Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

A Fidesz-KDNP-ből senki nem vállalja az alpolgármesteri posztot

Szeged - Hat képviselőt kért fel alpolgármesternek a Fidesz-KDNP frakcióból Botka László. Egyikük sem vállalta. Solymos Lászlót viszont megszavazták. Botka szerint egy alpolgármester kevés.

17.49: Botka László közli, hogy szeretné folytatni a következő napokban az egyeztetést. Vége az ülésnek.

17.46:"Ezzel 1,8 milliárd forintot veszítünk el, minden felelősség önöket terheli "- fogalmaz Botka László. Bohács indítványozza, hogy Botka holnap kérjen hat hónap halasztást. A polgármester azt mondja, hogy ezt fogja tenni. 

17.45: Szavazás következik. Tóth Károly név szerinti szavazást kér. A Fidesz-KDNP frakció minden tagja tartózkodik. Az MSZP tagjai igennel voksolnak. A jobbikos és az LMP-s képviselő is tartózkodik.

17:23 Véget ért a zárt ülés. Most negyedórás szünetet tart a képviselő-testület.

16.58: A képviselők arról vitatkoznak tovább, hogy szerintük benyújtható-e közgyűlési határozat nélkül a pályázat. Szentistványi István (LMP) arról beszél, hogy az új képviselők nehéz helyzetben vannak, mert nem ismerik a korábbi ügyeket megfelelő mértékben. A polgármester szerint ilyen az élet, mert a választás nem korszakhatár, sok korábban tárgyalt ügyről lesz még szó a közgyűléseken.

Szegedi közgyűlés: megalakulás és az első szavazás. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

16.53: Bohács Zsolt közli: ő a DARFÜ igazgatójával és Molnár Ágnes fejlesztési államtitkárral beszélt, ők írásba foglalták, hogy ezt a pályázatot "nem fogjuk tudni elbukni". Botka: "a pályázati kiíráshoz kell ragaszkodni, én tudom, hogy hogy működnek az uniós pályázatok."

16.48: Nagy Sándor a képviselők lelkiismeretére próbál hatni, Keresztúri Farkas Csaba hatásvadászattal vádolja a polgármestert. Szerinte ha az NFÜ elnöke azt mondta, akkor van lehetőség hiánypótlásra.
Botka válasza: nem az NFÜ elnöke írta alá azt a papírt amit a Fidesz-KDNP frakciótól kapott, azt a DARFÜ ügyvezetője írta alá.

Szegedi közgyűlés: megalakulás és az első szavazás. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

16.42: Botka: "itt van előttem, nem hiánypótolható a közgyűlési határozat. Ha ma nem szavazzák meg, a belváros nem lesz felújítva." A polgármester a képviselők felelősségére hivatkozik. Hangsúlyozza: nem igaz, hogy beadható közgyűlési döntés nélkül a pályázat, és kifejti: 14-e után változik a pályázati kiírás, ez a projekt később már nem felel meg.
"A döntés arról szól, hogy elfogadjuk-e az unió pénzét vagy sem" - fogalmaz.

16.36:A városrehabilitációs pályázatról vitáznak a képviselők. Bohács Zsolt ismerteti a frakció álláspontját: nem volt idejük kellőképpen tanulmányozni a pályázatot. Ő az NFÜ-vel tárgyalt, neki azt mondták, bár 14-én jár le a benyújtási határidő, de benyújthatja közgyűlési támogatás nélkül is a polgármester, vagy határidő-hosszabbítást kérhet. Ők ezt javasolják.

Botka reakciója: nincs lehetőség hiánypótlásra. A mostani frakcióból heten voltak a korábbi közgyűlés tagjai, ők megszavazták a beruházást. "Több mint egymilliárd forintot bukunk, ha nem tudjuk holnap benyújtani a pályázatot. A Dugonics tér nem lesz felújítva."- mondja.
Póda Jenő szerint van lehetőség hiánypótlásra, nem kell az alakuló ülésen ilyen horderejű döntést hozni.

