Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A depresszió elbutulással végződhet

Szeged - Szorongás, depresszió. Korunk betegségei ugyanúgy a hormonokkal hozhatók összefüggésbe, mint a tanulás és a memória. Ennek részleteiről mesélve Telegdy Gyula akadémikus azt is elárulta: a Nobel-díjas Schally rákkutatásra kifejlesztett vegyületeinek idegrendszeri hatását vizsgálják Szegeden.
Melyek azok az idegrendszeri folyamatok, amelyeket befolyásolni lehet a hormonokkal? E kérdésre keresi a választ egész pályáján Telegdy Gyula akadémikus. Endokrinológusként került a pécsi egyetemről 1970-ben Szegedre, ahol iskolát alapított. Endokrin centrumot álmodtak a Tisza-partra, ám a terv az akkori orvosegyetemi rektor, Szontágh Ferenc professzor hirtelen halála miatt nem valósult meg, hiányoztak a megfelelő műszerek. Így Telegdy Gyula, a szegedi egyetem kórélettani intézete vezetőjeként témát váltott: idegrendszeri és magatartási folyamatokat vizsgál állatmodelleken.

– A hormonoknak az idegrendszerre kifejtett hatását vizsgálva azt nézzük, miként befolyásolják például a tanulási folyamatot. A központi idegrendszerben számos peptid előfordul. Ezek az úgynevezett neuropeptidek váltak a kutatás fő témájává – mondja Telegdy professzor, aki együtt dolgozott a Kovács Kálmán által vezetett peptidkémiai csoporttal, a Penke Botond és Tóth Gábor neve fémjelzett orvosvegytani intézettel.

Telegdy Gyula kutatóorvos akadémikus. A rákkutatásra kifejlesztett Schally-féle peptidek idegrendszeri hatását vizsgálják Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Telegdy Gyula kutatóorvos akadémikus. A rákkutatásra kifejlesztett Schally-féle peptidek idegrendszeri hatását vizsgálják Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea

Több mint száz peptidet írtak le a kémikusok. Ám ezen vegyületek hatását a mai napig sem ismerjük. Holott hatásmechanizmusuk nyomán olyan idegrendszeri zavaroknak lehetne utánamenni, amelyek ezeknek a vegyületeknek a hiányával vagy túlműködésével vannak összefüggésben. E témáról négyszáznál is több dolgozatot publikált a 10-15 fős Telegdy-féle csoport, ahonnan – rajta kívül – három akadémikus is kinőtt.
Tudásközpont

A Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont másfél milliárd forintos projektjét szakmai vezetőként irányította Telegdy Gyula. Az akadémikus büszke arra, hogy az idegrendszeri kutatásokkal foglalkozó félszáz kutatói csoportot sikerült bevonni a munkába, de eredménynek tartja az akkor kialakított klinikakertbeli laboratóriumi blokkot, a szabadalmak és a megjelent dolgozatok magas számát is. A kutatómunka folytatáshoz azonban nagyon nagy szükség lenne új pályázati forrásokra.


– Mára bővítettük profilunkat. A gyógyszeripar ugyanis igényli, hogy feltárjuk: a peptidek a tanulási folyamat befolyásolása mellett alkalmasak-e más idegrendszeri zavarok korrigálására is – magyarázza Telegdy Gyula. A professzor elárulja: az egészségügyi világszervezet előrejelzése szerint a következő 5–10 évben a szorongás és a depresszió népbetegségszámba megy. Ez azt is jelenti, hogy a szorongással kezdődő és depresszióval folytatódó problémasor a páciens általános szellemi leépülésébe, elbutulásába torkollhat.

A depresszió kiváltó okát nem ismerik a kutatók, de a gyógyítására sincs egyértelműen alkalmas készítmény. Egy készítményt – hatásosságának megállapítása érdekében – több hétig kell szedetni a pácienssel. Ha nem hat, más gyógyszerre kell áttérni.

– A Nobel-díjas Schallyval munkakapcsolatban állunk: öt vegyületüket vizsgáljuk. De a szegedi egyetem díszdoktorává is választott világhírű tudós csoportja által szintetizált vegyületekből további hármat küldenek nekünk – olvastam a ma reggeli e-mailjébe – árulja el az akadémikus. Az eredendően rákkutatásra kifejlesztett Schally-féle peptidek idegrendszeri hatását tesztelik Szegeden. – E vegyületek között találtunk két olyat, amely bizonyos tumoros betegségeknél jó hatást mutat, de a szorongást és a depressziót is csökkenti. Így kétszeresen segíti a rákos beteg gyógyulását.

