Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

A félholtra vert Viking rendőrnek készül

A rendőrség szolgálatába állhat hamarosan Viking, az a németjuhász, amelyet márciusban ismeretlenek majdnem halálra kínoztak. Az állat azóta felépült, gazdája őrző-védő kutyának tanítja, de szeretné, ha Vikingből rendőr lenne.
Fotó: Gyenes Kálmán
Rendőrkutya is lehet abból a németjuhászból, amelyre ez év márciusában megkötözve és félholtra verve talált egy palotapincsijét sétáltató szegedi férfi. A kutya hátán 30-40 centi hosszú, öt centi széles nyílt seb, testén kötélnyomok árulkodtak a brutalitásról.

A megkínzott fiatal állat az ötórás műtét után a Tappancs Alapítvány telepére került, itt ismerte meg őt mostani gazdája, akinek kérésére nevét nem közöljük. A férfi őrző-védő kutyának alkalmas ebet keresett a menhelyen, és ott ajánlották neki többek között Vikinget – így nevezték el a németjuhászt a tappancsosok. A fiatalember addig nem ismerte az állat szomorú történetét, és talán épp emiatt vihette haza az ebet, hiszen az alapítvány nem adta volna őt olyan gazdának, aki Vikinget „hírneve" miatt választja.

A kutya ekkor már jó állapotban volt, bár a sérülés nyoma látszott a hátán és látszik még ma is – mondta a férfi. Viking jó kedélyű és bízik az emberekben, bár a trauma biztosan nyomot hagyott benne.

Az új gazdi régóta foglalkozik kutyákkal, de ilyen fiatal állatot eddig nem
Biztonság a szép korban is

A rendőrkutyák 7-9 éves korukig teljesítenek szolgálatot. Gazdája azonban Viking nyugdíjas éveiben sem szeretne elszakadni a kutyától, akinek ekkor már csak a család házának őrzése lesz a feladata. Ezt egyébként már most is gyakorolja, jelenleg ő vigyáz a ház várandós asszonyára.  
tanított. Ennek ellenére Viking már fegyelmezett, és viselkedik is – ha akar. Ahhoz, hogy a rendőrség szolgálatába álljon, még sokat kell tanulnia, de gazdája bízik benne, hogy állományba kerülhet. Egyelőre egyedül tanítja az ebet, de szüksége lesz egy-két „csibészre" is, azaz beöltözött rosszfiúra, hogy a kutyában a védő- és fogáskészség is kialakuljon.

– A jó rendőrkutya erős, tekintélyt parancsoló, a környezeti ingerekkel, zajjal, hirtelen mozdulattal szemben érdeklődő, de nem riad meg tőlük. Jó, ha játékos, ugyanis az ilyen állatot a kiképzés során könnyebben lehet rávenni, hogy teljesítse a feladatot. Viking ezeknek a feltételeknek megfelel, és a röntgenfelvétel szerint a diszplázia – a kutyák mozgásszervi betegsége – sem fenyegeti olyan mértékben, hogy ez alkalmatlanná tegye a rendőri munkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vedlenek a szegedi utcanévtáblák

Római körút helyett „Kapisztai", Mátyás tér helyett „Temesváry" – olvashatjuk… Tovább olvasom