Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

A fény varázslója

Életének 86. évében január elsején elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, Szeged díszpolgára.
1947-ben a hónapok óta betegeskedő, akkor tizenhét éves szegedi gimnazista amatőr fényképész nagybátyjától kapta ajándékba A művészi fényképezés című kötetet. Zsigmond Vilmost a könyv teljesen elbűvölte, és örökre meghatározta sorsát. Élete első filmjét a Belvárosi moziban látta – amelynek nagyterme 2004 óta az ő nevét viseli. Érettségi után a Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahová „osztályszempontok miatt" nem vették fel. A kenderfonó gyárban kapott munkát, ahol elhatározta, hogy megtanítja a munkásokat fényképezni. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára irányították, ott Illés György lett a legkedvesebb mestere. Már főiskolásként kijárt a Filmgyárba, a gyakorlatban tanulta meg az operatőri szakmát. Friss diplomával a zsebében 1956-ban kollégájával, Kovács Lászlóval több ezer méternyi filmet forgatott a budapesti fegyveres harcokról. Az anyagot külföldre menekítették, amikor elhagyták az országot. 

Az Egyesült Államokban eleinte nem dolgozhatott operatőrként, mert nem beszélte a nyelvet, de néhány év fotózás után lehetőséget kapott, hogy bizonyítsa tehetségét. Az áttörés 1971-ben következett be, amikor Robert Altman rendezésében leforgatta a McCabe és Mrs. Miller című filmet. Ezután a legnagyobb rendezőkkel dolgozhatott, Hollywood egyik legkeresettebb operatőrévé vált. Többször forgatott Mark Rydell-lel, Robert Altmannal, Brian De Palmával, Steven Spielberggel, Woody Allennel és Michael Ciminóval. Pályafutása során rengeteg világsikerű nagyjátékfilmet fotografált, kedvencei közé tartozott A szarvasvadász, A rózsa és természetesen a Harmadik típusú találkozások, amellyel 1978-ban elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat. 

70. születésnapján a Magyar Köztársaság Aranyérmével, 2001-ben az újraalapított Corvin-lánccal tüntették ki. Zsigmond Vilmos a fény varázslója. Sok operatőr nappal szeret filmezni, csak természetes fényt használ. Ő viszont maga álmodta és teremtette meg a fényt – és amit még annál is fontosabbnak tartott: az árnyékokat. Amikor 2004-ben Szeged díszpolgárává választották, azt mondta nekem egy interjúban: „Amerikában minden a pénzcsinálásról szól. A mozi is üzlet. Én azt szeretném, ha a film művészet lenne. A művészethez pedig hozzátartozik, hogy az embereket érintő bármilyen kérdésről szabadon szólhasson." 

Ars poeticája talán sohasem volt aktuálisabb. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgadrukk a GTK-n: ha tanulni akarsz, kapcsold ki a Facebookot!

Vizsgadrukk a GTK-n: ha tanulni akarsz, kapcsold ki a Facebookot!
A GTK 2009-ben bekerült a Guinness rekordok könyvébe ,,A legvidámabb kar" címen. Ebből is látszik, hogy az itt tanuló hallgatók könnyen veszik a vizsgaidőszaki nehézségeket, és az állandó stressz mellett is próbálnak pozitívak maradni. Tovább olvasom