Szegedi közgyűlés: megalakulás és az első szavazás. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

16.23: Az ad hoc bizottság (elnöke: Kalmár Ferenc) megszámolta a szavazatokat, e szerint Solymos László 28 igennel alpolgármester. Ezzel Szentgyörgyi Pál és Nagy Sándor alpolgármesteri tisztsége megszűnik.

Botka felhívja a figyelmet: Szeged működtetéséhez nem elég egy alpolgármester, esetlegesen tanácsnokok hatásköre Szeged ügyeinek intézéséhez nem elég.

Az illetményt is megállapította az ad hoc bizottság. Ami ugyanannyi mint korábban. A polgármester havi illetménye: bruttó 645 ezer forint, valamint nyelvvizsgapótlékot kap és használhatja a szolgálati gépkocsit magáncélra. Botka polgármesterként költségtérítést nem vesz fel. Országgyűlési képviselőként kap költségtérítést.

Solymos László havonta bruttó 580 ezer 500 forintot kap plusz nyelvvizsgapótlékot, költségtérítést, és a hivatali autót használhatja magáncélra.

16.08: A szavazás miatt elrendelt szünetben elhangzik: a Fidesz-KDNP a következő közgyűlésen, október 27-én szeretne létrehozni egy bizottságot, ami az elmúlt nyolc év "ügyeit" vizsgálja ki.

15.35: Bízom benne, hogy lesz még másképp - mondja Botka, és így csak Solymos Lászlóról szavaznak titkos szavazással.

Szegedi közgyűlés: megalakulás és az első szavazás. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

15.34: Szeged méretére hivatkozva négy alpolgármestert szeretne Botka László, és azt, hogy ma kettőt megválasszanak. A négyből szerinte kettő legyen szocialista, kettő jöjjön a Fidesz-KDNP frakcióból. Solymos Lászlót várospolitikai alpolgármesternek javasolja. Solymos elvállalja.

A polgármester ez után B. Nagy Lászlót kéri fel gazdasági alpolgármesternek. B. Nagy nem fogadja el. Botka felkéri Bohács Zsoltot városfejlesztési alpolgármesternek. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője erre úgy reagál: ahogy már korábban jelezte, a frakció tagjai nem akarnak alpolgármesterek lenni. Így most ő sem vállalja.

Botka reakciója: "szeretnék egységes, Szeged érdekében működő városvezetést. Ezért jogom van a nyilvánosság előtt megkérdezni, hogy vállalnak-e pozíciót".

A polgármester ez után Póda Jenőt is megkérdezi, hogy vállalja-e a gazdasági alpolgármesteri pozíciót, majd Kalmár Ferencet városfejlesztési alpolgármesternek kéri fel. Nem vállalja egyikük sem. Következik Hüvös László, Gyimesi László. Ők sem vállalják.

Életképek a szegedi ünnepi közgyűlésről, Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

15.27: 5 fős ad hoc bizottságot állít fel a közgyűlés, ami a jogi bizottság feladatait látja el, törvényben rögzített feladatokat végez. Kozma Józsefet, Szentgyörgyi Pált delegálja az MSZP, Kalmár Ferencet, Póda Jenőt a Fidesz KDNP. Ebből hogy lesz öt? - kérdezi Botka. Bohács Zsolt szerint kell egy LMP-s vagy egy jobbikos tag.  Rövid egyeztetés után a jobbikos Keresztúri Farkas Csaba lesz az ötödik tag. Megszavazzák.

15.20: Folytatódik a közgyűlés, vagyis megkezdődik az érdemi munka. A polgármester a napirendet ismerteti. A napirendhez képest egyéb javaslat nincs a képviselők részétől. A közgyűlés a napirendet egyhangúlag elfogadja.

15.09: A folyosón mindenki cseveg, fortyogó indulatoknak - egyelőre nincs nyoma. Révész Mihály képviselőnek gipszben van a keze, ezen többen sajnálkoznak. Eltört - kérdésünkre ennyit mond.
Egy képviselő már a következő közgyűlésre szóló meghívóját keresi, de lehet, hogy a megbízólevelére gondol.

14.53: A Szózattal vége ez ünnepi résznek. Szünet.

