Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A Facebookon gyűjtött az injekcióra

Szeged - A Facebookon kért segítséget egy onkológiai készítmény megvásárlásához egy fővárosban élő szegedi lány. Kitti csonttumorát a műtét előtt injekciókúrával kezelik, amely alkalmanként több mint 100 ezer forintba kerül. Hasonló eset nagyon ritkán fordul elő: csak kivételes helyzetekben kapnak önköltséges készítményeket a betegek.
A Facebookon keresett támogatókat egy szegedi – nyár óta a fővárosban élő – lány, hogy egy drága onkológiai készítményt meg tudjon venni magának. A 21 éves Insperger Kittiről novemberben derült ki, hogy óriássejtes csonttumora van, ami miatt az egész könyökízületét ki kell cserélni. A műtét előtt azonban egy injekciókúrát javasolt neki orvosa, amely akár évekre is elodázhatja az operációt.

– Ez a szer alkalmanként 100-120 ezer forintba kerül – mesélte Kitti. – Zsugorítja a tumort, ezáltal biztonságosabb és sikeresebb műtétet garantál. A tb viszont sajnos nem támogatja, így a hosszú távú kezelést nem tudom kifizetni.

A csonttumor miatt Kitti egész könyökízületét ki kell cserélni. Fotó:DM/DV
A csonttumor miatt Kitti egész könyökízületét ki kell cserélni. Fotó:DM/DV

A lány ugyan nem fekszik kórházban, homokóra alakúra deformálódott jobb kezét azonban nem tudja használni, a fájdalom miatt pedig sokszor aludni sem bír. November óta nem is dolgozik – ezért kért segítséget másoktól.

– Nekem szerencsém volt, mert a munkahelyemről végül kaptam támogatást, kifizetik az injekcióimat. Sokaknak azonban nincs segítsége, így nem kapnak lehetőséget a modern kezelések igénybevételére – mutatott rá saját példájával a rendszer hiányosságaira a fiatal lány. A szakember szerint azonban szerencsére ritkán fordul elő ilyen helyzet.

– Az említett szer egy új készítmény, amelyet még valóban nem fogadott be az egészségbiztosító, de már folynak erről a tárgyalások – mondta el Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkotherápiás Klinikájának tanszékvezető professzora. – Hasonló eset azonban, amikor a betegnek kell fizetnie a terápiáért, csak elvétve fordul elő. Olyan helyzetben képzelhető el ilyesmi, amikor egy befogadott készítmény valamilyen ellenjavallat miatt nem adható. Olyan is előfordul, hogy egy beteget tájékoztatunk, hogy létezik újabb készítmény, amely még térítésköteles, és felajánljuk neki a választást, hogy finanszírozza-e magának. Évente 1-2 esetnél azonban nincs több ilyen a klinikánkon.

Olvasóink írták

 • 6. nobody13 2013. április 29. 06:41
  „Az OEP a valamit érő, hatékony, kevés mellélkatással járó gyógyszerek közül semmit nem támogat! Az allergia-, depresszió-, zöldhályogellenes készítmények mellett az altatókat, pszichiátriai, érrendszeri gyógyszereket sem. Nekem egy alternatívám lenne az évek óta tartó lábdagadásra: egy havi 7000 Ft-ba kerülő készítmény. Semmi támogatás nincs rajta. Az elmúlt öt évben gyakorlatilag az összes hatékony, bevált régi készítményről levették a támogatást és teljes áras formában lehet csak hozzájutni. Minden helyett van támogatott, sőt ingyenes, de azok mellékhatásaitól az isten mentsen meg mindenkit. Sajnos nem csak saját tapasztalat. Már a normálisabb háziorvosok és gyógyszerészek is szólnak, hogy nem ajánlják a helyettes készítményt, próbáljam meg a beváltat megvenni, pedig neki semmi anyagi érdekük nem fűződik hozzá, sőt, azokat a patikákat jutalmazzák központilag, amelyek a vacak készítményekből adnak el többet.
  Ez az egész oda fog vezetni, hogy négy-öt év múlva a mostani betegek száma tömegesen meg fog ugrani, ugyanis robbanásszerűen fognak megjelenni a generikumok okozta mellékhatások következményeként kialakult betegségek, szervi panaszok, elváltozások. De hát a gyógyszergyáraknak ez a jó, nem? Előre biztosítja magának a piacot... Pénzvilág.”
 • 5. eleonóra 2013. február 06. 22:34
  „Kittike ! Nagyon ügyes lányka vagy .Meg fogsz gyógyulni,mert van hited és akaratod a gyógyuláshoz.Nagyon szomorú, hogy nem finanszírozza gyógyszeredet, akiknek feladata , kötelessége lenne....”
 • 4. Neszemetelj! 2013. február 06. 21:34
  „Ilyen életmentő dolgokra nincs pénz, de Fradi stadionra, arra van! Szégyen egy banda ez...”
 • 3. info 2013. február 06. 20:32
  „" Ez a szer alkalmanként 100-120 ezer forintba kerül"-elég szomorú! Hidd el meggyógyulsz!”
 • 2. queenmargareth1 2013. február 06. 14:51
  „Sikerüljön nagylány!!!!Én csak tovább adni tudtam.Meggyógyulsz!”
 • 1. CsengeleMSN 2013. február 06. 12:45
  „Kitti! Gyógyulj meg! Hódmezővásárhely és Szeged segít Neked, melletted vagyunk és segítünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkot kaptak a kiskertesek

Próbálják a sokkot kezelni azt követően, hogy napvilágot látott a hír: a legkisebb szegedi kiskertet is kötelező 6000 forintért regisztrálni. Tovább olvasom