Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A Dömötör-díj idei jelöltjei

Kilencedik alkalommal voksolhat a közönség a Dömötör-díjról – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol a kategóriák idei jelöltjeit is nyilvánosságra hozták. A Szegedi Nemzeti Színházban folyó alkotómunka elismerésére létrehozott, és ebben az évben önkormányzati kitüntetéssé vált díjat a május 26-i gálaesten adják át.
A Pálma Reklámstúdió 1998-ban alapította a Dömötör-díjat, amit minden évad végén gálaesten adnak át a Szegedi Nemzeti Színházban a publikumtól legtöbb szavazatot kapott művészeknek. Botka László polgármester javaslatára a közgyűlés úgy döntött: ettől az évtől önkormányzati elismeréssé válik a civil kezdeményezésként indult díj, amely mára szegedi tradícióvá vált. Elekes Zoltán, az ötletgazda a Bolero étteremben megtartott tegnapi sajtótájékoztatón ismertette a szavazással kapcsolatos tudnivalókat és bejelentette az idei jelöltek névsorát.

Új szobrocskák

Szegedi Oscar-díjnak titulálták indulásakor a Dömötör-díjat, ami fizikai valójában egyáltalán nem hasonlított a filmvilág vágyott aranyszobrocskájához. A névadó Dömötör-tornyot üvegplasztikában, domborműben és körplasztikában is megformázták már, idén a díj megújítására meghívásos pályázatot szerveztek, amit Szent Dömötört ábrázoló kisplasztikájával Bánvölgyi László szegedi szobrászművész nyert meg. A carrarai márvány posztamensen álló bronzfigura jobbjában Szent Dömötör jellegzetes attribútumát, a lándzsát, baljában a róla elnevezett tornyot tartja. Talán ebben a formában emlékeztet a Dömötör-díj leginkább a legendás Oscar-szobrocskára. A jelölt művészek közül többen is mondták már: szívesen hazavinnék.

Már tavaly megváltozott a jelölés folyamata: a legjobb színész/színésznő, a legjobb férfi és női mellékszereplő, valamint a legjobb operaénekes/opera-énekesnő hat kategóriájában ezúttal is a színház társulatának tagjai szavazták meg azt a három-három jelöltet, akinek a neve a szavazólapra került. A legjobb háttérmunkás díját titkos voksolással a színház dolgozói ítélték oda. A további négy kategória jelöltjeit idén is a társadalmi kuratórium választotta meg. A grémium soros elnöke ebben az esztendőben Csernay László orvosprofesszor, a Szegedi Operabarátok Egyesületének egyik alapítója.

A szavazólapokat – amelyek mindkét színházban és a jegyirodában is megtalálhatók – május 20-éig lehet bedobni az ugyanott felállított urnákba. Ma reggeltől az interneten is lehet szavazni a www.domotordij.designer.hu címen.

A fődíjról, vagyis az életműért járó Dömötör-díjról már döntött a kuratórium, azt május 26-án, a 18 órakor kezdődő gálaest fénypontjaként a polgármester adja át a nagyszínház színpadán. A Dömötör-díjátadás koreográfiáját a hagyományok szerint komponálták meg: a jelölteket Audi-flotta szállítja a Bolero étteremből a színházba, ahol a műsor közben a támogatók adják át a díjakat. Az est házigazdája Vajda Júlia operaénekes és Janik László színművész lesz. Toronykőy Attila rendezi a kétrészes műsort, amelyben a színház tagjai az évad legnépszerűbb produkcióiból adnak elő kissé megbolondított részleteket.


A szavazólapra került jelöltek a következők:

Legjobb férfi színészi alakítás: Borovics Tamás (Hamlet), Harsányi Attila (Murlin Murlo), Megyeri Zoltán (Tartuffe).

Legjobb női színészi alakítás:
Márkus Judit (Tartuffe), Papp Gabriella és Szilágyi Annamária (A kaktusz virága).

Legjobb operaénekes:
Cseh Antal (Hamupipőke), Gábor Géza (A windsori víg nők), Kelemen Zoltán (A trubadúr).

Legjobb opera-énekesnő:
Szonda Éva és Tóth Judit (A trubadúr), Vajda Júlia (A windsori víg nők).

Legjobb táncos:
Fekete Mercédesz (A kaktusz virága), Finta Gábor és Haller János (Carmen variációk).

Legjobb rendező:
Bagossy László (Don Giovanni), Bal József (A kaktusz virága), Toronykőy Attila (A windsori víg nők).

Legjobb díszlettervező:
Bagossy Levente (Don Giovanni), Juhász Katalin (A windsori víg nők), Molnár Zsuzsa (Murlin Murlo).

Legjobb jelmeztervező:
Csík György (Csaó bambínó), Földi Andrea (Don Giovanni), Papp Janó (A trubadúr).

Legjobb férfi mellékszereplő:
Janik László (A kaktusz virága), Járai Máté (A dzsungel könyve), Tóth Péter (A windsori víg nők).

Legjobb női mellékszereplő:
Kónya Krisztina (Hamupipőke), Márkus Judit (Hamlet), Melkvi Bea (Murlin Murlo). 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjászületik a híres szegedi omnibusz

Filmszerephez jut a százötven éves szegedi omnibusz mása, amelyet húsz éve készítettek. Az a… Tovább olvasom