett 10-20-évenként felújítani, átfesteni, a vakolatot leverve újjávarázsolni, mint ahogyan azt teszik a többi kortárs épülettel. Talán nem lenne nehéz kiszámítania egy szakembernek, hogy ezzel hány forintot spórolhatott meg az önkormányzat. Már pedig megspórolt, mert nem isaz építtető volt, hanem ÁLLAMOSÍTOTTÁK az épületet. Tehát ez jó "bolt" . A házat valamikor drága pénzen, de nem az önkormányzatén, megépítették. Az önkormányzat most lehetne becsületesebb annál, mintsem azon gondolkodjon, hogy eladja az épületet.......”
 • 1. Vega 2008. május 13. 13:47
  „majd azert meg kene nezni a dugonics téren levö házat is, ahol mar a gyalogosokat védö "alagut" is leszakad lassan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bogié lett Rozmaring

Szeged – Végre nem kell várnia az unokámnak a sorára, ha lovagolni szeretne – mondta Katona Lajos örömmel, miközben izgatottan markolta Rozmaring kantárját. Tovább olvasom