Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A durva hangnemre panaszkodnak a betegek

Szeged - A vizitdíj miatt már egyre kevesebben fordulnak a betegjogi képviselőkhöz. A betegek többsége nem az ellátásra, hanem a durva hangnemre panaszkodik, és persze vannak, akik segítséget vagy tanácsot kérnek.
– Sok beteget sértenek meg emberi méltóságában, ezzel rendszeresen, szinte naponta keresnek meg a fogadóórámon, de azon kívül is. Ezt annyira súlyos problémának tartják a betegek, hogy előfordult, emiatt még éjszaka is felhívtak. Az év első kilenc hónapjának összesített adataiból az egyértelműen megállapítható, hogy a kifogásolható hangnem okozza az egyik legnagyobb problémát. Elsősorban nem orvosokra, hanem ápolókra, nővérekre, mentősökre panaszkodnak. Persze vannak, akik az ellátást kifogásolják, mások tanácsot kérnek – mondta Sziklay Adrien betegjogi képviselő, akinek az ellátási területe Deszk, Hódmezővásárhely, Makó és térsége.

A betegek, idősek és a gyermekek helyzete sajátos, akkor van a legkevesebb lehetőségük a jogaik érvényesítésére, amikor a legnagyobb szükségük lenne rá. Ezen próbál segíteni a 2004-ben létrehozott Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány, aminek az is a feladata, hogy ne csak regisztrálja a problémákat, hanem megelőző jelleggel folyamatosan figyelje a betegekkel szembeni bánásmódot.
Sziklay Adrien a havi száz megkeresést nem tartja soknak, azt mondta, ez csak a jéghegy csúcsa. Szerinte az emberek nem mernek a rendelőkben, kórházakban őket ért sérelmekről beszélni, mert később ugyanoda kell visszamenniük.

Sziklay Adrien betegjogi képviselő a vásárhelyi kórházban hallgatja egy kezelt észrevételeit. Fotó: Tésik Attila

A betegjogi képviselő azt is elmondta, hogy a második negyedévben a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése miatt keresték, a harmadik negyedévben ezekkel kapcsolatban már senki nem hívta. Úgy véli, az emberek tudomásul vették, hogy fizetni kell.

Nem fizetett ágydíjat

Sziklay Adrient néhány napja nem beteg, hanem egy kórház orvosa hívta. Azt kérdezte tőle, mit tegyenek, egy náluk kezelt nő nem akarja kifizetni az ágydíjat. A képviselő elmondta, hogy a beteget el kell engedni, az ágydíj „behajtását" pedig tereljék jogi útra.

A szentesi betegjogi képviselőt viszont az elmúlt időszakban is sokan keresték fel a vizitdíjjal kapcsolatos problémákkal. Szabados Edit azt mondta, többen tudni akarták, van-e joguk a mentességhez. A véradóknak például mentesség jár, egyiküknek segített igazolni, hogy harmincszor adott már vért. Előfordult, hogy zárójelentést kellett értelmeznie, vagy a beteg szociális körülményei miatt fordultak hozzá.

Kistelek, Szentes, Csongrád és környéke betegjogi képviselője 2006 eleje óta látja el ezt a tisztséget. Az első évben körülbelül kétszázan fordultak hozzá, meghatalmazottként mindössze 22 ügyben járt el. Idén eddig mintegy százhúsz panaszos vagy érdeklődő jelentkezett az említett térségből. Elmondta, a betegeket kizárólag az egészségügyi intézményeken belül képviselheti, bírósági eljárásokban nem szerepelhet. Előfordult már, hogy a beteg végül bírósághoz fordult.

Túlsúly és rövid köpeny

Egy korábban Nyugat-Európában élő, de nyugdíjas éveire hazatelepült férfi egy önkormányzati képviselő kíséretében kereste fel a betegjogászt. A hatvanéves férfi arra panaszkodott, hogy a nővérek túlsúlyosak, a fehér köpenyük pedig rövid és átlátszó, majd megköszönte, hogy mindezt elmondhatta, és távozott.

