Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A Dél-Alföldön a legalacsonyabb a havi fizetés

A fővárosban jóval többet keresnek az alkalmazottak, mint Csongrád megyében. Csongrád megye és Győr-Moson-Sopron megye között azonban csak az iparban foglalkoztatottak keresete között mutatkozik igazán nagy eltérés. A közszférában dolgozók az idei első negyedévben 25 százalékkal több pénzt vittek haza, mint tavaly.
Klikk a képre!
Az idei év első negyedévében a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 160 ezer forint volt Magyarországon. A nettó átlagkereset pedig 103 ezer 900 forintot tett ki. A nettó fizetést a statisztikusok a kötelező járulékok és a személyi jövedelemadó levonásával, de egyes kedvezmények figyelembe vételével számolják ki. Sokak számára meglepő lehet: a két adat – a bruttó és a nettó kereset – 2005 első negyedévében közel 14 százalékkal magasabb, mint az előző évben.

Miközben a versenyszférában csak 8 százalékkal nőttek egy év alatt a nettó keresetek, a költségvetés területén azonban már 25 százalékkal haladták meg az előző évit. Ebbe azonban beleszámolták a januárban átutalt 2004-es tizenharmadik havi jövedelmet is.

A Központi Statisztikai Hivatal további adatai szerint a gazdaságilag elmaradottabb régiókban – azaz a Dél-Alföldön is – a bérek emelkedése az első negyedévben meghaladta a nemzetgazdaság átlagát. Természetesen továbbra is a Budapestet magába foglaló Közép-Magyarországon a legmagasabbak az átlagkeresetek: 2005. első negyedévében átlagosan nettó 117 900 forintot utaltak a központi régió lakóinak. A legalacsonyabb nettó fizetéseket pedig épp a Dél-Alföldön kapták a dolgozók: átlagosan 90 600 forintot.

A statisztikusok által hozzáférhető adatok azt mutatják, hogy Csongrád megyében a közigazgatás, a védelem, és a társadalombiztosítás területén dolgozók kerestek legtöbbet. Leggyengébben a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban fizetnek, és ez igaz egész Magyarországra is. Az országos adatok szerint a pénzügyi tevékenység a legjövedelmezőbb: az idei év első fél évében ebben a szakmában átlagosan nettó 193 ezer forintot kerestek Magyarországon, Csongrádban azonban mindössze 119 ezer forintot kaptak. Győr-Moson-Sopron megyében az iparban dolgozó szellemi foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 269 ezer forint volt az első negyedévben, míg Csongrád megyében ez a szám 196 ezer forint.

Az idei év első félévében egyébként 2 millió 779 ezer fő volt az alkalmazásban állók száma. Ezt a számot a KSH a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások, az összes költségvetési és társadalombiztosítási intézmény, valamint a kijelölt nonprofit szervezetek adataiból kapta. A januártól júniusig terjedő időszakban 1 millió 916 ezer fő dolgozott a versenyszférában és 806 ezer fő a költségvetési intézményeknél.


Politikusok az élen

Másfajta statisztika is hozzáférhető: tudni lehet, egy adott foglalkozással mennyit kereshet valaki. Ebből kiderül, hogy az állati erővel vont járművek hajtói tavaly átlagosan 65 ezer 649 forintot kerestek. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 1992 óta minden évben közzéteszi a hazai átlagkereseteket többféle bontásban. A szolgálat szerint Magyarországon a „törvényhozó, miniszter, politikai államtitkár" foglalkozási kategóriába tartozók keresnek legtöbbet: 2004-ben bruttó 931 ezer 172 forintot. A szakorvosok átlagosan 277 ezer 248 forintot, a bolti pénztárosok 83 ezer 893, a szakácsok 91 ezer 835 forintot kaptak tavaly. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenkét polgármester őrizte a lángot

Deszken szombaton a megyei és távolabbi települések elöljárói jó hangulatban főztek kondérnyi… Tovább olvasom