Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A dzsesszéneklésre gyúr Gyüdi Eszter

Szeged - Kisgyermekkora óta összefonódik Gyüdi Eszter életével a zene: hosszú ideig néptáncolt, 5 éves kora óta zongorázik, és számos énekversenyen bizonyult már a legjobbnak. Most a dzsesszéneklés és a Zeneakadémia felé tekint.
– A népzene, a komolyzene és a dzsessz is közel áll hozzám. Az az álmom, hogy énekesnő legyek, de ehhez még sokat kell fejlődnöm. A gimnázium után terveim szerint a Zeneakadémián tanulnék dzsesszéneklést – osztja meg elképzeléseit Gyüdi Eszter, a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola 11. osztályos tehetsége. 12 évesen kezdett versenyekre járni, legutóbb Kecskeméten zsebelt be egy arany fokozatot a Kálmán Lajos Népdaléneklési Versenyen. Márciusban az országos frankofón dalverseny első díját nyerte meg.

Sorra nyeri a népdalversenyeket. Fotó: Frank Yvette
Sorra nyeri a népdalversenyeket a Tömörkény István Gimnázium büszkesége.
Fotó: Frank Yvette

Háromévesen kezdett néptáncolni, a zongoratanulás pedig ötéves korától része a mindennapjainak. Mint mondja, családjában sokan muzsikálnak – köztük édesapja, Gyüdi Sándor színházigazgató. Legidősebb testvérével, Sándorral együtt játszik a Nemulass zenekarban, és a Korinda nevű formációval is gyakran koncertezik. Zongoratudását most a könnyűzene irányában is szeretné elmélyíteni.

Lesz Nemulass!

A Nemulass zenekar december 2-án 20 órától a Dóm téri szalmavárban ad koncertet, másnap a Garaboncziás Borozóban lépnek fel a Bohemian Betyarzzal. Eszter énekhangja az interneten a www.soundcloud.com/nemulasslany címen is hallható.

A klasszikusok közül az impresszionistákat, például Claude Debussyt és Maurice Ravelt kedveli legjobban, valamint egy kevésbé közismert, spanyol romantikus zeneszerzőt, Isaac Albénizt.

– Az itthoni, kortárs művészek közül sokat köszönhetek Palusek Emese tanárnőnek, aki elindított a népdaléneklés vonalán, és egy másik mesterem, a Mentés Másként Trióban daloló Fábri-Ivánovics Tünde munkásságát is jó mércének tartom. Nemcsak zongorázni, gitározni is szeretek, de inkább amolyan tábortűzi pengetőként definiálnám magam – fogalmaz Eszter, aki iskolája 11. C osztályos csoportjával a cappella számok feldolgozásában is közreműködik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ecospinning: felpörgetik az ötleteket

Az RFH Zrt. ebben a hónapban indítja el a vállalkozások és önkormányzatok számára kidolgozott fejlesztésfinanszírozási és menedzsment megoldásokat nyújtó Ecospinning programját. Tovább olvasom