Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

A felsőoktatási törvény után: centrumok a középpontban

Tudásközpont és a kutatási eredmények kipróbálásának terepe, de pénzszerző szövetség is a centrum, melynek szerepét megnövelte az új felsőoktatási törvény. Ezért is nagy a tétje a Szegedi Tudományegyetemen eddig két-két kart tömörítő centrumok megújulásának. Márciusban az egészségtudományokhoz kötődő karokon döntenek centrumuk jövőjéről, illetve új vezetőjéről.
Új helyzetet teremtett az új felsőoktatási törvény a Szegedi Tudományegyetem két legnagyobb szervezeti egysége, a (vásárhelyi mezőgazdasági, és a szegedi élelmiszeripari főiskolai kar alkotta) Dél-alföldi Agrártudományi, valamint a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum életében. A jogszabály az eddigieknél is erőteljesebben ösztönzi, hogy – az Oktatási Minisztérium felügyelte egyetemen belül – az agrárkutatások egyetemi centruma a földművelésügyi tárca forrásaira is támaszkodhasson; a betegellátásban és az egészségipar fölvirágoztatásában szerepet játszó orvosi- és gyógyszerésztudományi centrum pedig az egészségügyi minisztériummal tartson szoros kapcsolatot.

A törvény a korábbinál kiterjedtebb hatáskört is biztosít a centrumelnököknek. De Szabó Gábor, az SZTE vezetője örömmel átruházza a rektor azon jogait a centrumelnökökre, melyek lehetővé teszik, hogy e szakmaspecifikus területek pénzellátása javuljon. Szerinte az, hogy az universitas megalakulása előtt más ágazati minisztériumhoz tartozó karok szövetkeznek, nem sérti a többi, vagyis korábban és most is az OM felügyelte karok érdekeit, ugyanis ezek saját jogukon kapcsolatot teremthetnek olyan cégekkel, melyek vállalkoznak a kutatásfinanszírozásra.

Tudásközpontok és a kutatási eredmények kipróbálásának helyszínei is a centrumok. Ezért jó, ha minél több agráriummal, illetve egészségtudománnyal foglalkozó kar vesz részt a szövetségben. És ezért lett tanácsos, hogy a nevét is árnyaló Szent-Györgyi Albert Orvos- és Egészségtudományi Centrumhoz már ne csak az orvosi és a gyógyszerészkar, hanem esetleg az egészségügyi főiskolai kar és a fogorvosok hamarosan önálló karrá váló képzőhelye is csatlakozzon.

Sokak szerint a centrum az Általános Orvostudományi Karral szinte szimbiózisban élt. Benedek György dékán ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy a betegellátás forrásainak menedzseléséért a centrumelnök felelt. A centrum köldökzsinórt biztosít az egészségügyi kormányzathoz, s ez a szövetség előnye – véli Falkay György, a gyógyszerészkar dékánja. Szerinte a centrumhoz tartozók egyetemen belüli érdekérvényesítési pozíciói is erősödnek. Ám e centrumhoz az SZTE Egészségügyi Főiskolai Kara nem csatlakozott. A kari tanács szerdán egyhangúlag úgy határozott, hogy „a felsőoktatási törvény 142. szakasz 1. bekezdésében rögzített kezdeményezési jogával nem kíván élni" – fogalmazott az intézmény vezetője, Pogány Magdolna. Az egészségtudományi centrum jövőképét a március végén megválasztandó új elnök határozza meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálló nem jelölt

Nem indulhat a megyei 3-as választókerületben Kálló Gábor, a Zöldek Pártja szegedi képviselőjelöltje… Tovább olvasom