Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A Démásznak 150 millióval tartozik egy cég

Szeged - Emelkedtek a közüzemi díjak januártól, ezért kíváncsiak voltunk: mennyivel tartoznak a nagy szolgáltatóknak? A Démásznak négy, a hőszolgáltatónak félmilliárdos a kintlevősége. A legnagyobb adósokra is fényt derítettünk.
Amikor Básthy Gábor ügyvezető igazgató elárulta, hogy a Szegedi Hőszolgáltató határidőn túli kintlévősége január végén 446 millió 673 ezer 323 forint, azt hittük, ennél többel egyetlen szolgáltatónak sem tartoznak a megyében. Ez az összeg mégis könnyűnek találtatott: a Démásznak négymilliárd forinttal lógnak a fogyasztók.

A legrosszabbul egy Csongrád megyei cég érezheti magát: százötven millió forintot kellene befizetnie az áramszolgáltatónak. A legnagyobb adós magánszemélyek pedig szegediek: a Démásznak egymillióval, a hőszolgáltatónak majd kétmillió-nyolcszázezer forinttal tartoznak. Szegedi Vízmű Zrt. fő adósa is egy szegedi férfi, igaz, kintlevősége „csak" 330 ezer forint.

Nem is csoda, hogy a társaságoknak szankciókat kell alkalmazniuk. Először csak felszólítanak, de ha mit sem ér a szép szó, drasztikusabb eszközökhöz nyúlnak. – Tartozás miatt nyolcvanöt fogyasztót zártunk ki a melegvíz-, illetve fűtésszolgáltatásból – mondta Básthy Gábor. Ez a szám a több tízezres ügyfélszámot tekintve ugyan nem tűnik magasnak, de a valóságban jóval többen „érdemelnék" meg a megvonást. A szolgáltatás szüneteltetését azonban csak ott tudják megvalósítani, ahol ezt a műszaki feltételek lehetővé teszik.

A Démász ügyfélszolgálatán. Tavaly 7618 ügyfélnél kapcsolták ki az áramot.
Illusztráció: Frank Yvette

Az áramot könnyebb kikapcsolni: 2007-ben a Démász területén tartozás miatt 7618 ügyfél maradt sötétben. A vízmű pedig tavaly ötven vízkorlátozást, illetve vízlezárást hajtott végre. – Már tízezer forint körüli tartozásnál is vízkorlátozással élhetünk, de általában ezt ennek az összegnek a duplájánál, triplájánál kezdeményezzük. A vízkorlátozási értesítés hatására a többség rendezi adósságát – magyarázott a felszólító levél hatékonyságáról Dancsóné Kiss Mónika, igazgatási és szervezési osztályvezető.

Az áramszolgáltatónál egyébként azt tapasztalták, hogy 2008 januárjában a befizetések, átutalások száma csökkent, míg a hőszolgáltató adatai szerint ügyfeleik fizetési hajlandósága mind tavaly decemberben, mind idén januárban közel azonos volt: a kiadott számlák 86 százalékát egyenlítették ki.

Gázos titkolózás

– A konkrét kintlévőségi adatainkat társaságunk nem kívánja nyilvánosságra hozni, ez belső üzleti információnak minősül – mondta Balla Eleonóra kommunikációs vezető. Az Égáz-Dégáz Zrt.-től így azt sem tudtuk meg, hogy legnagyobb adósuk mennyivel tartozik nekik. Annyit azonban elárultak: mivel januártól emelkedett a gáz ára, csökkent a támogatottak köre, illetve bizonyos kategóriákban a támogatás mértéke, ez mind a kintlévőségek növekedésének irányába hat. Idén ezért kiemelt kérdésként kezelik a tartozások behajtását.

Olvasóink írták

 • 9. E. 2008. március 04. 11:28
  „Ki mondta hogy 150 millióval tartozik a cég és nem történik semmi? Tényleg azt hiszed hogy nincs következménye? Cégeknek sem könnyű meglépni a behajtás elől. Indíthatnak felszámolást ellenük, végrehajtást stb. Valószínűleg nem egy kis sufnicégről van szó aminek semmi lefoglalható vagyona ne lenne. És valószínűleg nem havi 10 ezer forint a fogyasztásuk.
  Nem szeretem ezt a proli gondolkodást, hogy ha a másik tartozhat, akkor én miért nem?! Igenis kapcsolják ki a villanyt mindenkinél, ha eléri a tartozás a 2 havi fogyasztást. Legyen szó cégről vagy "kisemberről".”
 • 8. Apuci 2008. március 03. 20:09
  „anyuci: a kisemberen nincs is akkora haszon, mint a nagyfogyasztókon”
 • 7. kosz rosszul vagyok elegem van 2008. március 03. 14:08
  „degazrol csak annyit hogy folyamatosan a hasukra utnek szamlazaskor most kuldtek egy 8000 ft os szamlat hogy fizesem be .nem fizettem .interneten be jelentetem hogy a mero alasom szerint 130 kobm kevesebb a tenyleges fogyasztasom, erre persze ők szarnak .jott is a level hogy fizesek be 4000 ft vagy ejnye bejnye kikapcsolnak.nem fizetem ki es ha szarakodnak megyek a fogyaszto vedelmisekhez mart mar a tokom kivan azzal hogy az ilyen multi cegek mindent meg engethetnek maguknak.folyamatosan tulfizetes van a szamalamom azt a pent mert nem kuldik vissza?es igen is tegyek ingyenesse a telefonon valo mero allas be jelentest!mert fizesek meg azert is internet meg nincs mindig a kozelben :P”
 • 6. "egy pontosan fizető állampolgár" 2008. március 03. 14:02
  „hát ezt hogy csinálták? A DÉMÁSZ nem arról híres, hogy ilyet engedjen.
  Ha ez a pénz befolyt volna, akkor talán az áram is olcsóbb lenne.
  Vagy nem ? Tévedek?”
 • 5. kisemberke 2008. március 03. 11:05
  „A kisembert könnyebb utolérni, jobban rá lehet ijeszteni.... mindenhol ezt csinálják!”
 • 4. legitim 2008. március 03. 10:20
  „Liberalizált világpiaci fogyasztói árakkal haladunk az elszegényedés lefele lejtős útján. Az emberek mégis lenézik azokat, akik a nemzeti önrendelkezés, önszabályozás lehetősége mellett igyekeznek kiállni. Szerintük még mindig csak a szocialista párt mindenkori irányvonala a mértékadó.”
 • 3. anyuci25 2008. március 03. 09:40
  „Érdekes, kis embernek 15000-ért kikötik a villanyt.
  Nagy cég tartozhat 150 millióval akkor sincs semmi!!!”
 • 2. antipatikus 2008. március 03. 08:08
  „a "nonprofit" az vicc volt, ugye? ;D”
 • 1. maci52 2008. március 03. 06:43
  „DÉGÁZ?Miért is nyilatkozna,jól megélnek belőlünk,nonprofit szervezet,de nyereségérdekeltségű,minél drágább a gáz nekik ez csak jó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarnavölgyi Zoltán és Palman Kitti A tudattalanban

Szeged - Különleges produkciót láthat a közönség a húszéves jubileumát ünneplő Szegedi Kortárs Balett társulatától a kisszínházban: A tudattalan című kétrészes darabot Duda Éva és Juronics Tamás koreografálta. Tovább olvasom