Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A digitális fotótechnika győzött a hagyományos felett

A digitális gépek rohamos terjedése miatt egyre inkább eltűnnek a hagyományos analóg kamerák a szaküzletekből. Több helyen már csak olcsó, kifutó termékként árulják, noha strapabíróbbak, és másban is jobbak lehetnek új versenytársaiknál. A papírkép-előhívatás iránti igény viszont eközben sem csökken.
Egy hagyományos analóg (balról) és több digitális fényképezőgép egy szegedi üzletben. Fotó: Segesvári Csaba
Pár évtizede még hozzáértést igényelt a nyári utazások, családi események élvezhető megörökítése a bonyolult analóg fényképezőgépekkel. A digitális kamerák elterjedése miatt ma már nem kell különösebb szaktudás ehhez. Eközben a korábban népszerű, filmre dolgozó gépek lassan kikopnak a fotósboltok kínálatából.

– Minden tizedik érdeklődő keres csak analóg gépet, a gyártásuk is lassan megszűnik. Nemrég kaptam levelet egy jó nevű cégtől, hogy már csak két típust gyártanak a jövőben, főleg profiknak – mondta el a Tisza Lajos körúti Profi Fotó ügyvezetője. Mózes Tamás elmondta: mostanában már csak kifutó modelleket árulnak, jelentős árengedménnyel. Néhány éve még 50-60 ezer forintba került, jó minőségű analóg kamerának most 16 ezer az ára, a hasonló „kaliberű" digitális gép negyvenbe kerül – mégis azt keresik a legtöbben. Elmondta, sokan azok közül is digitálisra váltanak, akiknek elromlott régi, filmes gépük, a magas szervizköltség miatt ugyanis gyakran jobban megéri újat venni, mint javíttatni.

A negatívok piaca is alaposan visszaesett: az utóbbi években a korábbinak mintegy húsz százalékára. A 30-40 forintba kerülő papírképek iránt azonban töretlen az igény. A középkorú Maróti Jánosné is előhívatni jött – bár kezében film helyett CD-t szorongatott.

– Nekünk nincs otthon számítógépünk, nem is értek hozzá, a fiam másolta ki ezt is – mutatta a lemezt. Hozzátette: CD-t egyébként sem lehet albumba vagy képkeretbe tenni, márpedig unokáiról már csak digitális képei vannak. A legutóbbi családi összejövetelen készült fotókból válogat most, és azokból kér papírképet.

Prohászka Zsolt, a Kárász utcai Fuji Fotó Centrum vezetője szerint a divat miatt tolódott el az érdeklődés a digitális gépek felé. Az analógokat manapság inkább csak azok keresik, akik nem akarnak sokat veszíteni, ha a strandon netán ellopnák a kamerát vagy a strapabíróbb szerkezettel el szeretnék kerülni a drága javíttatást. A digitális gépek nagy hátránya ugyanis érzékenységük a vízre, a porra és az ütődésre – szervizük pedig igencsak drága. A papírkép-előhívásnak azonban itt sem áldozott le: a vezető szerint egyre többen ismerik föl, hogy a kémiai megoldás jobb, mint a nyomtatás. Pár év múlva ugyanis nemcsak a színek, de maga a kép is eltűnhet az otthon kiprintelt fotókról.

– A kínálat öt százalékát teszik ki az analóg gépek, pedig az ezekkel készített fotók mélységélessége, térélménye sokkal jobb, mint bármelyik digitálisé – magyarázta Kónya Imréné, a Kárász utcai Ofotért üzletvezető-helyettese. Elmondta: főként a ballagások idején és karácsony előtt jellemző még mindig, hogy filmtekercseket hoznak a többnyire idősebb vagy „megrögzött analóg fogyasztó" ügyfeleik. – A papírkép nem tűnik el. Sokan rájöttek már, hogy egy több ezer nyaralási fotót tartalmazó CD-t nagyon unalmas és hosszadalmas végignézni, ezért válogatnak belőle, és azt adják a rokonoknak, mutatják meg a barátoknak – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei tiszti főorvos csontját törte az üldözésben

Kalandosan ért véget a szegedi Kovács Ferenc spanyolországi nyaralása. A megyei tiszti főorvos… Tovább olvasom