14.44: Botka László beszél: Szeged nagy pillanataiban a szegediek mindig bebizonyították, hogy létezik a nemzetnek példát mutató szegediség. Emberi méltóságot, a döntés képességét és felelősségét a szegediek mindig kiharcolják maguknak. Szeged nem csak fejlődő, dinamikus nagyvárossá vált, hanem demokratikus, sokszínű, polgári közösséggé is. Polgárait nem lehet zsarolni, fenyegetni. A polgár nem alattvaló. A polgár gyakorolja a gondolkodás képességét és szabadságát. A szegediek üzenete: a folytatás és az együttműködés.

A szegediek Botka szerint nem akarnak háborút, ezzel a közgyűlés történelmi esélyt kapott a munkára, ahol mindenkinek a város érdekében kell dolgozni. Egyedüli mérce maradt a teljesítmény és a minőség, a munka és a tehetség. Nem lehet pártszimbólumok mögé bújni. 
A polgármester figyelmezteti a képviselőket: ma a szegediekhez méltó közgyűlést kell alakítaniuk. A jövőnek is példát kell mutatni. A békés, építő munkát kell folytatni. A képviselőség annak a felelőssége, hogy a 170 ezer (szegedi - a szerk.) megbízik a 29-ben.

Október 3-án Szeged népe választott, 6-án összeért a Móra Ferenc híd, ami összekötötte a jobb és a bal partot. Meg kell tanulni közlekedni a hídon- fogalmaz, és együttműködésre hívja a közgyűlés minden tagját.
Az MSZP frakció lelkesen, a Fidesz-KDNP kicsit csendesebben, de megtapsolja.

A polgármester teljes ünnepi beszéde itt olvasható.

14.31: Még mindig protokoll, a képviselők is átveszik a megbízólevelet, újra csak megtapsolják egymást. A képviselők is esküt tesznek.

14.25: Az önkormányzati képviselők felsorolása következik, Haág Zalán helyett Zoltánt olvas a bizottság elnöke, de figyelmeztetik. Mindenkit megtapsolnak.

14.14: Itt van többek között Szabó Gábor rektor, Magyar Anna megyei elnök, Kondé Lajos plébános, több szegedi díszpolgár, volt önkormányzati képviselő. A helyi választási bizottság elnöke ismerteti a választás eredményét, átadja Botka Lászlónak a megbízólevelét, aki leteszi az esküt.

Életképek a szegedi ünnepi közgyűlésről, Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

14.09: A közgyűlés felállva köszönti a város és a nemzet zászlóját, valamint a polgármestert. Eléneklik a Himnuszt, majd megkezdődik az ünnepi műsor. Juhász Gyula Szeged című versét Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház művésze mondja el.

14.03. : Tele a díszterem, a karzaton énekkar és fúvósok, a folyosón ünnepi műsorra készülődő huszárok. A helyi választási bizottság tagjai és Mózes Ervin címzetes főjegyző érkezik.

A Fidesz egy alpolgármestert szeretne, Botka László szerint egy ekkora városnak mint Szeged, legalább háromra szüksége van. A jelenlegi SZMSZ szerint egyébként maximum négy lehet.

Szegeden egyik pártnak sincs többsége, a 29 fős közgyűlésnek 14 fideszes, Botka László polgármesterrel 13 szocialista, 1 jobbikos és 1 LMP-s tagja van.

Kövesse percről percre az eseményeket.

