Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

A Dóm tér rekonstrukciója miatt nem maradhat ki egy évad sem

Felvetődött, hogy a Dóm tér tervezett rekonstrukciója azzal járhat: egyévadnyi szünetet kell majd tartani a szabadtérin. A játékok igazgatója ezt elképzelhetetlennek tartja. A polgármester szerint sem lesz kényszerszünetre szükség, és a tervekben szereplő mélygarázs építése egyelőre csak alternatíva.
Fotó: Schmidt Andrea
A Dóm tér és a székesegyház felújítása régóta napirenden van Szegeden. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a közelmúltban sajtótájékoztatón számolt be arról a merésznek tűnő tervről, hogy az uniós támogatással megvalósítható rekonstrukció során több mint kétszáz autót befogadó mélygarázst építenének a Dóm tér alatt, a székesegyház főbejáratától távolabb helyeznék a színpadot és új öltözőket, színházi kiszolgálóhelyiségeket alakítanának ki az új burkolattal is ellátott téren. A tervekkel kapcsolatban fölvetődött: a 2009-ben induló építkezés valószínűleg azzal jár majd, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékoknak egy évadnyi szünetet kell tartania.

Fotó: Schmidt Andrea
– Örülök annak, hogy a város vezetése fontosnak tartja a játékok fejlesztését, jók a tervek is, de végzetes hibának tartanám, ha egy évadot ki kellene hagynunk az építkezés miatt – mondja Bátyai Edina, az idén 75 éves fesztivál igazgatója. – Ugyanez volt az álláspontom akkor is, amikor Korognai Károly színidirektor távozása után több százmilliós hiánnyal küzdött a közös intézmény, és lehetőségként szóba került, hogy 2003 nyarán ne rendezzük meg a fesztivált. Akkor is azt mondtam: ez egyenlő lenne az öngyilkossággal, sokat ártana a kihagyás a játékok lendületének. Szeged fő partnere lesz a 2010-ben Európa kulturális fővárosaként egész éves programsorozatot szervező Pécsnek, ezért nem tudom elképzelni, hogy az azt megelőző évben ne rendezzük meg a Dóm téren a játékokat.

Terek alá parkolókat

– A szegedi tömegközlekedés több mint 30 milliárd forintos rekonstrukciós programjának tervezése már elkezdődött. Ebben két helyen javasolnak P+R parkolókat: a Deák gimnázium környékén és az Indóház téren. Valóban felmerült, hogy a Széchenyi tér és a Dóm tér alatt is lehetne mélygarázst építeni, de ez csak egy alternatíva, amelyet egyelőre szakemberek vizsgálnak. A közgyűlés döntését széles körű lakossági vita előzi majd meg – hangsúlyozta a polgármester.

A kht. másik négy nagy európai fesztivállal közösen két éve dolgozik a Kultúra 2000 pályázaton, idén októberben adjuk be a programot az Európai Uniónak. A tervek szerint 2010-ben Leonard Bernstein monumentális Miséjét adnánk elő. Ez a nagyszabású, a hatalmas költségek miatt rendkívül ritkán műsorra tűzött darab a gospeltől a szimfonikus muzsikáig több műfajt ötvöz, ezért sokféle zenész együttműködését teszi lehetővé. Ezt a nemzetközi vállalkozást is veszélybe sodorhatná a kényszerszünet.

– Az egyház, az egyetem és a város közös, átfogó rehabilitációs programot dolgoz ki a Dóm térre, amely érinti a székesegyházat, az egyetemi épületeket és a teret is. Amikor tavaly év végén az Európai Unió elfogadta a keretköltségvetést, a magyar kormány egyik legnagyobb sikere az volt, hogy elérte: 2007-től városi felújításokra is igénybe lehet venni a háromszorosára növekedett uniós forrásokat. Ezért szeretnénk felgyorsítani azon programok tervezését Szegeden, amelyek kiemelkedő nagyságrendűek és átfogó városrehabilitációt jelentenek. Megnyugtatok mindenkit: nincs még végleges döntés a Dóm térrel kapcsolatban. Ahogy a tervek elkészülnek, széles körű szakmai és társadalmi vitára kívánjuk bocsátani – mondja Botka László. Szeged polgármestere szerint több évre elhúzódó, ütemezett munkálatokról lehet majd szó, ezért biztosan meg tudják oldani, hogy a szabadtéri játékokat ne zavarja az építkezés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakai az új civil elnök

Bakai Csaba (képünkön) személyében új elnököt választott a civil alapprogram regionális kollégiuma. Tovább olvasom