Blahó Gabriella, Oláh Zoltán

Olvasóink írták

 • 6. fogyaszto 2007. december 06. 22:34
  „igy van!A tulsulyos kover apolonoket azonnal le kell cserelni vekony sexy szoke cicababakra.Az atlatszo kopeny maradhat.”
 • 5. szvarga 2007. december 06. 11:57
  „Kedves "paciens"!
  Meg kellene fizetni a tanárokat is! Ez állami feladat szintén!
  Tőlük elvárják, hogy hivatástudatból tegyék a dolgukat, egyszerre 30-40-250-400 gyerekkel, középiskolással, egyetemi hallgatóval foglalkozva!
  Milyen színvonalon oktat az a tanár, akinek közben azon kell gondolkodnia, ki tudja-e fizetni a gázszámláját!”
 • 4. Akela 2007. december 06. 10:52
  „Kedves "paciens"! Orvos és orvos között óriási különbségek vannak, tudásban, emberségben stb. Sajnos csak megerősíteni tudom azokat, akik azt érzékelik, hogy az eü. egyszerűen szabotálja a betegellátást. Egyszerűen nyűgnek érzik a TB-s beteget. Megkapja a beteg,: ha nem tetszik el lehet menni maszek rendelésre. Mert ott 5 eFt/alkalom már "tudnak kedvesek" lenni. Tessék már szétnézni, hány magán rendelő működik ma Szegeden. Egy részük lehet, hogy OEP pénzből. Nem is lenne baj ha tőlem nem került volna a nagy kalapba nagyon sok pénz. Most pedig, ha beteg leszek, és meg akarok gyógyulni, járhatok maszek orvosokhoz. Akik persze számla nélkül, hivatalosan heti 1x1 órát rendelnek. Na nehogy már sajnáljam őket. Nem nevezem meg az intézményt, ahova időpontra ők rendelnek be, ahol "csak" 1 órát várakozom, miközben kedélyesen kvaterkáznak sétálgatnak, mintha csak korzón lennének, és mindezt a már ideges betegek előtt. Akik persze más előre megadott időponokat késnek le. Szemtanúja és szenvedő alanya vagyok sajnos sok más betegtársammal együtt!
  Még csak annyit, hogy a beteg ember nem jókedvéből, és a gondterhelt eü. dolgozók bosszantására veszi igénybe az említett szolgáltatásokat. És tessék elhinni, hogy nem könnyű a tizedik alkalommal is betegen, de megértően vigyorogni!!”
 • 3. paciens 2007. december 06. 09:29
  „Meg kell fizetni az orvosokat, eü. dolgozókat. Ez állami feladat.
  Ne várják el tőlük, hogy hívatástudatból teszik a dolgukat.
  Képzeljék el, hogy egy fiatal orvos nap,mint nap úgy műt, hogy közben azon kell gondolkodnia, ki tudja-e fizetni a gázszámlát.”
 • 2. heltai 2007. december 06. 09:19
  „Egy történet:
  Barátom hobbi szerűen focizik megyei bajnokságban. A bal térde már fordult ki régebben játék közben, azért abba is hagyta egy időre, de végül visszahúzta a szíve a pályára. Mivel nem túl magas keresettel rendelkezik, és egyedül él, így gondolta, hogy orvossal irat fel magának térdgépet, ami megóvja az esetleges újabb sérülést, ezáltal kb fele áron tudta volna beszerezni. Az orvos ALAPOSAN MEGVIZSGÁLTA, és megállapította, hogy teljesen egészséges a térde, el ne képzelje, hogy féláron vehet térdgépet. KETTŐ HÓNAP múlva fordult ki a térde!!! A csapattársai bevitték a sürgősségire, de ott, mivel a gumifásli visszalökte a helyére a térdét és nem kicsavarodott végtaggal ült a váróban, CSAK járni nem tudott egyedül, így 1000 FT-ot kértek tőle, mivel INDOKOLATLAN vizsgálatot kért. - Szentes.
  Úgy gondolom különösebben nem kell kommentálnom. Azóta elment egy specialistához, januárban műtik.
  Kedves dolgozó!
  Vannak az életnek egyéb területei is, ahol emberekkel kell foglalkozni, ahol türelmetlen emberekkel kell beszélni. Mégis tudnak türelmesen válaszolni, mert azt is vállalták, tudták mi lesz a feladatuk.
  Az egyébként sem kicsi ló helyett egy még magasabb lett az egészségügyi dolgozók alá adva.
  De még ez se lenne baj, csak ne menne tönkre egy huszon éves srác lába - és még ki tudja mennyi ember egészsége - a lelkiismeretlen munka miatt.”
 • 1. dolgozó 2007. december 06. 07:36
  „Nagyon sajnálatos az ilyen szituáció, és a legtöbb szakdolgozó igyekszik tenni azért, hogy ez ne forduljon elő. Elég nehéz mosolyogni, és kedvesnek lenni ha a kedves beteg esetleg maga is türelmetlen, vagy megjegyzést tesz a dolgozóra. Senkinek sem könnyű a menövekedett adminisztrációt és anyagi terheket viselni. A megoldás talán az lenne ha mindkét oldalról (beteg - eü ellátó) kicsit toleránsabbak lennének az emberek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincnyolcmillióból százharminc közmunkás

Pénzt nyert téli és tavaszi közmunkákra a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft., mert a város nem… Tovább olvasom