Olvasóink írták

484 hozzászólás
 • 484. őrgróf 2010. október 20. 14:26
  „alakul a bebetonozás: az új javaslat: ne csak azok szavazhassanak, akiknek van MO-on állandó lakhelyük?! Vagyis a határon túl élők is beleszólhassanak abba, hogy mit akarunk mi, itt. Pompás. Azért remélem, a FIDESZ jó kormányzással is akarja tartósítani a hatalmát, nem csak ezzel?”
 • 483. szoszke47 2010. október 19. 20:16
  „Nem Szeged az egyetlen város ahol a fidesz eljátszotta hogy nem ad alpolgármestert, Esztergomban is ugyan ez történt ott még azt is közölték hogy 6 hónapig nem adnak senkit, (mért pont 6 hó, na???)pedig ott független a polgármester asszony!!!! (kapcsolat.hu)
  De Ő jól csinálta, nyilvános volt az alakuló ülés, akik ott voltak kb 500-an kifütyülték a fideszes képviselőket! Az ülés végén nyílt fórumot tartott a polgármester asszony, elmondta hogy áll most Esztergom anyagilag, és mit jelenthet ha nem tudják a munkát megkezdeni!!!!
  Ajánlom figyelmébe polgármester úrnak ezt a technikát!!!
  Amennyiben lehetséges minden ülés legyen nyilvános, hadd lássák az emberek (fideszesek is) mit művelnek a "tisztelt" jobbos képviselők!!!!
  Minden lehetséges fórumon tájékoztatni kell a lakosságot hogy mitől esik el a város a fideszes képviselők miatt!!!”
 • 482. ISD_Avenger 2010. október 17. 18:14
  „Zugügyvédke, bújj vissza szépen a kényszerzubbonyodba, a gépet meg add vissza az ápoló bácsinak!”
 • 481. Sportplusz 2010. október 16. 22:05
  „.. emelett as bájgunár botka melett senki nem akar szégyenkezni”
 • 480. szoszke47 2010. október 16. 19:50
  „Teljesen oké amit írsz őrgróf!!! Sajnos!!!! Itt semmi jóra nem lehet számítani ezektől!
  Éppen én is azt akartam írni, hogy nem véletlen hogy zugügyvédnek titulálja magát! Ebben az országban még zug- ügyvédkedni is lehet??????”
 • 479. őrgróf 2010. október 16. 17:03
  „valoperes_zugugyved ,neked valóban a zugban van a helyed. No meg persze a fideszben: ezzel az undorkodó, gyűlölködő kivagyiságoddal - sajnos - beleillessz a képbe."elvtársaidnak" három lehetséges útja van:
  1. abba-hagyni a gyűlölet-politikát, és vállvetve küzdeni a városért-országért azokkal az emberekkel, akiket a népakarat a hatalomba ültetett - tudom, ez nehéz a narancsosoknak, de ha nem ezt teszik, akkorát buknak mint Rottenbiller ( lásd Szeged, Szentes, Makó, ahol az emberek nem a fidesz, hanem a fidesz által jelöltek ellen szavaztak! A magyar ember nem szereti az erőszakos, rátukmálós embereket! ) - persze Te ezt honnan tudnád?
  2. megmaradnak a gyűlölködő politikájuk mellett, és négy év múlva eltűnnek a palettáról - mint az mdf vagy az szdsz
  3. vagy a jelenlegi hatalmukkal (vissza)élve elintézik, hogy nem lesz több választás Magyarországon, tartósítják az egypártrendszert, esetleg királyságot alapítanak.
  Viszont emlékeztetnélek arra, hogy a régi egypártrendszerben a munka mindenkinek joga és kötelessége volt. Ehhez most 1 millió munkahely kellene...
  A kézfogás pedig nem a hovatartozás, a barátság jele volt, hanem azé: nincs nálam fegyver!
  Egyébként már kezdem sejteni, miért is vagy Te csak "zug"ügyvéd...
  Őszödről meg egyébként jó lenne már leszállni, főleg annak, aki nem érti az ott elhangzottak lényegét...”
 • 478. valoperes_zugugyved 2010. október 16. 09:51
  „nofrete
  nem is tudnal több kérdést feltenni!
  =================kioktatlak==================
  öszödi hazudozokkal nincs együttmüködés,nincs kézfogáás sem.”
 • 477. nofrete 2010. október 15. 18:05
  „Ez a nemzeti együttműködés? Miért kellet kifügeszteni azt a nyilatkozatot? Több kérdésem nincs!”
 • 476. nofrete 2010. október 15. 18:05
  „Ez a nemzeti együttműködés? Miért kellet kifügeszteni azt a nyilatkozatot? Több kérdésem nincs!”
 • 475. valoperes_zugugyved 2010. október 15. 16:49
  „471. hozzászólás szoszke47 2010.10.15. 11:19

