Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A Fehér-tavon kanalaznak a gémek

Szeged - Kanalasgémeket kapott lencsevégre a szemfüles természetvédelmi őr, Bakacsi Gábor a Fehér-tavon.
Márciustól októberig nem is kapnánk fel a fejünket a hírre, hiszen ezek a gólya formájú szárnyasok a kellemesen meleg tájak szikes vizeit kedvelik. De januárban? Merőben szokatlan jelenség, hogy télvíz idején is látni belőlük néhány példányt. Azt persze nem tudhatjuk, hogy hazai „táborhelyükről" ősszel már annak és rendje-módja szerint elvonultak délre és onnan visszatértek volna. Merthogy általában a mediterrán országokban vagy Afrika északi részén töltik a telet. Szegedi madarász szakemberek Tunéziában is megfigyeltek telelő kanalasokat. Az is előfordulhat, hogy a Fehér-tavi madarak fogták magukat, és a tavasziasan enyhe télben itthon maradtak.

A tavaszias tél visszacsalogatta délről a vonuló madarakat. Vagy el sem húztak? Fotó: Bakacsi Gábor
A tavaszias tél visszacsalogatta délről a vonuló madarakat. Vagy el sem húztak? Fotó: Bakacsi Gábor

A nemzeti park tavai és csatornái mentén kiváló éjszakázóhelyet találnak, és táplálékért sem kell kimozdulniuk, azt ugyancsak a vizekből teremtik elő. Eközben nappal a darvak sok kilométert kénytelenek repülni, hogy élelemben gazdag szántóföldeket találjanak. Érdekes mutatvány, ahogyan a kanalasgém eszik: hosszú lábával lépked a sekély vízben, és öblös csőrét szétnyitva jobbra, balra kaszálva szűri ki belőle a halakat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arccal a színpadok és a kiállítások felé

Ezen a hétvégén is a színházi előadásoké és a kiállításoké lesz a főszerep. Meg az igeneké. Ízelítő a hétvége programjaiból. Tovább olvasom