Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A dómtól az Agóráig: Szeged Belváros I-es körzet

Szeged - Tudták, hogy a párizsi Sacré-Coeur székesegyházhoz hasonlóan a szegedi dómot is fehér kővel akarták burkolni? És azt tudják, hol lesz hamarosan játék- és pihenőtér fákkal, víz-, fény- és látványelemekkel a városközpontban? Az 1-es választókerületet vettük górcső alá.
A Vörösmarty utca, Kossuth Lajos sugárút, Párizsi és Londoni körút, Kálvária sugárút, Dugonics tér, Tisza Lajos körút, Boldogasszony sugárút, Szent Ferenc utca, valamint az Indóház tér, a Fővám köz és a Tisza által határolt 1-es választókerület Szeged valódi központja. Ide tartoznak a turisták által leginkább kedvelt terek – Széchenyi, Klauzál és Dóm – és épületek – fogadalmi templom, Reök-palota és nagyszínház –, valamint a város sétálóutcája, a Kárász is.

Szeged jelképe, a dóm Magyarország negyedik legnagyobb temploma. Fotó: Karnok Csaba; nagyítható felvétel
Szeged jelképe, a dóm Magyarország negyedik legnagyobb temploma. Fotó: Karnok Csaba; nagyítható felvétel


A körzetben, amelynek Farkas László az önkormányzati képviselője, jelenleg közel 7500-an élnek. Ez a választókerület büszkélkedhet a város jelképével, a dómmal, amelynek építését az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból, 1880. november 28-án határozták el a városatyák. Az első terveket Schulek Frigyes, a budai Halászbástya alkotója készítette, aki neoromán stílusú templomot tervezett, és a párizsi Sacré-Coeur székesegyházhoz hasonlóan a szegedi dómot is fehér kővel akarta burkolni. Foerk Ernővel azonban módosíttatták a tervet, aki inkább a lombardiai téglaarchitektúrához vonzódott, s ez lényegesen olcsóbb volt. Foerk terveit 1913. március 18-án fogadta el a városi vezetés. A templom alapkövét 1914. június 21-én rakták le ünnepélyesen. Az I. világháború megszakította az építkezést, amit csak 1923-ban tudtak folytatni. A dómot – amely jelenleg Magyarország negyedik legnagyobb temploma – Horthy Miklós kormányzó és Klebelsberg Kunó kultuszminiszter jelenlétében 1930. október 24-én szentelték fel. Az ünnepi miséhez Dohnányi Ernő komponálta a zenét. A székesegyháznak méltó építészeti kerete lett a Rerrich Béla által tervezett Dóm tér az egyetemi épületekkel és a püspöki palotával, amelyek 1929–1932-ben épültek.A XX. század második felében több átalakítást is megélt szecessziós Reök-palota 2007 nyarán megújulva nyitotta meg kapuit. Az épületben, amely a belváros gyöngyszeme, kiállításokat, koncerteket és irodalmi esteket rendeznek. Újjászületett a palota előtti tér is, amely kedvelt találkozási pont lett. Hamarosan megfiatalodik, új ruhát kap a Dugonics tér és környéke is. A 730 millió forintos rekonstrukció 70 százalékos uniós támogatással valósul meg. A Dugonics téri parkban rendezett sétányokat építenek ki, megújul a tér rektori épület előtti része. Az Árpád téren megszűnik a parkolás és az autós áthajtás, helyette szabadidős játék- és pihenőtér lesz fákkal, víz-, fény- és látványelemekkel. A felújítással teljessé válik a belvárosi gyalogostengely, amely a klinikáktól egészen a Szent István térig tágítja ki a sétálóövezetet. Apropó, klinika. Év elején kezdődött el a Bánomkert soron az új, 265 ágyas klinikai szárny építése. Az uniós támogatással megvalósuló, több mint 12 milliárd forintos összköltségvetésű projekt a tervek szerint 2014 elejére fejeződik be.

Szeged új tudományos, oktatási és kulturális központjában, a Szent-Györgyi Albert Agórában viszont már befejeződtek az építési munkálatok. A több mint 2 milliárd forintba kerülő ultramodern létesítmény – amelyben helyet kap a Százszorszép Gyermekház és az Informatikatörténeti Múzeum, és itt rendezik be az egyetem interaktív kiállítóterét és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont látványlaboratóriumát is – várhatóan jövőre nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Nemrégiben döntött a városi közgyűlés azokról a kiemelt szegedi projektekről, amelyeket a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklusban szeretne megvalósítani. Az 1-es választókerületet több program is érinti: a déli Tisza-híd építése, a folyó belvárosi szakaszának rekonstrukciója, biopoliszpark létrehozása a Bánomkert soron, valamint a Széchenyi tér környezetszépészeti revitalizációja, amelyben felújítanák a tér burkolatát, utcabútorait és növényállományát.

Olvasóink írták

 • 6. PiszokAlfréd 2012. október 08. 09:41
  „4! KDNP-s! :-)”
 • 5. Commander-V2 2012. október 07. 14:37
  „4: egy jó ízlésű polgár, aki nem adja el a lelkét bizottsági helyért és kenőpénzért már régóta semmit sem ért a jobboldali, országot rontó politikából.”
 • 4. Ebgondolat 2012. október 07. 11:51
  „Farkas László fideszes önkormányzati képviselőt meg lehetne kérdezni arról, mi a véleménye, hogy pártársai nem szavazták meg a 2014-2020-is terjedő EU-s beruházásokat, fejlesztéseket és az erről szóló tervezésben sem óhajtanak részt venni? na és persze a szegedieket is meg lehetne kérdezni, mi a véleményük a fidesz eddigi szegedi teljesítményéről, amely a polgármester munkájának nehezítésén és a dilettáns cégvezetők kinevezésén, majd helyükön hagyásán kívül semmi egyébbel nem járult hozzá Szeged fejlesztéséhez.”
 • 3. Ebgondolat 2012. október 07. 11:42
  „Ez a Mágnás Miska díszlete. Kiváló, minőségi fotó!”
 • 2. Hunny24 2012. október 07. 11:24
  „És azt tudták, hogy a Dóm tér ugyan akkora mint a Velencébentalálható Szent Márk tér?”
 • 1. Bendegúz007 2012. október 07. 09:32
  „Igen tudtam hogy fehér kővel akarták burkolni,Schulek Frigyes tervezte a dómot eredetileg,de a város túl magasnak ítélte a költségvetést ezért kérték meg Foerk Ernőt,hogy tervezze át a templomot de a tömeg megtartásával.Ő találta ki a tégla burkolatot amit ma is láthatunk,és hozzá tervezték a Dóm teret is.
  Ha valaki jobban rákeres a neten a két tervre akkor látja a lényeges különbségeket,de nem csak a burkolatban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Sándor polgármester: Helyesen jártunk el

"Sajnálatos körülmény, hogy a médiából kellett értesülnöm a vádemelésről és az ügyészség által indítványozott büntetésről is." Tovább olvasom