Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

A festmény ideje a REÖK-ben

Szeged - Ritka kincsek, méltatlanul hanyagolt, zseniális alkotások is szerepelnek A festmény ideje című kiállításon, amelyekre a Magyar Nemzeti Galéria raktárában bukkantak a szervezők. A klasszikus magyar festők és a kortárs alkotók izgalmas koncepcióban mutatkoznak be a REÖK tárlatán: a mai kor művészei a nagy elődökre reflektálnak.
Szőnyi István Akt vörös drapéria előtt című, 1919 körül született képét soha nem állították még ki, A festmény ideje kiállítássorozat első tárlatának koncepciójában láthatta először a közönség. A Magyar Nemzeti Galéria munkatársai – miután a festmény felkerült a falra – maguk is megdöbbentek micsoda remekmű, mekkora képzőművészeti kincs „porosodott" egészen addig a raktárban.

A Galéria 2007-es, hasonló koncepcióban, de más válogatásban megrendezett tárlata után most Szegedre, a REÖK-be érkezett az a különleges kiállítás, melyen Szinyei Merse Pál, Csók István, Ferenczy Károly vagy éppen Mednyánszky László festményei mellett kortárs hazai alkotók, így például Konkoly Gyula, László Dániel vagy Megyeri Horváth Gábor képeit ismerheti meg a közönség. A klasszikus mesterekre reflektálnak a mai kor művészei – akik főként a Sensaria Csoportból kerülnek ki –, alkotásaik a klasszikusokkal párhuzamba állítva kerültek fel a falakra. A kiállítás kurátora, Muladi Brigitta szerint kiemelten érdemes foglalkozni Nagy Balogh János műveivel, akinek hét gyönyörű festménye is helyet kapott a tárlaton, egyik ezek közül a Virágcsendélet, mely Van Gogh mesterműveihez fogható.

Konkoly Gyula mai és Szinyei Merse Pál 19. századi festményéből született a kiállítás montázsplakátja.
Konkoly Gyula mai és Szinyei Merse Pál 19. századi festményéből született a kiállítás montázsplakátja.

A különleges tárlat kifejezetten könnyen értelmezhető és befogadható, így a nagyközönség, a családok kiemelt érdeklődésére számíthat, valamint kifejezetten kapcsolódhat nyitott rajzórák kereteiben a művészeti oktatáshoz – a klasszikusokon keresztül keltheti fel az érdeklődést a kortárs képzőművészet iránt.

A festmény ideje kiállítás május 8-ig látogatható, a teljes árú jegy 1000, a kedvezményes 800, a teljes árú csoportos 800, a kedvezményes csoportos 600 Ft-ba kerül. A Warhol- kiállítással kombinált jegyeket ugyancsak kedvezményes áron lehet kapni. A tárlat médiatámogatója a Rádió 88.

Szarka Tamás versei

Szarka Tamás, a Ghymes zenekar alapító tagja szombaton fél ötkor verseit olvassa fel a közönségnek az irodalmi szalon keretében. A közkedvelt zenész gyermekkora óta ír verseket, első kötete 2000-ben jelent meg. Az irodalmi szalont Balog József újságíró vezeti. A belépés ingyenes.

(X)

Olvasóink írták

  • 1. Boytronic 2009. március 28. 09:55
    „Na most aztán egeket fog dönteni a látogatók hada,"sznobriadó"!!!Ja haingyen van .....az más!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra tekerik a réteskígyót

Újszentiván - Másodszor rendezik meg a tavaly hatalmas sikert aratott rétesfesztivált az újszentiváni lovaspályán április 3. és 5. között. Tovább olvasom