Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A Dömötör-díj idei jelöltjei

Szeged - Tizenkettedik alkalommal ítélik oda idén a szegedi színházi élet hagyományos kitüntetéseit, a városi elismeréssé lett Dömötör-díjakat. A nagyszínházban a május 29-i gálaesten köszöntik a díjazottakat. Idén is a közönség szavazhat.
A Szegedi Nemzeti Színházban folyó művészi alkotómunka elismerésére civil kezdeményezésként 1999-ben alapították a Dömötör-díjat, ami 2006-ban bekerült az önkormányzat hivatalos kitüntetései közé. Miközben városi díjjá lett, megőrizte hagyományos, civil jellegét is azzal, hogy a különböző kategóriákban a szavazólapra kerülő három-három jelölt közül a szegedi közönség dönthet arról, végül ki lesz a díjazott. Az elismerést gondozó Pálma Reklámstúdió vezetője, Elekes Zoltán elmondta: a május 29-i gálaműsornak – amely a korábbi esztendőkhöz hasonlóan színvonalasnak, látványosnak ígérkezik – idén is a nagyszínház ad otthont. Az estet a tervek szerint Toronykőy Attila és László Boldizsár rendezi.

Tíz kategóriában a közönség voksai alapján dőlhet el, ki veheti át az elismerést. A szavazólapokat a nagyszínházban és a kisszínházban, valamint a jegyirodában elhelyezett urnákba május 21-éig lehet bedobni. Ugyaneddig az időpontig lehet majd szavazni az interneten is.

Az évad egyik legnagyobb sikere a Liliom – Borovics Tamás (Linzmann) és Horváth Illés (Ficsur).  Fotó: Veréb Simon
Az évad egyik legnagyobb sikere a Liliom – Borovics Tamás (Linzmann) és Horváth Illés (Ficsur).
Fotó: Veréb Simon

A fődíjat, azaz az életműdíjat az idei soros elnök, Tajti Gabriella vezette társadalmi kuratórium ítéli oda. A grémiumnak idén tagja Gyüdi Sándor karmester, a színház főigazgatója is. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói titkos szavazással adományozzák. A Dömötör-díj – amit a gálán minden győztes átvehet – Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert jobbjában lándzsával, baljában a róla elnevezett szegedi toronnyal ábrázoló, márványtalapzaton álló, bronzból készült kisplasztikája.

A 2009/2010-es évad legjobbjai

Legjobb férfi színészi alakítás: Borovics Tamás (Bolha a fülbe), Magyar Attila (Háztűznéző), Pataki Ferenc (Aranycsapat). Legjobb női színészi alakítás: Erdélyi Tímea (Aranycsapat), Fekete Gizi (Csongor és Tünde), Szilágyi Annamária (Háztűznéző). Legjobb operaénekes: Geiger Lajos (Álarcosbál), Horváth István (Ory grófja), László Boldizsár (Bohémélet). Legjobb opera-énekesnő: Keszei Bori (Ory grófja), Kónya Krisztina (Bohémélet), Pasztircsák Polina (Bohémélet). Legjobb rendező: Bodolay Géza (Álarcosbál), Juronics Tamás (Faust elkárhozása), Keresztes Attila (Liliom). Legjobb díszlettervező: Kentaur (Faust elkárhozása), Mira János (Csongor és Tünde), Székely László (Bohémélet). Legjobb jelmeztervező: Kentaur (Álarcosbál), Papp Janó (Aranycsapat), Wieber Mari- anne (Csongor és Tünde). Legjobb férfi mellékszereplő: Gömöri Krisztián (Bolha a fülbe), Horváth Illés (Liliom), Jakab Tamás (Liliom). Legjobb női mellékszereplő: Borsos Bea (Bolha a fülbe), Csorba Kata (Aranycsapat), Erdélyi Tímea (Csongor és Tünde). Legjobb táncos: Czár Gergely (Homo Hungaricus), Palman Kitti (Unisono), Szarvas Krisztina (Homo Hungaricus).

Olvasóink írták

  • 1. Janik 2010. május 04. 12:19
    „A jelölteknek gratulálok! A nézőket pedig tisztelettel arra kérem, hogy minél többen szavazzanak! Ünnepeljünk együtt május 29.-én!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráesett a ló egy 22 éves nőre

Életveszélyes állapotban szállították kórházba a mentők azt a 22 éves nőt, akire hétfő este sportlovaglás közben ráesett a ló. Tovább olvasom