Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A drasztikus benzináremelés ellenére is a mentés az első

Szeged - Jelentősen drágult az üzemanyag az elmúlt fél évben, ami a legfontosabb közfeladatokat végzők munkáját is megnehezíti.
A tűzoltók az önkormányzattól, a rendőrök a spórolástól várnak segítséget, ha elfogy az éves üzemanyagkeretük. Mentő sem állhat le, mert az veszélyeztetné a betegellátást.

A tavaly októberi árakhoz képest literenként nagyjából 35-40 forinttal kell többet fizetni az üzemanyagokért, akár benzinről, akár gázolajról van szó. E drágulás nem csak a teherszállításra és a közlekedésre hat: a legfontosabb közfeladatokat ellátó rendőrök, mentők és tűzoltók dolgát is megnehezíti. E szolgáltatók költségvetését még tavaly állították össze, ezért nem számolhattak a jelenleg 320 forintos gázolaj-, illetve 305 forintos benzinárral.

– Minden kiadásunkat a minisztérium normatív támogatásából fedezzük, a világítástól a fűtésen át az üzemanyagig. Amikor viszont elfogadták a költségvetésünket, még 280 forint volt a dízel literje – magyarázta Dudás Miklós, a szegedi tűzoltóság parancsnoka. Tizennyolc-húsz járművük egyenként 20-40 liter gázolajat eszik százon, így nem mindegy, mennyi az üzemanyag ára. Ha kimerülne az erre fordítható keret, a „vészforgatókönyvet" vennék elő: az önkormányzattól kérnének segítséget, hiszen „elsődleges a mentési feladat", azaz a tűzoltás nem állhat le. Pénzkérésre eddig még sosem kényszerültek a szegedi tűzoltók – a parancsnok reméli, most sem. Abban bízik, tűzrendészeti ellenőrzésekből és más szolgáltatásokból képesek előteremteni a hiányzó olajpénzt. 2008-ra 11,5 millió forintot terveztek üzemanyagra, ebből az első négy hónapban 3,5 milliót költöttek el – az áremelkedés viszont tovább tart.

Közös munkában mentő, tűzoltó. Igaz, ez csak bemutató volt. Egy kis segítségre ők is rászorulnak. Fotó: Tésik Attila
Közös munkában mentő, tűzoltó. Igaz, ez csak bemutató volt. Egy kis segítségre ők is rászorulnak. Fotó: Tésik Attila

Összesen 284, jórészt benzines járművet – köztük járőr- és civilkocsikat, csapatszállítókat és motorokat – használnak a Csongrád megyei rendőrök. – Lesz üzemanyag az autókba, mert enélkül nem tudunk dolgozni – hangsúlyozta Seres Ildikó, az ORFK Dél-alföldi Gazdasági Ellátó Igazgatóság vezetője. Az alezredes nem bízik benne, hogy fenntartójuktól kiegészítő támogatás érkezne – inkább ott próbálnak takarékoskodni, ahol lehet. Irodaszereken például, vagy úgy, hogy lemondanak egyes ingatlanjaik karbantartásáról. A szakember szerint most még időarányosan állnak üzemanyagkeretük felhasználásával, de az elszámolásban két hónapos a csúszás. Így a gondok először nyáron jelentkezhetnek – amikor többet kellene járőrözni a turistaszezon miatt. Szerencsére van 24 rendőrmotorjuk, ezek használata költségkímélőbb lehet. Számos önkormányzat is támogatja a rendőrséget, a tőlük kapott anyagi források erre is felhasználhatók.

Mentősök nyílt napja Vásárhelyen. A rekordmagasságú üzemanyagárakkal is küzdenek. Fotó: Tésik Attila
Mentősök nyílt napja Vásárhelyen. A rekordmagasságú üzemanyagárakkal is küzdenek.
Fotó: Tésik Attila

Az OMSZ főigazgatóságán döntenek a mentősök költségvetéséről, de egyetlen forint üzemanyagár-emelés 4-5 millió forint pluszkiadást jelent – tudtuk meg Győrfi Páltól. A mentőszolgálat szóvivője elmondta: költségvetésük készítésekor 6 százalékos benzináremeléssel kalkuláltak, ám ha kifutnának a keretből, állami pluszforrásra számítanak. Cserjés Andrea régiós orvosigazgató hangsúlyozta: a Csongrád megyében futó 38 mentőkocsi egyike sem állhat le, szerinte a mentést nem veszélyeztetheti a drasztikus üzemanyagár-emelkedés.

A gázolaj 8, a benzin 5 forinttal drágul

A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 8 forinttal, a 95-ös benzinét pedig 5 forinttal emeli csütörtökön a Mol, így mindkét üzemanyag ára történelmi csúcsot ér el – értesült az MTI piaci forrásokból. A csütörtöki újabb emeléssel a gázolaj átlagos ára literenként 326 forint, a 95-ös benziné 308 forint lesz. A kutaknál 10-15 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok, de olyan kút már nemigen lesz, ahol 300 forint alatt lehet 95-ös benzint kapni.

Olvasóink írták

  • 1. patron 2008. május 14. 17:24
    „Nem vagyok számviteles, de hogy lehet két hónapos a benzinelszámolás csúszása?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogstop: szigorúbb ellenőrzés

Szeged - Tavaly év eleje óta több kábítószert derítettek fel a vámosok és a rendőrök a régióban, mint korábban. Ez többek között schengeni csatlakozásunknak köszönhető. Tovább olvasom