Peptidek

– 30–40 aminosavból álló vegyületet produkál maga az idegrendszer. Miután megismertük ezek hatását, azt vizsgáljuk, hogy struktúrájuk megváltoztatásával mire lesznek képesek. Például csak bizonyos funkciókra hatnak, szelektívek vagy sem – magyarázza Telegdy Gyula akadémikus. Az elmúlt időkben találtak két olyan vegyületet, amelyről kiderült: a biológiai hatás eléréséhez elegendő 4–5 aminosav. Ha tudják, mi a biológiai centruma egy-egy ilyen vegyületnek, akkor annak változtatása is elég, nem kell az egész vegyületet szintetizálni. Két hazai szabadalmuk mellett egy újszerű megállapításra is jutottak. Az izatin típusú vegyületet vizsgálva kiderítették annak lázcsillapító hatását.

Olvasóink írták

 • 13. jozko 2011. június 14. 12:34
  „Én a gyakorlatban euz a témát a lélek oldaláról közelítem meg.
  Néha egészen hatásosan.

  A kutatások nagy részét spekulatív pénzelköltésnek tartom - ez szigorúan a magánvéleményem!
  Ötvözve praktikussággal, csipetnyi politikával, összefogással.

  Méghogy magatartási folyamatok...”
 • 12. DMagóg 2011. június 13. 08:38
  „"A depresszió elbutulással végződhet" A politikusaink is súlyos depresszión estek át?”
 • 11. vogyo 2011. június 12. 16:52
  „A depresszió nagyon gonosz dolog. Igazán csak az tudja megérteni aki már kínlódott vele. Teljes szívemből kívánom, hogy sokan ne értsék. Túlmisztifikálni sem kell a betegséget. Ha gond van, segítséget kell kérni. Nem kell szégyellni, és aki ebben szenved, nem kell hülyének nézni. Nem könnyű megtalálni, kinek mi használ, de segítő együttműködés nélkül nincs gyógyulás.”
 • 10. Felhőfejes 2011. június 12. 16:33
  „Örülök a normális és barátságos hangulatú hozzászólásoknak - bárcsak mindent ilyen hangnemben tudnánk megvitatni.”
 • 9. frakk 2011. június 12. 16:14
  „7: Felhőfejes. ----Köszönöm a kiegészítést, hasonló témát akartam még én is hozzáfűzni, de igazán nem volt kedvem nagy vitát nyitni. Kis időre vagyok itthon letisztultan, nyugodtan, és jövőhéten újból ékezet nélkül teszem meg kevés észrevételemet.
  "s nem diszponált nagy összegek (tudományos és egyéb célú) elköltése fölött sem. " kb ezt fejthettem volna ki bővebben, de az egész kommented ragyogó volt.”
 • 8. frakk 2011. június 12. 16:06
  „Margitka: Ha nem vette volna észre eddig, sok cikkhez hozzászólok, nem csak politikai és gazdasági témák érdekelnek. :))
  Ellensúlyi szerepem aktivitása, a többi szereplő függvénye.”
 • 7. Felhőfejes 2011. június 12. 16:05
  „frakk és mazsolaszolo hozzászólásaival lényegében egyet értve még csak annyit, hogy számomra félelmetes, amikor a sorsáért (és egyben a betegségeiért is) felelős, szabad és cselekvő kész EMBER-t különféle kémiai vegyületek összetevőjeként értelmezik, s ezen a szinten igyekeznek befolyásolni őt, netán gyógyítani.
  Ahelyett, hogy - odafigyelő szeretettel - megnéznénk az életmódját, a körülményeit, a lelki állapotát (társas viszonyait, elkötelezettségeit-kötelmeit stb.) s személyesen - konkrét gondolattal, tettel és jó példával - segítenénk neki, hogy ÖNMAGA legyen képes meghaladni neki nem megfelelő állapotát.
  Igaz, ezért a személyre szabott és szeretetteljes tevékenységéért még senkiből nem lett akadémikus, s nem diszponált nagy összegek (tudományos és egyéb célú) elköltése fölött sem.
  Mindezek persze nem jelentik egyben, hogy az ilyesmivel foglalatoskodók eleve fölösleges és kártékony tevékenységet végeznek. Főként nem vonnám kétségbe egyéni emberi tisztességüket, szakmai elhivatottságukat. Inkább lényegről és hangsúlyokról lenne szó, hogy felismerjük, hogyan kerülhetjük el, hogy a betegség állapotába jussunk ill. ha ez már megtörtént, hogyan legyünk képesek magunkat meggyógyítani. Ha mindezek után még (úri passzióból akár) mindezen folyamatok biokémiai hatásmechanizmusa is érdekel bennünket, akkor akár ilyesmivel is foglalatoskodhatunk.
  Lelkünk rajta.”
 • 6. borcsokzsolt 2011. június 12. 13:04
  „Ja a vidám ember meg okos ember nem???
  Depis meg hülye???
  Hihihi!!!”
 • 5. mazsolaszolo 2011. június 12. 12:49
  „frakk: Dettó. Ne keverd az unatkozó hisztikéket a mély depresszós emberekkel.

