Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

A fényképezés magyar klasszikusai a REÖK-ben

Szeged - Öt világhírű magyar származású fotográfus – Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Martin Munkacsi – művei láthatók Budapest és Debrecen után január 13-áig a Regionális Összművészeti Központ (M)érték című kiállításán.
Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy és Munkacsi fotóit együtt, ebben az összeállításban eddig soha sehol nem láthatta a közönség – magyarázta Ledényi Attila, a tárlat impresszáriója. Egyenként a világ kiállítótermeiben mindig jelen vannak, sőt a fotók árverési világrekordját is egy magyar, André Kertész tartja ötmillió forinttal. A REÖK-ben az 1917 és 1962 között készült fotográfiáikat rendezték időrendbe, így összevethető, ki mivel foglalkozott ugyanabban az időben.

A fekete-fehér művészeti fotók megdöbbentő erejűek. Fotó: Frank Yvette

Az öt fotográfus egyike sem a saját hazájában lett próféta. André Kertész (eredeti nevén Kertész Andor, 1894–1985) Franciaországban és Amerikában lett világhírű, míg a Brassaiként ismertté vált Halász Gyula (1899–1984) a párizsi éjszakából merített ihletet. Trockij-portréjával ugrott ki Robert Capa (Friedmann Endre Ernő, 1913–1954), igazi klasszikussá a spanyol polgárháborúban készült A milicista halála című fotója tette. Az Egyesült Államokban haditudósító lett, végigfotózta az angol, észak-afrikai és olasz hadszínteret, sőt a franciaországi partraszállást is. Negyvenegy évesen esett munkája áldozatául, amikor a Life magazin megbízásából Indokínába ment tudósítani.

Moholy-Nagy László (Weisz László, 1895–1946) tízévesen került Szegedre, itt érettségizett, Babits Mihály is tanította. Pesten lett avantgárd költő, festő, fényképész, fémszobrász, ám élete meghatározó részét Németországban és Chicagóban élte a Bauhaus, majd a School of Design mestereként. Martin Munkacsi (Munkácsi Márton 1896–1963) divatfotósként kezdett, később a világ legjobban fizetett sportfotósaként dolgozott az USA-ban.

Sztárfotós fényképez

A negyven évig hollywoodi sztárokat és főként nőket megörökítő Szipál Márton (85) élet- és fotóművész, akit kopasz fejéről és nagy szemüvegéről egy távközlési cég reklámarcaként ismert meg az ország, jövő héten kedden, szerdán és csütörtökön tárlatot vezet és fényképez a REÖK-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötven éves a Fekete Ház

Szeged - Százötven éves Szeged egyik legpatinásabb épülete, a Fekete Ház, a Móra-múzeum történeti… Tovább olvasom