Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

A Dóm tér és a színház a favorit Szegeden

Szeged - A turistaszezon elején arra kerestük a választ a városhoz kötôdô hírességekkel, melyek Szeged legkedveltebb helyei. A Dóm teret, a Kárász utcát és a Móra Ferenc Múzeumot mindenki említette, de abban is megegyeztek, hogy a Tisza-parti város rengeteg látványossággal dicsekedhet.
– Milyen hosszan lehetne sorolni: itt a vadaspark, a füvészkert, a Fehér-tó, az Europa Nostra- díjas Klauzál tér. Nálam mégis a Dóm tér az első, még az ország hét csodája közé is bekerült – sorolja Szeged látványosságait Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. vezetője, mikor arra kérjük, nevezze meg a számára legkedvesebb öt épületet, helyet a Tiszaparti városban.

Így indokolja döntését: „a fogadalmi templommal, szobraival, a Somogyi-könyvtárral, az akadémiai székházzal valóságos kulturális decentrum a város szívében". Nála a városháza a második, hiszen e funkciójában „az ország legszebbje", ráadásul olyan emlékek kapcsolódnak hozzá, mint Ferenc József 1883-as látogatása.

Nem véletlenül kedvelt a szegedi Dóm tér. A látvány nemcsak nappal, este is elkápráztatja a turistákat
Nem véletlenül kedvelt a szegedi Dóm tér. A látvány nemcsak nappal, este is elkápráztatja a turistákat

– A harmadik a Mátyás tér, késő barokk csodáival, az utánozhatatlan hangulatú Alsóvárossal. Majd a zsinagóga következik, melyhez csodás történetek is kapcsolódnak, például az 1879-es Nagy Árvíz idejéből, amikor a frigyszekrény aljáig ért a víz, s nem érte el a tóratekercseket – folytatja a sort Mihály Illés, aki megosztott ötödik helyet hirdet a Szent István tér és a Stefánia között, még akkor is, ha utóbbinak „van ugyan egy-két sebhelye".

– Lételemem a víz, ezért a Tisza-partot nem hagyhatom ki. Örüljünk neki, hogy olyan helyen élhetünk, ahol mindenünk megvan, tiszta a vize – beszél haza érthető módon a Démász- Szeged olimpiai bronzérmes kenusa, Vajda Attila. Hasonlóan kedves neki a Maty-ér, hiszen itt harcolta ki egy hete a pekingi olimpiai részvételt. Az első azonban nála is a Dóm tér. Másodikként a felújított Tisza Lajos körutat említi, s nem marad le listájáról az újszegedi liget sem. – Sokat jártam ide korábban, csak üldögélni, nézelődni. A nagyállomásnak pedig főleg az érkezési oldala kedves számomra: a barátnőm csepeli, gyakran jön Szegedre vonattal – meséli Vajda Attila.

A Dorozsmán nevelkedett színész, Réti Barnabás – a Barátok közt Erikje – sem felejtette el gyökereit: „ha szabad, a dorozsmai szélmalmot említem először, sokszor játszottunk, bicikliztünk itt gyerekkoromban". Nála a Móra Ferenc Múzeum és parkja a második, de a Belvárosi híd is dobogós. – Mindig is nagy hatással voltak rám a hidak, ennek pedig nagyon karakteres a külseje – indokol. Természetesen nem hagyja ki a
színházat és a szabadtérit sem, ötödikként pedig a Dugonics tér szerepel listáján.

– Szinte hetente járok haza, nagyon szeretem Szegedet, hiszen tisztább, békésebb, kevésbé stresszes város, mint Budapest. Kicsit olaszos a hangulata – fogalmaz a népszerű színész.

– Természetesen a dóm az első, a szabadtéri miatt is. Nemrég énekeltem először a fogadalmi templomban, a Gregor József emlékére rendezett koncerten – tudjuk meg Rálik Szilvia operaénekestől, aki megjegyzi: izgalommal várja a Turandot próbáit is a szabadtérin. Második helyre pedig a színház kerül, hiszen „itt énekeltem első operaszerepemet, a Vérnászban". Legutóbb is zajos sikert aratott itt, a világhírű argentin tenor, José Cura Otellója mellett alakította Desdemonát. Tavaly, a Csárdáskirálynő próbái alatt pedig rengeteget sétált a Belvárosi hídon, „lelkileg közel került hozzá". Csakúgy, mint a konzervatóriumhoz, ahol felejthetetlen éveket töltött.

Miért jön Szegedre Miss Turizmus?

Szeged kapcsán nagyon nehéz kiragadni ötöt – gondolkodott el a lista összeállítása előtt Magony Szilvia. A szőregi rózsaünnep háziasszonya végül aszerint választott, hogy mi az, amiért a legtöbbször a városba látogat. Első természetesen a rózsaünnep, hiszen „jó ötlet, hogy a virágokra építenek egy fesztivált. Amellett, hogy háziasszonykodom, nagyon jól szórakozom". Második a nemzetközi tiszai halfesztivál, melyet Szilvia a halászlé miatt szeret. „Hihetetlen, hogy mennyiféle halászlét kóstolnak végig a vendégek, erről már Frank Sándorral is beszélgettem. Amikor pedig az óriásbográcsokról mesélek Pesten, azokat látni akarják." A harmadik helyen Szeged belvárosa áll, középpontban a Kárász utca cukrászdáival. A negyedik a dóm, az ötödik a Szegedi Szabadtéri Játékok. „Sok nagyvárosban rendeznek nyári fesztivált, de az előadások minőségét tekintve Szeged mindenképpen az élen áll."

Olvasóink írták

 • 5. joy 2008. június 15. 21:29
  „Hát, igen.
  Jó példát mutatnak JELes utca-prolitikusaink a kultúrált közviselkedésről !
  :o(”
 • 4. che 2008. június 15. 18:20
  „A "favorit" helyek környékét is meg lehet nézni a csütörtöki és szombati "diszkó" éjszakák után...: fel borított kukák, le akasztot szemetesek (már ahol még meg van, általában a Tiszába dobják-jó buli), üveg szilánk takarón lehet sétálni, vizelet szagban az árkádok alatt....még 40 év és talán fel nönek ifjaink a nagyon magas elvárásoknak amit kulturált emberi magatartásnak neveznek.”
 • 3. TELSTAR 2008. június 15. 17:12
  „Mondjuk, amint az a képen is látható, a burkolatot nem ártana rendbehozni, mert kötve hiszem, hogy ez is elkápráztatná a turistákat...”
 • 2. TELSTAR 2008. június 15. 17:08
  „Lehetne fokozni is: Az ex-Beloiannisz tér és a teátrum a legfavoritabb...”
 • 1. Lemba 2008. június 15. 11:23
  „Kedves Ujsagiro
  Meg tudna magyarazni miert uralkodott el a magyar nyelvben ez a sok idegen joveveny szo? Tobbet nyujt, vagy mi lehet az oka?
  A Dóm tér és a színház a favorit Szegeden.
  A Dóm tér és a színház a legkedveltebb Szegeden.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz határsértőt fogtak el szombaton Csongrád megyében

Röszke - Összesen húsz külföldit fogtak el a határrendészek szombaton reggel Csongrád megyében, mindannyian illegálisan lépték át a határt. Tovább olvasom