  A legmagasabb intelligenciával bíró, legerősebb emberek is lehetnek depressziósak. Sőt. Soroljam a történelmi példákat, vagy önálló vagy a gugliból? :)

  Pl. mélyen gyökerező, alig gyógyítható depressziót okoz a gyermekkori bántalmazás, a csecsemőkori elhagyattás, a hospitalizáció. Hogy a többiről már ne is beszéljek.”
 • 4. mazsolaszolo 2011. június 12. 12:44
  „Szamárság.

  A depresszió, a vele kapcsolatos tanulási proboblémák, a memóriazavar stb. mind-mind annak a folyományai, ami a lélek mélyén zajlik. MÁSODLAGOS az, hogy egy depressziósban milyen agyi kémiai folyamatok alakulnak ki és stabilizálódnak, tényleges kezelés híján. (Mindig a lélek az első, a test csak megvalósít.) Ha ezt a másodlagosságot tekintjük egyedülki oknak, akkor elég nagy baj van és nem elég, hogy hülyeséget csinálunk, esetleg tönkreteszünk egypár életet nagy pofával, de szakmailag sem érünk többet egy hibbant falusi boszorkánynál vagy önjelölt varázslónál.”
 • 3. queenmargareth 2011. június 12. 12:15
  „2. örülök, hogy ilyen cikkhez is hozzászólt.

  Több esetben a butaság már kiváltó ok is, hiszen adott értelmi szinten nem fordulhatna elő.
  Kicsit erős és sánta fogalmazás:)
  De EZ IGAZ:A legjobb gyógyítási mód szerintem a természetbe való kiköltözés, a virágok, állatok, és alkalmas emberek szeretetébe való hit, életmód változás"”
 • 2. frakk 2011. június 12. 08:37
  „"A depresszió kiváltó okát nem ismerik a kutatók, de a gyógyítására sincs egyértelműen alkalmas készítmény."
  A depresszió elsősorban --------a butaság, a hiszti, és az elkeseredettség hármas keveréke.-----
  Természetes, hogy erre nem lehet gyógyszert találni, különösen , ha váltakozó intenzitással tör elő a három tényező egyike , vagy mindhárom egyszerre.
  Több esetben a butaság már kiváltó ok is, hiszen adott értelmi szinten nem fordulhatna elő. Az értelmes ember önmagát is tudja gyógyítani , nem a társadalom és más emberek figyelmére szorul. Kicsit éppen ezért a kuruzslás témakörét érinti a depresszió gyógyítása. A gyógyszerek beismerten hatékonytalanok, mégis függővé teszik vele a betegeket. A klinikai összezártság a többi beteggel csak súlyosbitja a helyzetet.
  A legjobb gyógyítási mód szerintem a természetbe való kiköltözés, a virágok, állatok, és alkalmas emberek szeretetébe való hit, életmód változás”
 • 1. TELSTAR 2011. június 11. 20:06
  „Nem 70-ben, hanem 75-ben került Szegedre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegyfelmutatás helyett ellenőröket bántalmazott a szegedi fiatal

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetésével gyanúsít a szegedi rendőrség egy 18 éves szegedi fiatalembert. Tovább olvasom