Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

A Derkovits fasorba is beköszöntött a majom éve

Szeged- Emberek százmilliói ünnepelték vasárnapról hétfőre virradó éjjel a kínai holdújévet, ami a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Mi egy Szegeden élő, négytagú kínai családhoz látogattunk el.
– Reggel a Mars téri piacon édesapámmal bevásároltunk. Darált húst és zöldséget vettünk. Kétfajta húsos táskát készítünk az év utolsó napján. Az egyikbe zelleres darált hús, a másikba fafülgomba, tojás és rák kerül – mondta Wang Si-hao, vagy ahogy Szegeden ismerik Wang Géza.
 
A Derkovits fasorba is beköszöntött a majom éve. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A 31 éves, Kína Észak-Koreához közeli Shenyang városából származó fiatalember 2007-ben végzett a Pekingi Idegen nyelvi Egyetem magyar szakán. 2013 márciusa óta él Szegeden az egyetem Konfuciusz Intézetének munkatársa. Gézával és családjával tegnap a kínai holdnaptár szerint a kecske évének utolsó napján találkoztunk, hogy együtt köszönthessük a majom évét.
 
A naptár is mutatja, beköszöntött a majom éve Wang Gézáéknál is  a Derkovits fasorban. Fotó: Karnok Csaba
A naptár is mutatja, beköszöntött a majom éve Wang Gézáéknál is a Derkovits fasorban. Fotó: Karnok Csaba

A holdújév vagy tavaszünnep a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe, nemcsak Kínában, de Kelet-Ázsia más országaiban is ünneplik. Időpontja húsvéthoz hasonlóan évről évre változik. Idén február 8-ára esik.

– Ez a harmadik újévem Magyarországon. Amikor eldöntöttem, hogy idejövök, tudtam, hogy le kell mondanom néhány dologról. Először ketten voltunk a feleségemmel, Anne-vel, majd megszületett a kislányom, Xi Xi (Sziszi), idén pedig édesapám látogatott meg minket – mondta, miközben feleségével a húsos táskának való tésztát nyújtották. Édesapja a konyhában egy olasz tésztanyújtó géppel segített be a húsos táska gyártásába.
 
Készül a hagyományos húsos táska, rákos és darált húsos töltelékkel. Fotók: Karnok Csaba

A kínai holdújévet a legjobban úgy lehet leírni, mintha a mi karácsonyunkat és a szilvesztert ünnepelnénk egy napon. Kínai munkások százmilliói spórolnak azért egész évben, hogy ilyenkor együtt lehessen a család. Éjfélkor kötelező a petárdadurrogtatás, amivel a rossz szellemeket riasztják el. Gézáék Derkovits fasori otthonában ez természetesen elmarad.

– Ilyenkor kitakarítjuk a lakást, amivel szimbolikusan az egész évben történt rossztól szabadulunk meg. Az ablakra és az ajtóra jókívánságokat ragasztunk. Éjfélkor eszünk húsos táskát, de az időeltolódás miatt korábban ülünk az asztalhoz. A legfontosabb a Kínai Központi Televízió többórás gálaműsora – mutatott a televízióra. Emberek százmillióinak tekintete szegeződött ezen az estén a képernyőre, ahol Kína leghíresebb és legismertebb előadóművészei váltották egymást egy többórás, körkapcsolásos esztrádműsorfolyamban.
Művelt és értelmes

A kínai asztrológia a kínai kultúrában gyökeredző sok ezer éves ezoterikus hagyomány és tan, amely a világ alapelemeinek viselkedését, a természet rendjét, körforgását magyarázza. A kínai asztrológia Nyugaton elsősorban a 12 állatjegyről ismert. A majom jegyében született embernek jó humora van, szórakoztató, színes egyéniség, így szívesen látják társaságban. A szerelemben kedveli a kalandokat, partnereire vonzóan hat nyitottsága, igen művelt, rendkívül értelmes, kitűzött célját többnyire el is éri.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hálapénzről másképp

Nem szerettük volna, hogy cikkünk téves értelmezése alapján olyan vita alakuljon ki, amely… Tovább olvasom