Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

A feketegazdaságot szürkítik, a szürkét fehérítik

Október közepéig kérhetett mentességet az APEH-nél a minimálbér duplája utáni tb-fizetés alól az a vállalkozó vagy munkáltató, aki bármikor tiszta lelkiismerettel állhat egy ellenőrzés elé. A vártnál kevesebben éltek a lehetőséggel.
Magyarországon a 4 millió foglalkoztatott egynegyede a minimálbér után fizet járulékot. Köztük vannak azok az alkalmazottak, akik valójában ennyit keresnek, s azok a dolgozók is, akiknek ugyan hivatalosan a minimálbért utalják a folyószámlájukra, holott többet kapnak kézhez. Általában költségtérítés, kilométerpénz formájában honorálja őket a munkáltató. A hazai viszonyok ismeretében az állam szándéka érthető, a szürkegazdaságot szerette volna kifehéríteni: a minimálbér után a költségvetésbe befolyó járulékokból ugyanis képtelenség az egészségügyet fenntartani.

Filep László építési vállalkozó egy lapostetők, pincék szigetelésével foglalkozó kft.-t vezet. Azt mondta, cégét érintette a rendelkezés, mentességet kellett kérnie, noha nem a minimálbért, de nem is a legkisebb kereset dupláját utalja embereinek. A kettő között keresnek – mondta. Különösebb problémát nem okozott számára a rendelkezés, mindössze azt nem érti, miért éppen kettővel szorozták meg a minimálbért.

Fiktív számlák

Az adóhatósági ellenőrzések során az úgynevezett fiktív számlás ügyekre különös súlyt fektet az APEH – tájékoztatott a Csongrád megyei igazgatóság. Egy formailag kifogástalan számláról utóbb kiderülhet, hogy a valóságban nincs mögötte tartalom, vagy a számlán szereplő gazdasági esemény nem a valós helyzetet tükrözi. Ilyenkor nehéz eldönteni azt, hogy vajon a vevőt csapták-e be, aki nem tudott arról, hogy a számlát adó társaság nem létezik, nem fizet adót, vagy az adózó esetleg szándékosan próbált meg a fiktív számla alapján adót visszaigényelni.

 
A felemelt járulék megfizetése alóli mentességet kevesebben kérték, mint arra a szakemberek számítottak: 83 ezer 500 adóalany, a vállalkozásoknak mindössze a tizede – közölte Nagy József, az APEH titkársági főosztályvezetője. De hogy hány munkavállalóról van szó, csak akkor derül ki, ha a számokat más adatokkal vetik össze. A mentességet kérők között ugyanis multinacionális vállalat éppúgy volt, mint egyéni vállalkozó.

Kőkuti Attila, a Tornádó International Kft. ügyvezető igazgatója szerint nem olyan nagy a probléma, mint amekkorára felfújják. Ekkora hazai vásárlóerő mellett szerinte irreális az, hogy minimálbéren jelentik be az embereket, de nem lehet olyan bérstruktúrát sem felépíteni, amelynél a dupla minimálbér a járulékfizetés alapja. A Tornádónál a 48 alkalmazott közül csak néhányan keresnek kevesebbet, mint a minimálbér kétszerese: őket természetesen ezzel a jövedelemmel bejelentették az APEH-nek, és a bérkülönbözet után felmentést is kértek.

Az APEH a kérelmező adóalanyokat szúrópróbaszerűen ellenőrzi, s amikor más vizsgálat miatt jár náluk az adózó, egyebek mellett a mentesség jogszerűségét is vizsgálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az érettségi

Az ország egyes városaiban már pénteken elkezdődtek az őszi érettségi vizsgák, Szegeden ma írják a… Tovább olvasom