Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

A fáraók Egyiptoma: halál a macskagyilkosokra!

Eddig mintegy 30 ezren látták A fáraók Egyiptoma című tárlatot Szegeden. A nyáron hosszabbított nyitva tartással és ingyenes tárlatvezetésekkel várják az érdelődőket mindhárom helyszínen.
Egész nyáron ingyenes tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket A fáraók Egyiptoma című kiállításon mindhárom helyszínen, a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Kass Galériában is. Ráadásul csütörtökönként 20 óráig tartanak nyitva a szegedi kiállítóhelyek.

A kitartó kultúrakedvelők akár egy este alatt megismerhetik az ókori Egyiptom vallását, hiedelmeit, uralkodóit, isteneit, temetkezését és legérdekesebb titkait. 17 órakor a Kass Galériában, 18 órakor a Fekete házban, 19 órakor pedig a főépületben indulnak az ajándék vezetések. Ez utóbbin jártunk mi is.

A fáraók Egyiptoma - ingyenes tárlatvezetés


Hétvégén is tárlatvezetés

Akik hétvégén szeretnék „bejárni" a rejtelmes Egyiptomot, azokat szombatonként is várják az ingyenes tárlatvezetések: 3 órakor a főépületben, 4 órakor a Fekete házban, 5 órakor pedig a Kass Galériában. 

 
Hegedűs Anita tárlatvezető számos érdekességet árult el a látogatóknak, megtudtuk többek között, hogy az egyiptomiak rendkívül hiú emberek voltak, nagyon odafigyeltek a kinézetükre. Egyrészt a férfiak és a nők is sminkelték magukat, emellett úgynevezett balzsamkúpokat hordtak a fejükön, amely "illatfelhővel" vette körül őket. Úgy vélték ugyanis, hogy aki kellemetlen szagokat áraszt, azt a rossz istenek kedvelhetik csak, a jó illatúakat viszont a jó istenek veszik pártfogásukba.

A tárlatvezetésen az is kiderült, hogy Egyiptomban a férfiak és a nők is hordtak parókát: gyakori volt, hogy leborotválták (a nők is) a fejüket, hogy ne ragadjon bele az a viaszos anyag a hajukba, amellyel a parókát rögzítették. A gazdagabbak valódi emberhajból készíttettek parókát, a fáraónak aranylemezek díszítették a fejrevalóját. A kevésbé tehetősek állatszőrből készült alkalmatosságot hordtak a fejükön, míg a legszegényebbeknek csak a növények jutottak: növényi részekből - sásból, nádból - készült parókát hordtak.

Hegedűs Anita tárlatvezető számos érdekességet árult el a látogatóknak.
Hegedűs Anita tárlatvezető számos érdekességet árult el a látogatóknak.

Természetesen a macska-kultuszról is szó esett. A cicákat praktikus okok miatt is tartották: segítettek a patkányok, rágcsálók elleni harcban. Ugyanakkor a macskát szent állatként is tisztelték: ha valaki macskát ölt, azért halálbüntetés járt. A cicákra gyakran arany ékszereket aggattak, illetve a családfő tányérjából is ehettek. Ha a macska elpusztult, gazdái meggyászolták: olyan is előfordult, hogy tulajdonosa leborotválta szemöldökét a gyásza jeléül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkább veszik, nem viszik - ingyen sem kell a gyümölcs

– Lusták az emberek, nem kell nekik még az ingyengyümölcs sem – panaszkodott Julika néni, miközben egy nagy halom cseresznyét söpört fel az utcáról. Tovább olvasom