Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

A denevérek már a spájzban vannak

Telelni készülnek a denevérek, és tömegesen keresik föl a panelréseket, erőteljes cincogás közepette. Előfordul: berepülnek a konyhába, onnan a spájzba, s a mennyezetsarokba függeszkednek, ami elég szürreális látvány a háziasszony számára ahhoz, hogy sikolyokat hallasson.
Fotó: DM/DV
Ahogy telik az ősz, úgy hallatszik egyre több panelrésben a telelni készülő denevérek cincogása, kora estéken, de még napközben is.
Nagy írónk, Fekete István a denevérhangot így jellemzi egyik regényében: „Mintha koporsószöget húznának ki jó állapotban lévő, keveset használt koporsóból." Ez ugyan túlzás, de nem nagyon. Mintha évről évre több lenne a városban a denevér.

– Fölfedezték maguknak a városokat, mint telelőhelyet, például a panelházak repedéseit. Mert eredeti telelőhelyeiken egyre kevesebb fa található – mondja Paulovics Péter, a Csemete Természetvédelmi Egyesület társelnöke, a denevérvédelmi és emlőstani szakosztály vezetője. Leginkább a korai denevér veszi igénybe a várost, de a kései, a törpe, illetve a – Földközi-tenger térségéből az utóbbi években Magyarország felé terjedő – fehérszélű denevér is.

A fiatalok ilyenkor önállósodnak, és lakást kell keresniük maguknak. Ilyenkor történhet meg: egy-egy, a tájékozódásban még kevéssé gyakorlott, ifjú denevér akár fényes nappal berepül a lakásba a nyitott ablakon, irány a legközelebbi, elrejtőzésre alkalmas zug, azaz a spájz, az eredmény pedig: a háziasszony sikolyközeli hangokat hallat. A nászukat is ilyen tájban ülik denevérék – azaz repülik –, és a hímek erőteljes cincogással csalják maguk közelébe a nőstényeket. A nálunk cincogó denevérek egy része több száz kilométerre tőlünk, a Balti-tenger térségében látta meg a napvilágot, s itt telel át.

Mi a teendő, ha egy panelházat „megszállnak" a denevérek? Alapvetően semmi, mert egy-két hét múlva nagyjából már mindegyikük megtalálja az adott résben a maga helyét, és téli álomba merülnek, s csak nagy-nagy ritkán ébrednek föl, akkor is csak rövid időre. A légynek sem ártanak – legalábbis télen, mert ilyenkor nincs légy, különben pedig a lehető leghasznosabb rovarevők, nyaranta a szúnyogirtásba is besegítenek. Ha valakit mégis nagyon zavar a denevéréj, akkor keresse a Szegedi Vadasparkot vagy a Csemetét, a szakemberek a helyszínre jönnek, és telelésre alkalmasabb helyre szállítják a bőrszárnyú éji vándort.


Nem „kapnak hajba"

A denevér – ellentétben a széltében elterjedt hiedelmekkel – a világon még soha senkinek a hajába nem kapaszkodott bele jószántából. Viszont: ha például bolygatják őket téli szállásukon és egy-egy, félig alvó denevér az ember fejére esik, akkor ijedtében, s mert azt sem tudja, hol van, a hajállományban próbál elbújni. És mit tud tenni, bele is kapaszkodik. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom