Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

A Diótörő veri a mezőnyt harmincnyolc előadással

Szeged - Nagy befektetés, munka egy-egy színházi produkció létrehozása, ugyanakkor a vidéki színházakban a megváltozott nézői szokások miatt az is előfordul, hogy csupán hat-nyolc előadást ér meg egy darab. Huszonötnél már operettsikerről beszélnek, százas szériákra alig akad példa.
Hatalmas a különbség előadásszámok tekintetében az egyes színházi produkciók között. A szegedi teátrum idei bemutatói közül egyértelműen a népszerű zenés családi mesejáték, A Diótörő a csúcstartó 38 előadással. A képzeletbeli dobogó második fokára a Mandragórát lehetne felállítani – a Machiavelli-darab Háy János-féle átiratát 35 alkalommal adták eddig a kisszínházban. Hamarosan befut a harmadik helyre a hónap elején bemutatott detektívmese, a Mr. A., amit eddig csak tízszer játszottak, viszont 21 alkalommal szerepel a márciusi műsorban. Az Adriana Lecouvreurt eddig hatszor adták, de májusban és a következő évadban is előveszik. 16 előadással jobban áll a másik operaprodukció, a kisszínházban zajos sikert arató Figaro házassága.

A népszerűnek nem mondható Goldoni-átirat, A kávéház is megért 16 előadást a nagyszínházban, a Pornográfia pedig eddig 13-szor ment a kisebbik játszóhelyen. A Szegedi Kortárs Balett két új produkcióját, A mennyei várost és a Csipkerózsikát összesen 7-7 alkalommal táncolja el Juronics Tamás együttese március végéig. A Kamarás Iván főszereplésével ma este is látható Királyasszony lovagját eddig csak hatszor adták, de az évad végéig még sok előadást terveznek.

Gyerekdarabok, mint például a Diótörő nélkül elképzelhetetlen a színházi repertoár. Fotó: Frank Yvette
Gyerekdarabok, mint például a Diótörő nélkül elképzelhetetlen a színházi repertoár.
Fotó: Frank Yvette

– Az előadásszám műfajonként roppant különböző, vannak olyan produkcióink is, amelyeket eleve rétegdarabnak szántunk, és nem is tesszük bele minden bérletünkbe. Ezek esetében 8-10 előadás már sikernek számít. Az operáknál is ezek a számok az irányadók, bár a népszerűbb daraboknál – jó példa erre az évtizedek óta újra és újra felújított Tosca – gyakran előfordul, hogy akár több évadon át játsszuk, és összességében szép előadásszámot kapunk. Az Adriana Lecouvreur és a Faust elkárhozása is ennek az évadnak a bemutatója, de mindkettőt játsszuk jövőre is. A próza terén a vígjátékok, a zenés darabokon belül az operettek és a musicalek érhetnek meg nagyobb szériát, ami Szegeden 25-30 előadást jelent évadonként. A Kalózkaland című Sullivan-operett premierjére viszonylag későn, március 20-án kerül sor, mégis évad végéig körülbelül harminc előadást tervezünk belőle, és jövőre is műsoron tartjuk – mondja Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója hangsúlyozza: az opera esetében nem feltétlenül a színpadi produkció megújulása jelenti a csábítást a nézők számára, inkább az, ha különböző énekeseket lehet meghallgatni.

Szegedi csúcsok

A 2007/08-as évadban a Fekete Péter és a Cirkuszhercegnő volt a két legtöbbször játszott produkció a Szegedi Nemzeti Színházban. A 2006/07-es szezonban A dzsungel könyve 45, A kaktusz virága 35 előadást ért meg. 2005/06-ban Gregor József főszereplésével a Hegedűs a háztetőn volt a csúcstartó: több mint ötvenszer játszották.

– Megváltoztak a nézői szokások és a színházba járási kedv is. Eltolódott az érdeklődés a zenés műfajok felé. A zenés darabok még akkor is nagyobb támogatást kapnak a közönségtől, ha igénytelenebbek – véli Székhelyi József, aki 2003 és 2008 között vezette a szegedi teátrumot. – Ma már Pesten sincsenek olyan százas szériák „nagyprózákból", mint annak idején, amikor fiatal színészként a régi, legendás Madách Színházban játszottam. A vidéki színházak kelepcéje, hogy a fizetőképes kereslet és a közönség száma drámaian szűkült, miközben a produkciók bekerülési költsége ugyanannyi, mint bármelyik budapesti teátrumban. Ugyanakkor a produkciók futamideje legfeljebb negyede-ötöde tud lenni, mint mondjuk a Vígszínházban vagy a Madáchban. Ha egy színmű nálunk elér huszonöt előadást, arra azt kell mondani: operettsiker. Egyre kisebb terekbe szorulnak vissza azok a rétegprodukciók, amelyek nem biztos, hogy csak egy-egy réteget érintenek.

Vidéki körkép

A Pécsi Nemzeti Színházban több mint száz előadást ért meg a Grace és Gloria című stúdiódarab, 75-ször játszották az Anconai szerelmeseket, 73-szor a Hippolyt, a lakájt – mindegyik évek óta műsoron van. Az idei bemutatók közül a Képzelt beteg 28, A kölyök című musical 26 előadásnál tart. Az egri Gárdonyi Géza Színházban A padlás a legnépszerűbb produkció ebben a szezonban: 25 alkalommal játszották. A Győri Nemzeti Színházban két tavaly bemutatott darab a toplistás: Egressy Zoltán Portugálja a 61., a Made in Hungária a 38. alkalomnál tart, míg az idei produkciók közül 29-cel az Evita vezet, második az Őrült nők ketrece 21 előadással.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma már ciki, ha valaki 14-15 évesen még szűz

Szeged - Szeghalmon egy üres osztályteremben szeretkezett egy 13 éves lány és egy 16 éves fiú. Az általános iskolásokat is érdekli a szexualitás. Tovább olvasom