Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A dzsungelbe indul a doktornő

Szeged - A számtalan fertőző betegséggel, éhezéssel, polgárháborúval sújtott, mindenféle infrastruktúrát nélkülöző kongói dzsungelbe utazik gyógyítani néhány nap múlva egy szegedi mikrobiológus. Azt mondja, a segítőkészség erősebb benne, mint a veszélyektől való félelem.
– A kolera és a tífusz elleni védőoltást munkahelyi előírásként már korábban megkaptam, a sárgaláz elleni még hátravan, és a maláriagyógyszert is el kell kezdenem szedni – mesélt egészségügyi előkészületeiről a néhány nap múlva a kongói dzsungelbe utazó Veréb Ilona Szegeden. A régiós ÁNTSZ-nél dolgozó mikrobiológus az Afrikai–Magyar Egyesület által szervezett orvosi misszióba készül az évtizedes polgárháború sújtotta közép-afrikai országba. Két kollégájával – egy budapesti és egy marosvásárhelyi doktornővel – együtt az lesz a feladata, hogy egy északkelet-kongói menekülttábor és környékének lakóit megvizsgálják, és akit tudnak, kezeljenek.

Úgy vélik, a 3 hetes misszió alatt 4-5 ezer emberre kerülhet sor, míg az országban több mint 60 millióan élnek. A Dél-Alföldről hasonló küldetésben – tudomása szerint – még egyetlen egészségügyi szakember sem vett részt.

Veréb Ilona néhány nap múlva már nem csak kémcsövekben találkozik kórokozókkal. Fotó: Miskolczi Róbert
Veréb Ilona néhány nap múlva már nem csak kémcsövekben találkozik kórokozókkal.
Fotó: Miskolczi Róbert

A mostani misszió területén teljesen hiányzik az orvosi ellátás, a víz fertőzésveszélyes, az áramszolgáltatás ingatag és elegendő élelmiszer sincs. Van viszont kolera, lepra, HIV, tbc, sárgaláz, malária, bélférgek – és nem véletlenül kapta az ebola sem a nevét az egyik kongói folyóról. Mobil klinikákat állítanak fel, amerre járnak, olykor a lebombázott, szétdúlt épületek romjain kell majd dolgozniuk. Palackozott ivóvizet a helyi katonaságtól kapnak.

– Egyrészt a hivatástudat vezérelt, amikor jelentkeztem a felhívásra, de szakmai szempontból is nagyon hasznos a terepen megismerni azokat a kórokozókat, amiket itthon csak könyvekből, esetleg a laborból ismerek – magyarázta a mikrobiológus szakorvos. – A segíteni akarás erősebb bennem, mint a félelem – mondta, amikor arról kérdeztük, nem fél-e a küldetésben részt venni. Hozzátette: a területet az ENSZ-békefenntartói ellenőrzik, ők pedig bíznak a kéksisakosok védelmében.

Kongóba csak minimális személyes holmit vihetnek magukkal: a teher jelentős részét az adományként összegyűjtött orvosi felszerelés, gyógyszerek, kötszerek, fertőtlenítők alkotják. Súlyuk miatt szakkönyveket sem cipelhetnek – minden gyógyító tudásuknak a fejükben kell lennie.

Bár Veréb doktornőnek ez csak az első kiküldetése lesz, már jelentkezett is egy másikra – árulta el. Azt viszont még nem tudni, legközelebb hová kell majd utaznia.

Utazás tankkal

Veréb Ilona és kolléganői június 9-én repülnek Kairóba, onnan pedig a Kongóval szomszédos Uganda nemzetközi repterére, Entebbébe. Ott egy kint élő magyar segítő vár rájuk, aki elkalauzolja őket a missziós területre. Busszal, taxival és dzsippel utaznak egy darabig, utána pedig tankkal. Nem csak a veszélyhelyzet miatt van erre szükség: Kongóban vannak olyan terepek, ahol semmilyen más jármű nem tud közlekedni a tankon kívül.

Olvasóink írták

  • 1. 620829 2009. június 08. 08:46
    „KEDVES DOKTORNŐ!..ELŐBB AZÉRT MEGNÉZNÉM AZ ÖN HELYÉBEN A RAMBO 4-T..LEHESSEN LÁTNI, HOGY MI IS AMI AZ ÖNKÉNTESEKRE OTT A SZÉP AFRIKÁBAN VÁRHAT............PERSZE REMÉLHETŐLEG EZ NEM BURMA,,,,DE AZ ÓVATOSSÁG NEM ÁRT.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menjen, vagy meghal!

Kübekháza - Mozogni kezd, vagy meghal – közölte az orvosa az 57 éves, kübekházi Kovács Andrással. Tovább olvasom