  Kedves ifj. Nagy Gábor!
  Csak azt felejtetted el, hogy ezek a képviselők az előző ciklusban is a városházán ˇ"dolgoztak" mint képviselők!
  --------
  TÉVEDSZ!
  FELE KÉPVISLÖ UJ !
  MÁRPEDIG NEKIK NEM VOLT IDEJÜK TANULMÁNYOZNI AZ ANYAGOT.
  TEHÁT HELYESEN DÖNTÖTTT A JOBBIK OLDAL.
  :p”
 • 474. valoperes_zugugyved 2010. október 15. 16:46
  „cid
  neked ikud nem sok lehet...
  ezert vagy balos?
  xd
  lol”
 • 473. bgrozalia 2010. október 15. 16:11
  „Ez is a nép akarata, illik tiszteletben tartani uraim!!!”
 • 472. szoszke47 2010. október 15. 11:31
  „Kedves Arnika! ....
  <moderálva....>
  Ha szerinte komcsi város, költözzön el nem kell itt élnie! Gondolom azért a "komcsi város" minden lehetséges támogatását (anyagi,erkölcsi) igénybe veszi maximálisan! Szánalmas!”
 • 471. szoszke47 2010. október 15. 11:19
  „Kedves ifj. Nagy Gábor!
  Csak azt felejtetted el, hogy ezek a képviselők az előző ciklusban is a városházán ˇ"dolgoztak" mint képviselők!
  Tehát egyszerűsítve a helyzetet, behatóan ismerték a megszavazandó pályázat anyagát!!!
  Miről beszélsz?
  Szeged szépen fejlődő város, ezt akarja a fidesz tönkretenni bosszúból, mert a szavazók nem fideszes polgármestert akarnak!
  Ez a lakosok akarata, ideje lenne tiszteletben tartani!”
 • 470. SZERINTEM 2010. október 15. 11:03
  „hmmm.... szerintem ez ciki.”
 • 469. koszone 2010. október 15. 10:35
  „Arnika

  Akkor hogy nevezzem őket ,horn,gyurcsány,lendvai,kovács...stb?
  Ha találsz jobb kifejezést ígérem azt használom!
  Nem kell megválogatni a szavaimat a mai napig büszkék a komcsi múltjukra,olvasni utána aztán írni okosakat.

  CID

  szegedi fidesznél, már csak koszone szánalmasabb. Bár lehet most is ott ül az istenverte barma a belvárosi narancsligetben.

  Ezt kifejtenéd bővebben örülnék,szánalmas,barna,biztos nem sértegetsz csak úgy látszik!
  Gondolom én is jelzőkkel illettelek,vagy nem???Akkor ezt tőled is elvárnám.”
 • 468. nexia3 2010. október 15. 08:13
  „Nagyon nehéz a munka így!!”
 • 467. szegedix 2010. október 15. 07:50
  „Mindenkinek aki szegedi , függetlenül attól, hogy jobb vagy bal oldali , Szegedért és nem Szeged ellen kellene dolgozni!!!!!! Undorító az, amit most a FIDESZ csinál. A kis pártoknak, mint LMP, jobbik ugysincs szavuk. Idő kérdése és a FIDESZ bedarálja őket, a többi párthoz hasonlóan. FIDESZ-BERMUDA párt.”
 • 466. szegedix 2010. október 15. 07:45
  „Annyira furcsa ez a kommunistázás. A Fidesz-ben legalább annyi volt MSZMP-s van mint a többi pártban! Én a Botkára szavaztam! Az én nagyapámnak a kommunisták miatt kellett meghalnia. Több jogom lenne kommunistázni mint bárki másnak. Mégis azt hiszem a kommunistázás ma , nem kevesebb mint POLITIKAI HAZUGSÁG!!!! Hazugság a demagógia jegyében!”
 • 465. Arnika 2010. október 14. 22:43
  „461. koszone Szeged nem utolsó komcsi város.
  Válogasd meg a szavaidat. Nincsenek kommunisták hatalmon, lehet hogy ilyen párt sincs.
  Egyébként azzal kb 25000 Fidesz szavazóval is kitolnak a tisztelt Fideszes képviselők.”
484 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna újra a Csongrád megyei közgyűlés elnöke

Tíz órakor elkezdődött a Csongrád megyei közgyűlés alakuló ülése. Magyar Annát újra elnökké választották. Három alelnöke lett a testületnek. Tovább olvasom