Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A drágább euró nem vette el az utazók kedvét

Szeged - Nem emelik a már befizetett utak árát az utazási irodák a forint romlása miatt, mivel azokat magasabb árfolyamon kötötték le. A legtöbb családnak így is többe kerül a nyaralás – a költőpénzt drágábban lehet megvenni.
Két hét alatt majdnem 4 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest. Július 6-án még 263 forinton állt az euró árfolyama, tegnap 272-n pihent meg egy kicsit.

Márpedig ha romlik a forint, akkor a napernyő, a napágy, a fagyi vagy a hajókirándulás is drágább a tengerpartokon. Minden olyan országban, ahol euróval fizetnek, valamint azokban az államokban is, ahol elfogadják a közös európai valutát: például a volt Jugoszlávia utódállamaiban.
Az eddig befizetett utazások azonban várhatóan nem drágulnak.


Szekeres Ágnes Korfura utazik nászútra, Hörömpő Lilla tájékoztatja
Szekeres Ágnes Korfura utazik nászútra, Hörömpő Lilla tájékoztatja
a részletekről. Fotó: Frank Yvette

Nyár végére visszaáll?

Milyen euróárfolyam várható? Ezt most nem könnyű megjósolni, de elemzők szerint nyár végéig javulhat a helyzet. A jelenlegi hangulat igen kedvezőtlen, de a következő másfél, két hónapban megnyugvást várnak a piacokon. Mivel a befektetőknek nincsenek komoly problémái a forinttal, a magyar fizetőeszköz árfolyama visszatérhet a 265-ös szintre. A következő napokban azonban akár tovább is romolhat a helyzet.

Az irodák jellemzően 6–9 hónappal ezelőtt, 270–275 forintos árfolyammal számolták ki az idei árakat. Szegeden, a Proko Travelnél is ezt tették. Prónay Gyula igazgató elmondta: az iroda már 2010 novemberében és decemberében lekötötte az utakat, akkor 275 forintos euróárfolyammal számoltak. Hozzátette: nagyon nehéz csaknem háromnegyed éves távlatban tervezni. Számukra nem is a mostani forintgyengülés, sokkal inkább az egy hónappal ezelőtti erősödés volt a meglepő.

Megtudtuk: a jogszabály szerint a katalógusban fel kell tüntetni, milyen árfolyamon számolták ki a költségeket. Joguk lenne arra, hogy többet kérjenek, és az emelést – amennyiben annak mértéke nem több 8 százaléknál – az utasnak el is kell fogadnia. Prónay Gyula hozzátette: a Svájcba utazókat sem befolyásolja a frank brutális erősödése. Hat olyan társasutat is szerveztek, amelyen ügyfelei 2–5 éjszakát alszanak alpesi hotelekben. Az iroda vezetése még kedvező árfolyamon bevásárolt svájci frankból, így ezek az utak sem drágultak.

Szekeres Ágnes éppen a nászútjával kapcsolatban járt a Proko Travelnél: Korfura utazik férjével a szeptember eleji esküvő után. Azt mondta: 1000 euró költőpénzt szántak az útra, az árfolyam mozgása miatt nem változtatnak terveiken. Kiszámoltuk: ha 1000 eurós a kiadásunk külföldön, akkor közel 10 ezer forinttal leszünk szegényebbek. A kis jövedelmű családok azonban nem terveznek ennyi költőpénzzel, a spórolós nyaralás akár 5000 forint pluszból is kijön, 500 eurós kiadással kalkulálva.

Olvasóink írták

  • 2. Moon 2011. július 20. 22:42
    „Van pénze a magyarna,k csak arra amire akarja.”
  • 1. kumisz 2011. július 20. 11:19
    „Nekem egy fillérembe sem kerül:DD”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Csak a parasztok dobálják el a sörös üvegeket˝

Estéről estére bandázó, piáló fiatalok szállják meg a rakpartot. A szemét elszállítása eddig félmillió forintba került. Tovább olvasom